StoryEditor

Prispôsobím sa Mečiarovej komunikácii

Viaceré jeho návrhy narazili na odpor zvyšku koalície. Na zákaze zisku v prospech zdravotných poisťovní trvá napriek tomu. Ivan Valentovič.

Koalícia preložila hlasovania o vašom zákone o zdravotných poisťovniach na štvrtok. Znamená to, že nie je dohoda na tom, ako má hlasovať?
Tá otázka by nemala smerovať ku mne, ale k šéfom poslaneckých klubov. Poslanecké kluby sa dohodli, že chcú prebrať niektoré veci, ktoré sú ešte sporné. To nikto nezakrýva, pretože poslanecký návrh poslanca Milana Urbániho je vo svojej podstate v rozpore s tým, čo sme predkladali. Poslanecké kluby si to chcú vydiskutovať, takže to považujem za úplne normálne.
Znamená to, že keby sa hlasovalo dnes (v stredu -- pozn. red.), návrh pána poslanca Urbániho by neprešiel?
Ťažko teraz špekulovať. Neviem, či by prešiel alebo neprešiel. Myslím si, že neboli žiadne rokovania o tom, či má prejsť alebo nemá prejsť. Je to skutočne vec poslaneckých klubov.
Smer by podporil tento návrh?
Smer by nepodporil tento návrh.
Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar nám na obed povedal, že sa rokovalo a dohoda existuje.
Nechcem komentovať slová pána Mečiara, neprináleží mi to komentovať, pretože ja som s ním nerokoval.
Zároveň nám povedal, že ak sa návrh poslanca Urbániho upraví a vyhodí sa odtiaľ odvolávka na Obchodný zákonník, s takouto podobou bude Smer súhlasiť.
Neviem si predstaviť, čo mal na mysli predseda ĽS-HZDS, v podstate zaznel upravujúci návrh poslanca Antona Bobríka. Ten návrh hovorí o tom, že kladný hospodársky výsledok by sa mal použiť v zmysle zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti.
Ako si vysvetľujete to, že Vladimír Mečiar opäť štrajkuje a vyjednáva? Práve v oblasti zdravotníctva to predsa nie je prvýkrát.
Nebudem to komentovať, je to vec pána poslanca Mečiara. So mnou o týchto veciach nediskutuje.
Očakávate, že bude o tom diskutovať s pánom premiérom Robertom Ficom?
Predpokladám, že pokiaľ pôjde o zásadne rozpory, tak by to mal vydiskutovať s pánom premiérom a hlavne by mali diskutovať medzi sebou poslanecké kluby.
Nemyslíte si, že sa pri týchto rokovaniach obchádza samotný minister zdravotníctva, teda vy?
Ja predpokladám, že ma pozvú na túto diskusiu.
Čo poviete Vladimírovi Mečiarovi, ak bude trvať na tom, aby pozmeňujúci návrh poslanca Urbániho prešiel?
Budem sa snažiť ho presvedčiť, že vláda koalícia pripravila istý návrh a tento návrh prešiel vo vláde a podporili ho zástupcovia aj koaličných strán, ktorí nemali absolútne žiadne pripomienky k návrhu a že sa mi zdá čudné, že na poslednú chvíľu pripravujú nejaké pozmeňováky.
Znamená to, že vidíte problém v koaličnej komunikácii?
Ja nemám problém s akoukoľvek komunikáciou. Pokiaľ si niekto vyberie takúto formu komunikácie, viem sa jej prispôsobiť. V každom prípade som za to, aby sme si veci vydiskutovali.
Stretnete sa aj vy s pánom premiérom?
Myslím si, že áno. Bude ten priestor a verím, že nájdeme spoločné riešenie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 21:26