StoryEditor

Epidemiologička Bražinová: Nie je možné, aby plošné testovanie tak rýchlo zmenilo situáciu

10.11.2020, 16:34
Autor:
TASRTASR
Alexandra Bražinová upozorňuje, že počty hospitalizovaných s podozrením či potvrdeným ochorením COVID-19 na Slovensku rastú, rovnako stúpajú aj počty ľudí na umelej pľúcnej ventilácii.

Vzhľadom na dlhú inkubačnú dobu ochorenia COVID-19 nie je možné, aby plošné testovanie tak rýchlo zmenilo epidemiologickú situáciu na Slovensku. Upozornila na to epidemiologička Alexandra Bražinová z Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Pokles počtu zachytených pozitívnych prípadov v jednotlivých okresoch medzi jednotlivými kolami testovania nie je podľa epidemiologičky dôkazom, že plošné testovanie spôsobilo zlepšovanie epidemiologickej situácie.

​"Pomohlo to jednorazovo identifikovať veľký počet infikovaných, to je dobre, ale rast počtu pozitívnych prípadov sa spomaľuje už po opatreniach prijatých v októbri. Je za tým výrazné obmedzenie pohybu, a tým pádom stretávania ľudí," vysvetlila na sociálnej sieti.

Bražinová upozorňuje, že počty hospitalizovaných s podozrením či potvrdeným ochorením COVID-19 na Slovensku rastú, rovnako stúpajú aj počty ľudí na umelej pľúcnej ventilácii.

"Toto sú závažné indikátory, ktoré svedčia o tom, že situácia je stále kritická," poznamenala s tým, že pribúdajú aj infikovaní zdravotníci. Ako tvrdí, je len otázkou času, kedy niektoré oddelenia či nemocnice prestanú situáciu zvládať.

Epidemiologická situácia je podľa Bražinovej na Slovensku veľmi rozdielna v jednotlivých okresoch. Poukazuje, že plošné testovanie celej krajiny, ale ani celých geografických oblastí, nemá zmysel na územiach s nízkym výskytom ochorenia COVID-19.

Epidemiologička to označuje za mrhanie zdrojov. Za potrebné považuje cielene testovať v ohniskách a okolo nich. "Tam sústrediť všetky testovacie a vyhľadávacie kapacity," odporučila.

​Premiér Igor Matovič (OĽANO) v pondelok vyhlásil, že počet nakazených klesol medzi prvým a druhým kolom celoplošného testovania o viac ako polovicu. Je to podľa neho dôkaz, že celoplošné testovanie malo zmysel. "Zistili sme, že plošným nasadením antigénových testov vieme znížiť z týždňa na týždeň počet infekčných o 56-58 percent," napísal predseda vlády na sociálnej sieti.

​Uviedol tiež, že "povstanú kuvici", ktorí najprv robili všetko proti tomu, aby sa antigény do boja nasadili, a teraz budú "blúzniť" o tom, že tak dramatické zlepšenie je výsledkom na týždeň zatvorených obchodov a jemného lockdownu. Matovič tvrdí, že to isté majú skoro všade a vôbec to nezaberá.

"Chcú tým odstrašiť ľudí od masívneho používania antigénových testov na brzdenie epidémie, ktoré nevyhnutne potrebujeme, ak chceme opäť snívať o otvorenom divadle, kine, kostoloch, reštauráciách, školách a posilňovniach,“ skonštatoval premiér.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:55