TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Matovičove slová prekvapili Kollárovho poslanca, v prvom kole asi generálneho prokurátora nezvolia

23.11.2020, 15:35
Autor:
TASRTASR
V koalícii ešte nie je dohoda na kandidátovi na generálneho prokurátora, chystá sa mimoriadna koaličná rada.

Parlament možno v prvom kole nezvolí kandidáta na generálneho prokurátora, pretože v koalícii ešte nedôjde k dohode. Predpokladá to podpredseda poslaneckého klubu Sme rodina Miloš Svrček.

Hovorí, že prvé kolo môže ukázať prijateľného kandidáta, ktorý by sa mohol zvoliť v druhom kole voľby. O tom, že by Sme rodina rokovalo o kandidátovi s opozíciou, nemá podľa svojich slov žiadne informácie.

"Predpokladám, že v prvom kole nebude nikto zvolený, skôr nám tie čísla ukážu, kto je asi najprijateľnejší kandidát pre koalíciu a v tomto druhom kole by už mal byť zvolený," povedal Svrček. V prvom kole nemusí byť podľa neho nikto zvolený, pretože "je viacero kandidátov viacerých poslaneckých klubov".

"Pred druhým kolom sa už koalícia môže dohodnúť," priblížil s tým, že v utorok (24. 11.) by sa mali poslanci Sme rodina dohodnúť na mene uchádzača, ktorý je pre nich najprijateľnejší.

"Nemám o tom žiadnu informáciu. Som podpredseda poslaneckého klubu a počujem niečo také prvýkrát, takže som trošku prekvapený," odpovedal na otázku, či odmieta, že by Sme rodina rokovala o kandidátovi s opozíciou.

Premiér a líder OĽANO Igor Matovič v pondelok pripustil odchod OĽANO z koalície, ak by kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR zvolila niektorá koaličná strana spolu s opozíciou.

V koalícii ešte nie je dohoda na kandidátovi na generálneho prokurátora, podľa Svrčeka by mala byť mimoriadna koaličná rada k tejto téme v utorok.

​O post generálneho prokurátora sa uchádza sedem kandidátov. V pondelok poslanci ukončia ich verejný híring. Poslanci majú voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začína v utorok.

Návrh programu počíta so stredajším termínom, ale je možné, že sa posunie na neskôr. Generálneho prokurátora vymenuje do funkcie prezidentka Zuzana Čaputová.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:02