Posledné slovo o tom, do akej miery pristúpi škola na obmedzenie dochádzky, majú regionálni hygienici.TASR
StoryEditor

Mikasov úrad zverejnil výnimky, kedy žiaci môžu ísť do škôl bez testu

04.12.2020, 18:50
Autor:
TASRTASR
Povinnosť preukázať sa testom sa nevzťahuje na osobu, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace.

Od pondelka budú môcť žiaci a študenti znova nastúpiť na druhý stupeň základnej školy a na stredné školy, musia však splniť podmienku testovania antigénovým alebo PCR testom nie starším ako sedem dní.

​Na výučbe sa môže zúčastniť najviac šesť osôb. Nariadenie má aj svoje výnimky. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Povinnosť preukázať sa testom sa nevzťahuje na osobu, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace, tiež na osobu, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie antigénového testu alebo RT-PCR testu na ochorenie COVID-19.

Povinnosť testovať sa neplatí ani pre osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím či pre osoby so závažnou poruchou autistického spektra, pre osoby s ťažkým, vrodeným alebo získaným imunodeficitom.

​Podmienka rovnako neplatí pre onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii s leukopéniou alebo onkologicky liečených alebo s liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém. Testovať sa tiež nemusia žiaci a zamestnanci základných škôl pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, stredných špeciálnych škôl a odborných učilíšť a praktických škôl.

Podmienka sa nevzťahuje ani na žiakov základných a stredných škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí sa zúčastňujú na školskom vyučovaní v malých skupinách tvorených z najviac piatich žiakov a jedného pedagogického zamestnanca. Podmienka sa nevzťahuje zároveň ani na pedagogického zamestnanca vyučujúceho v takejto malej skupinke, rovnako v období od 7. do 9. decembra.

Tí, ktorí budú vstupovať do vnútorných alebo vonkajších priestorov školy, by mali mať pri sebe doklad, ktorý hovorí o tom, či sa na neho podmienka testu vzťahuje alebo nie.

Požadovať predloženie takéhoto dokladu má štatutárny zástupca školy, prípadne ním poverená osoba, ktorá má právo do predmetného dokladu nahliadnuť.

Doklad môže v niektorých prípadoch nahradiť potvrdenie o výnimke. Oznam o povinnosti preukázať sa negatívnym testom nie starším ako sedem dní by mal byť na škole umiestnený na viditeľnom mieste.

01 - Modified: 2024-04-09 07:53:03 - Feat.: - Title: Druckerov rezort poskytne vysokým školám financie na bezpečnostné audity 02 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 03 - Modified: 2024-04-05 11:03:47 - Feat.: - Title: Situácia vo Francúzsku sa zhoršuje. V utorok napadli 13-ročné dievča, teraz zbili 15-ročného tínedžera tak, že dostal infarkt 04 - Modified: 2024-04-05 09:42:25 - Feat.: - Title: Komisár pre deti Mikloško ocenil zákaz mobilov na školách: Týmto krokom sa zaradíme medzi moderné krajiny 05 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:49