HN/Peter Mayer
StoryEditor

Matovič chce do Vianoc ďalšie plošné testovanie. Vytiahol aj "najhorší scenár pre ekonomiku"

19.11.2020, 11:47
Autor:
TASRTASR
Za odmietavým postojom niektorých samospráv k ďalšiemu kolu plošného testovania vidí premiér starostov prepojených so stranami Smer a Hlas.

Do Vianoc by sa malo uskutočniť ďalšie plošné testovanie, uviedol to predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) po štvrtkovom rokovaní vlády. Bližšie informácie chce zverejniť v najbližšom čase. Ako tvrdí, na vláde nebol proti žiaden minister.

Matovič tvrdí, že epidemiológovia aj ústredný krízový štáb vyhodnotili plošné testovanie ako dôležité, pretože dokázalo skresať počet pozitívnych ľudí, ktorí denne pribúdali. Zároveň tvrdí, že keď nechceme, aby bol opäť veľký nápor na nemocnice, tak sa musí realizovať plošné testovanie.

"Musíme mať preto zabezpečené dostatočné množstvo antigénových testov," povedal premiér. Potvrdil, že plošné testovanie by sa malo uskutočniť podľa všetkého v decembrových termínoch.

Podobne ako doteraz

"Keď chceme zastaviť nárast epidémie, tak musíme opäť nabrať odvahu a urobiť plošné testovanie," vyhlásil Matovič. Podotkol, že to by sa realizovalo v podobnom duchu, ako to bolo teraz. Teda tak, že najskôr by sa testovalo vo všetkých regiónoch a v ďalšom kole by už išlo len o regióny, kde bude situácia horšia.

V prípadnom treťom kole by išlo už len o oblasti, kde je situácia najhoršia po druhom kole testovania. O situácii by chcel premiér komunikovať s prezidentkou.

Podľa premiéra, keď budú vidieť, že ľudia sa nebudú chcieť zúčastniť na dobrovoľnom testovaní, tak v hre je aj lockdown v decembri, čo je "najhoršie riešenie pre slovenskú ekonomiku".

Matovič tvrdí, že je zástancom plošného testovania. Zároveň dodal, že sa ide do zlého obdobia nielen epidemiologicky, rovnako nebude situácii priať ani počasie. Dodal, že plán komunitného testovania, ktorý navrhoval, sa neuskutočnil.

Ukazuje na Smer a Hlas

Za odmietavým postojom niektorých samospráv k ďalšiemu kolu plošného testovania vidí Matovič politikárčenie starostov, ktorí sú nominantmi či sympatizantmi strán Smer-SD a Hlas-SD. Uviedol to v súvislosti s medializovanými názormi niektorých samospráv, ktoré kritizujú nielen doterajšiu organizáciu zo strany štátu, ale i chýbajúcu refundáciu nákladov miest a obcí na zabezpečenie testovania.

"Áno, sú medzi starostami 'smeráci' a 'hlasisti', ktorí chcú bojkotovať plošné testovanie. Nezáleží im na tom, či ich obyvatelia budú zomierať alebo nie," vyhlásil Matovič. Podľa premiéra za to voliči týmto starostom vystavia účet v najbližších voľbách.

Podobne ako premiér sa vyjadril aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), odpovedajúci na otázku najbližšieho kola dobrovoľného plošného testovania, ktoré sa má najbližší víkend uskutočniť v 458 obciach a mestách.

Ide o samosprávy, v ktorých bolo počas druhého alebo tretieho kola plošného testovania zaznamenané vyše jedno percento pozitívnych vzoriek. Podľa Naďa v prípade testovania niektoré obce dostali politický príkaz od opozičných politických strán, aby "neprichádzali pozitívne k tejto téme". Ide podľa neho o málo obcí a riešia to s nimi. Zároveň verí, že odberné miesta sa otvoria všade tam, kde majú byť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:59