TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Za akých podmienok bude môcť byť škola otvorená? Zverejnili vyhlášku

05.12.2020, 14:57
Autor:
TASRTASRredred
V prípade testovania budú platiť aj výnimky.

Viacero škôl na Slovensku sa počas víkendu zapojí do pilotného testovania žiakov, ich zákonných zástupcov a zamestnancov, aby mohli opäť otvoriť školské brány. Školy realizujú testovanie vo vlastnej réžii.

Ak sa škola nerozhodne pre testovanie, ostáva na dištančnej výučbe. Na sociálnej sieti to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

"Rozhodnutie otvoriť je na vedení školy a zriaďovateľovi. Ak prebehne testovanie zamestnancov, žiakov a jedného zákonného zástupcu každého žiaka žijúceho v spoločnej domácnosti, môže škola prejsť na prezenčnú výučbu," pripomenul šéf rezortu školstva.

Poukázal na to, že sa dlhodobo snažia nájsť dohodu, za akých podmienok by sa mohli otvoriť školy. "Je to náročná úloha," poznamenal minister.

Zverejnia manuál a podmienky

Gröhling informoval, že vyšla vyhláška Úradu verejného zdravotníctva a uznesenie vlády, ktoré určujú, za akých podmienok bude môcť byť škola otvorená. "Pre ostatných v priebehu budúceho týždňa zverejníme manuály a ďalšie podmienky," uviedol.

Ako dodal, logistiku aj finančné záležitosti budú v najbližších dňoch preberať so zriaďovateľmi. "Od pondelka (7. 12.) v tejto veci nadviažeme na rokovania so Združením miest a obcí Slovenska, Úniou miest Slovenska, SK8, zriaďovateľmi aj asociáciami, aby sme si prešli nové podmienky z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva a uznesenia vlády, a aby sme od nového roku vedeli nastaviť pravidlá," doplnil.
Všetky potrebné informácie by mali mať zriaďovatelia a školy k dispozícii do Vianoc.

Minister chce, aby bola dohodnutá logistika aj personál, aby najneskôr od januára mohli školy čo najjednoduchšie otvoriť.

Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva

Žiaci a zamestnanci škôl, ktoré sa rozhodnú otvoriť, sa musia pred vstupom preukázať negatívnym PCR  alebo antigénovým testom. Nemôže byť starší ako sedem dní. Uvádza sa vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva.

Povinnosť preukázať negatívny výsledok testu sa nevzťahuje na:

  • osobu, ktorá prekonala covid-19, musí mať doklad, ktorý nie je starší ako tri mesiace
  • osobu, ktorej zdravotný stav neumožňuje vykonanie antigénového alebo PCR testu
  • osobu, ktorej bolo diagnostikované stredne ťažké alebo ťažké mentálne postihnutie
  • osobu dispenzarizovanú so závažnou poruchou autistického spektra
  • osobu dispenzarizovanú pre ťažký, vrodený alebo získaný imunodeficit
  • osobu, ktorá je onkologickým pacientom po chemoterapii alebo transplantácii, ktorá má leukopéniu alebo osoba s onkologickou liečbou alebo inou liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém
  • žiakov a zamestnancov základných škôl pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami
  • žiakov a zamestnancov stredných špeciálnych škôl, odborných učilíšť a praktických škôl
  • žiakov základných a stredných škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí sa zúčastňujú školského vyučovania v malých skupinách tvorených z najviac piatich žiakov a jedného pedagogického zamestnanca v období od 7. decembra 2020 do 9. decembra 2020
  • pedagogického zamestnanca, ktorý vyučuje v malých skupinách v období od 7. decembra 2020 do 9. decembra 2020.

Úrad verejného zdravotníctva uvádza, že zástupca školy je oprávnený požadovať výsledky testov alebo potvrdenia o výnimke. 

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-11 07:08:14 - Feat.: - Title: V mrazoch si treba dávať pozor na úrazy, ľudia by mali zvýšiť opatrnosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:55