TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Fico vyzval Kolíkovú, aby vysvetlila, čo sa stalo vo väznici Lučanskému

11.12.2020, 15:15
Autor:
TASRTASR
Exšéfa polície, ktorý je v súčasnosti väzobne stíhaný, mali hospitalizovať v ružomberskej nemocnici.

Predseda opozičnej strany Smer a poslanec Národnej rady Robert Fico vyzval v piatok ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí), aby vysvetlila, čo sa stalo bývalému policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému.

​Informoval o tom vo videu na sociálnej sieti. Exšéfa polície, ktorý je v súčasnosti väzobne stíhaný, mali hospitalizovať v ružomberskej nemocnici.

"Nielenže Milan L. išiel do väzby bez dôvodov, nielenže tam sedí na základe výpovede človeka, ktorý je kajúcnikom, ale dnes leží v nemocnici v Ružomberku po ťažkej operácii s ťažkým zranením hlavy," uviedol Fico. Ministerka by mala podľa neho vyvrátiť podozrenia o útoku na exšéfa polície.

Hovorkyňa Zväzu väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská vo štvrtkovom stanovisku uviedla, že ústav Prešov neeviduje fyzické napadnutie obvineného alebo odsúdeného ani použitie donucovacích prostriedkov voči obvinenému alebo odsúdenému.

"Ak si zdravotný stav obvineného vyžaduje zdravotnú starostlivosť, ktorú nemožno poskytnúť v ústave, alebo ak je to potrebné na účely trestného konania, väzba sa na nevyhnutne potrebný čas vykonáva v nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Ak si zdravotný stav obvineného vyžaduje zdravotnú starostlivosť, ktorú nemožno poskytnúť v ústave alebo v nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne, väzba sa na nevyhnutne potrebný čas vykonáva v inom (civilnom) zdravotníckom zariadení. Pritom stráženie obvineného vykonáva ZVJS," vysvetlila Kacvinská.

Polícia obvinila v rámci akcie Judáš osem osôb vrátane Lučanského. Ide o ľudí, ktorí pôsobili a niektorí stále pôsobia vo vysokých funkciách Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby a Kriminálneho úradu finančnej správy.

Trestnej činnosti sa mali dopúšťať dlhodobo, a to minimálne v ôsmich skutkoch. Obvinenia sa týkajú prijímania úplatku, podplácania, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a tiež ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:23