TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Pandemická komisia schválila Matovičove návrhy. Otvoriť by sa mali kiná, divadlá aj kostoly

13.11.2020, 10:20
Autor:
mahomaho
Premiér uviedol, že prevádzky chce dostať zo "Sulíkovej pasce."

Pandemická komisia schválila otvorenie divadiel, kín a kostolov maximálne do 50 percent kapacity ich priestorov.

Uvoľnenie opatrení navrhol premiér Igor Matovič, platiť by malo od pondelka. Otvoria sa tiež fitness centrá a plavárne, kde bude podmienkou maximálne šesť osôb a 15 metrov štvorcových na osobu.

Tiež bude spustená druhá najvyššia hokejová a futbalová súťaž, zatiaľ bez divákov. Matovič o tom informoval na sociálnej sieti, neskôr to potvrdil aj na tlačovej konferencii po rokovaní pandemickej komisie.

"Po zvážení všetkých za a proti, som takýto súhlas konzília získal a som tomu veľmi rád, lebo "nielen z chleba je človek živý," uviedol ešte pred schválením premiér. 

"Sulíkova pasca"

Premiér uviedol, že tieto prevádzky sa pokúsil dostať zo "Sulíkovej pasce." Dodal, že minister hospodárstva "sabotoval" jeho plán s komunitným testovaním.

Matovič viní Sulíka z toho, že odmietnutím komunitného testovania znemožnil otvorenie prevádzok.

"Zbrklým hejtom, s cieľom zapáčiť sa školám, reštauráciám, posilkám a spol. uzavrel všetky školy, reštaurácie, posilky a spol do svojej pasce, Sulíkovej pasce, z ktorej niet najbližšie mesiace reálneho úniku," dodal.

Premiér tvrdí, že na Slovensku neexistuje epidemiológ, ktorý by sa Sulíkovi teraz podpísal za otváranie prevádzok bez toho, aby mal plán na korigovanie zhoršenej situácie.

Na rozhodnutie pandemickej komisie reagoval Sulík slovami: Oplatilo sa. ​"Ak je výsledok takýto, nechám na sebe aj drevo rúbať. Ešte reštaurácie a som spoko," napísal šés SaS na sociálnej sieti. 

Spor pre Matovičov návrh

Nový spor medzi Matovičom a Sulíkom sa začal v stredu po rokovaní vlády. Minister hospodárstva, ktorý je v Dubaji kvôli výstave Expo, kritizoval premiérov nápad s komunitným testovaním.

Reštaurácie, šport či kultúra by podľa neho nemali suplovať štát a premeniť svoje prevádzky na testovacie centrá.

Matovič Sulíkovi odkázal, že to nie je zodpovedné a pýtal sa ho, či bude po nociach kopať hroby, keď sa situácia zhorší. 

Premiér dnes na sociálnej sieti uviedol, že jeho koaličný partner "jediným statusom spod slnečníka" všetko zničil. Podľa neho Sulík pochoval plán, ktorého cieľom bolo otvoriť dotknuté prevádzky od 30. novembra.

 

Matovič neverí Sulíkovi, že má plán

Minister hospodárstva včera premiérovi odkázal, že príde s vlastným riešením v boji proti koronakríze. Chce, aby sa rozhodovalo podľa počtu nakazených v jednotlivých okresoch.

Matovič dal v stredu šéfovi SaS "domácu úlohu." Do nedele má prísť s riešením, ako od 1. decembra dosiahnuť denne menej ako 500 pozitívne testovaných a zároveň otvorené prevádzky.

Premiér tvrdí, že jeho verejný prísľub stále platí. Ak si šéf SaS splní domácu úlohu, tak mu prenechá vedenie boja proti koronavírusu. 

Dnes však dodal, že sa obáva toho, či Sulík takýto plán má. "Lebo ak zavrhol masívne testovanie, tak mu v talóne zostáva len lockdown, a to je presný opak toho, čo ľuďom sľubuje," poznamenal Matovič.

"Neviem dokedy sa dá takto fungovať"

Premiér v kritike svojho koaličného partnera zašiel ešte ďalej a pripomenul mu pád vlády Ivety Radičovej.

"Viem, že toto isté robil Rišo Radičovej a všetci vieme, ako to dopadlo a do bodky sa naplnil môj odkaz z tabuľky v parlamente "Euroval bude a k tomu Fico ako bonus". Všetci dúfame, že teraz nemá rovnaký plán," hovorí Matovič a dodal, že nevie "dokedy sa dá takto spolu fungovať."

01 - Modified: 2020-11-13 07:50:27 - Feat.: 0 - Title: Matovič nás vedie na cestu do pekla 02 - Modified: 2020-11-10 12:52:17 - Feat.: 0 - Title: Sulík nepodporí predĺženie núdzového stavu o 90 dní. Nemá to zmysel, tvrdí 03 - Modified: 2020-11-11 14:56:38 - Feat.: 0 - Title: "Bude po nociach kopať hroby?" Matovič kritizuje Sulíka, ponúka mu riadenie koronakrízy 04 - Modified: 2020-11-12 12:03:17 - Feat.: 0 - Title: Sulík z Dubaja potvrdil, že sa chytí premiérovej výzvy. Predstaví mu svoj plán, ako poraziť koronavírus
01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:43