TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Na hranici s Ukrajinou sa začína s antigénovým testovaním, ruší sa limit pre pendlerov

09.11.2020, 07:39
Autor:
TASRTASR
Osoby prichádzajúce z Ukrajiny môžu od pondelka využívať iba hraničný priechod Vyšné Nemecké.

Osoby prichádzajúce na územie Slovenska z Ukrajiny musia od pondelka podstúpiť antigénové testovanie na hranici.

Ďalšou zmenou je, že po návrate z tzv. červených, teda rizikových krajín do domácej izolácie sa už netreba hlásiť regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva.

Osoby prichádzajúce z Ukrajiny môžu od pondelka využívať iba hraničný priechod Vyšné Nemecké, doplnila polícia. Otvorený bude od 7.00 h do 19.00 h.

Platí aj domáca karanténa

Okrem antigénového testu stále platí aj povinná domáca karanténa, v rámci ktorej sa najskôr v piaty deň musia podrobiť PCR testu. Nákladná doprava na vstupe a na výstupe bude bez obmedzenia.

Hraničný priechod Veľké Slemence – Maly Selmentsi zatvoria. Na hraničnom priechode Ubľa sa budú vybavovať vozidlá do 7,5 tony len s cieľom tranzitu územím Slovenska a cestujúci na základe výnimky vyplývajúcej z platnej vyhlášky ÚVZ alebo na základe udelenej výnimky.

Nahlásenie sa lekárovi

Po príchode z tzv. červených, teda rizikových krajín do domácej izolácie sa po novom stačí nahlásiť ošetrujúcemu lekárovi.

Povinná je tiež registrácia na stránke korona.gov.sk, regionálne úrady verejného zdravotníctva dostanú informáciu automaticky.

Pre pendlerov, ktorí žijú na Slovensku a pracujú v susedných štátoch, viac neplatí limit 30-kilometrovej vzdialenosti od otvoreného hraničného priechodu.

"Po novom medzi výnimky budú patriť všetky osoby, ktoré majú na území susedného štátu pracovný pomer alebo miesto výkonu práce, musia však vedieť túto skutočnosť preukázať," priblížili hygienici.

Limit 30 kilometrov ostáva v platnosti pre osoby žijúce v susedných štátoch a pracujúce na území Slovenska, rovnako ako aj pre občanov Slovenska žijúcich v susedných štátoch.

Režim na hraniciach s Českom

Študenti žijúci v Českej republike a študujúci na Slovensku alebo žijúci na Slovensku a študujúci v Česku sa musia pri prechode hraníc preukázať potvrdením vydaným školou, že vyučovanie je prezenčnou formou.

Vyhláška tiež spresňuje, akí pracovníci v kultúre majú výnimku pri prechode hranice s Českou republikou.

01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 04 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 05 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:24