TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Zostal nám už len tvrdý lockdown. Čo nás čaká v decembri, je už zrejme nezvratné, varujú vedci

15.12.2020, 12:01
Autor:
chocho
Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci prijala Pavla Čekana, Richarda Kollára, Alexandru Bražinovú, Borisa Klempu, Silviu Pastorekovú, Petra Visolajského a Petra Sabaku.

Situácia v súvislosti s koronavírusovou pandémiou je na Slovensku mimoriadne vážna. Opatrenia, ktoré máme, nie sú postačujúce. Vyhlásila to v dnešnom vyjadrení po stretnutí s predstaviteľmi Iniciatívy slovenských vedcov a odborníkov veda pomáha covid-19 prezidentka Zuzana Čaputová.

Čaputová ocenila návrh opatrení, ktoré prijala pandemická komisia. Vyzvala ľudí na zodpovednosť a obmedzenie kontaktov pred Vianocami a počas nich. Apelovala na politikov naprieč spektrom, aby obmedzili spory. Rovnako vyzvala zamestnávateľov, aby svojim zamestnancom umožnili pracovať z domu.

Rýchlo treba prijať opatrenia

Vývoj v zostávajúcich decembrových dňoch však vzhľadom na dlhú inkubačnú dobu vírusu už zrejme neovplyvnia žiadne opatrenia ani zmena správania.

"Bojíme sa toho, že dnes už nedokážeme zmeniť to, čo prebieha a čo nás čaká. Tam už naozaj nie sú veľmi príjemné vízie. Držíme lekárom palce," vyjadril sa na následnej tlačovej konferencii hovorca Iniciatívy slovenských vedcov a odborníkov veda pomáha covid-19, matematik Richard Kollár. Zmeniť však podľa neho môžeme to, čo bude v januári, ale je preto potrebné rýchlo prijať opatrenia. 

Vláda má na zajtrajšom rokovaní rozhodnúť o podobe opatrení, ktoré začnú platiť od 21. decembra. V hre je aj zákaz vychádzania s výnimkami. Podľa zistení HN by po vzore Veľkej Británie malo byť povolené vytvoriť si takzvanú "bublinu" s príbuznými. Viac sa o tom dočítate tu:

​Počty mŕtvych budú na Slovensku stúpať. "Vieme to isto, lebo to odráža epidemiologickú situáciu, ktorá bola pred dvomi týždňami," doplnil lekár Peter Sabaka. Ak nepríde k sprísneniu opatrení, hrozí podľa neho kolaps zdravotnej starostlivosti.

Slovensko aktuálne eviduje 1 251 patológmi potvrdených úmrtí na pľúcnu formu covidu-19. V nemocniciach je s týmto ochorením alebo s podozrením naň rekordných 2 388 pacientov. Približne pätina hospitalizovaných zomiera.

Druhé Bergamo

"Vlak pandémie sa rozbehol, musíme ho zabrzdiť, ale ide veľmi rýchlo. Musíme brzdiť všetci spoločne. Brzda sa volá individuálny lockdown - obmedzenie kontaktov. Ak to nespravíme, nemocnice skolabujú. Ak si pamätáte napríklad Bergamo, tak také niečo nás môže čakať," vyjadril sa biochemik Pavol Čekan.

Bergamo je oblasť na severe Talianska, ktorá bola najviac postihnutou v krajine počas jarnej prvej vlny pandémie a stala sa tak symbolom zlyhania zdravotníckeho systému.

​​Odborníci spoločne apelujú na ľudí, aby sami bez ohľadu na oficiálne opatrenia dodržiavali odporúčania správania sa v čase pandémie. Vyzývajú najmä, aby obmedzili kontakty.

"Práve teraz nastáva tá hodina H, rozhodujúce obdobie," povedal virológ Boris Klempa. "Tvrdý lockdown je skutočne to, čo je pre nás to posledné, čo ešte zostalo," tvrdí Klempa.

Desatoro bezpečných Vianoc

Epidemiologička Alexandra Bražinová na stretnutí s prezidentkou predstavila desatoro bezpečných Vianoc, ktoré odporúčajú predstavitelia iniciatívy:

  • Ži v bubline - malej skupine ľudí v rámci rodiny a blízkych priateľov, s ktorými sa plánujete počas sviatkov stretávať
  • Dodržiavaj izoláciu - pred stretnutím s blízkymi sa aspoň sedem dní izolovať, prípadne sa otestovať
  • Nos stále rúško
  • Vyhýbaj sa blízkemu kontaktu mimo svojej bubliny
  • Používaj viac telefón
  • Separuj sa - obmedziť pobyt na miestach s množstvom ľudí
  • Dodržiavaj hygienu - umývanie rúk, dezinfekcia, pravidelné vetranie a pri strebnutiach mimo bubliny nepodávať ruky
  • Buď aktívny - pobyt v prírode
  • Izoluj sa pri príznakoch
  • Informuj blízkych

Celý text vyhlásenia prezidentky Zuzany Čaputovej:

"Vážené dámy, vážení páni, milí spoluobčania,

situácia so šírením covidu je u nás veľmi vážna. Nekontrolovane nám rastie počet nových infikovaných, z ktorých časť onedlho skončí v nemocniciach a naše zdravotníctvo ich počet už nemusí zvládnuť. Už teraz dochádza k obmedzovaniu zdravotnej starostlivosti aj pre pacientov s inými diagnózami a k celkovému vyčerpaniu zdravotného personálu. Hranica, ktorá indikuje veľký problém v nemocniciach bola stanovená na 2000 pacientov s covidom a tento počet sme v uplynulých dňoch už prekročili.

Počúvam pritom, že opatrenia, ktoré dnes máme prijaté sú už nedostatočné. My však nemusíme čakať len na opatrenia. Vieme, že tie budú nevyhnutne časom pribúdať, ale ich zmysel poznáme už dnes.

Prijala som preto v Prezidentskom paláci popredných slovenských vedcov, aby sme spolu zhodnotili situáciu a povedali si, čo ešte každý zo svojho miesta vie pre jej zlepšenie urobiť. Zhodujeme sa, že je už najvyšší čas dôrazne odmietnuť všetky špekulácie a otázky, či vírus existuje a či sú vôbec nejaké opatrenia potrebné.

Musíme rešpektovať vedecké poznatky a vypočuť si hlasy lekárov a zdravotníckych pracovníkov z našich nemocníc. Ich vianočné sviatky vôbec nebudú pokojné, pretože ich strávia v náročnej službe pri svojich pacientoch, hoci vedia, že mnohým z nich už aj tak nebudú vedieť pomôcť. Opakované slová vďačnosti nikdy nevyvážia veľkosť obety, ktorú každodenne prinášajú.

Preto na zastavenie šírenia vírusu dnes nemôže stačiť, ak sa bude zodpovedne a obozretne správať len časť spoločnosti. A už vôbec na to nestačí len snaha vlády prijímať opatrenia. Obraciam sa preto na všetky politické strany, vrátane tých opozičných, pretože odmietanie opatrení alebo vyvolávanie občianskej neposlušnosti dnes nie je krokom voči vláde ale voči lekárom, sestričkám a rodinám infikovaných, ktorých vianočné sviatky tak budú plné stresu, strachu a bolesti. Je preto v najvyššom spoločenskom záujme rozširovať rady zodpovedných a utlmiť načas všetky politické spory. Považujem to nielen za prejav zodpovednosti, ale aj za prejav solidarity s tými, ktorí trpia v nemocniciach a tými, ktorí bojujú o ich životy. Všetko ostatné je oproti tomu malicherné.

Aby sme ochránili svojich blízkych pri štedrovečernom stole, potrebujeme do vianočných sviatkov obmedziť svoje kontakty na nevyhnutná mieru. Neorganizujme žiadne vianočné firemné večierky a ani oslavy, či stretnutia s priateľmi. Po zatvorení terás dnes mnohých láka presunúť stretnutia do bytov, ale podľa slov epidemiológov je práve tento typ kontaktov v uzavretých priestoroch najrizikovejší a najviac prispieva k šíreniu vírusu. Zvážme, či je každý pobyt v preplnených priestoroch nevyhnutný. Vaši blízki isto pochopia, že Vianoce môžu byť skromnejšie, ale o to bezpečnejšie. Vytvorme si vlastné malé bubliny kontaktov, v ktorých do sviatkov vytrváme.

Chcem využiť túto príležitosť a obrátiť sa na všetkých zamestnávateľov. Pokiaľ je to možné, umožnite prosím pred sviatkami a počas nich svojim zamestnancom prácu z doma a zároveň každý, kto pracovať z domu môže, nech tak určite urobí. Eliminujete tým množstvo rizikových kontaktov a prispejete k väčšej bezpečnosti seba aj svojej rodiny.

Chcela by som tiež oceniť aktívny postoj pandemickej komisie, ktorá v súlade s vedeckým poznatkami a aktuálnymi dátami minulý týždeň navrhla viacero opatrení. Neviem, v akej podobe ich v stredu schváli vláda. Bola by som však veľmi rada, ak by mix odporúčaní a prijatých nariadení zodpovedal vážnosti situácie a mal podporu širokej vedeckej komunity. Takéto opatrenia, vzhľadom na vážnu pandemickú situáciu, ktorú potvrdzujú tiež informácie z dnešného stretnutia s vedcami a odborníkmi, aj rada osobne podporím.

Vážené dámy, vážení páni,

už dlhé mesiace sa každý deň zobúdzame s nádejou, že vírus zmizne a naše životy sa konečne budú môcť vrátiť do normálu. Bohužiaľ, stále nám to nie je dopriate. Život nás postavil pred ťažkú skúšku a musíme ju prekonať. Zľahčovaním, popieraním a ani odporom ju neprekonáme.

Našim nepriateľom totiž nie sú opatrenia, nepriateľom je vírus, ktorého šírenie sa nám ani napriek opatreniam nedarí zastaviť. O to väčšia zodpovednosť preto padá na nás. Viem aké je ťažké zriecť sa svojich zvykov a očakávaní, s ktorými máme spojené vianočné sviatky, nikdy sme pred takou možnosťou nestáli. No najväčší darček, ktorý si teraz môžeme navzájom dať, je zdravie a bezpečnosť svojich najbližších. Majme to prosím na pamäti pri akomkoľvek svojom kontakte pred vianočnými sviatkami aj počas nich."

Koronavírus 15:35 Tvrdý lockdown je skutočne to, čo je pre nás to posledné, čo ešte zostalo, tvrdí virológ Klempa. 15:30 Vlak pandémie sa rozbehol, musíme ho zabrzdiť, ale ide veľmi rýchlo. Musíme brzdiť všetci spoločne. Brzda sa volá individuálny lockdown - obmedzenie kontaktov. Ak to nespravíme, nemocnice skolabujú. Ak si pamätáte napríklad Bergamo, tak také niečo nás môže čakať, hovorí biochemik Pavol Čekan. 15:27 Práve teraz nastáva tá hodina H, rozhodujúce obdobie, hovorí virológ Boris Klempa. Opakuje, že situácia v nemocniciach je mimoriadne vážna. 15:26 Spoľahlivo zaberá na spomalenie šírenia vírusu zníženie mobility, pripomína epidemiologička Bražinová. 15:17 Obávame sa toho, že ak sa nepristúpi k sprísneniu opatrení, došlo by ku kolapsu zdravotnej starostlivosti, tvrdí Sabaka. 15:17 Prírastky mŕtvych nám budú stúpať. Vieme to isto, lebo to odráža epidemiologickú situáciu, ktorá bola pred dvomi týždňami, hovorí lekár Peter Sabaka.  15:15 Vnímame, že nastáva v spoločnosti veľká zmena. Napríklad v Trenčíne berie samospráva veci do vlastných rúk a sami začínajú pracovať na tom, aby zmenili situáciu, hovorí Kollár. 15:13 "Bojíme sa toho, že dnes už nedokážeme zmeniť to, čo prebieha a to čo nás čaká. Tam už naozaj nie sú veľmi príjemné vízie. Držíme lekárom palce," hovorí hovorca Iniciatívy slovenských vedcov a odborníkov veda pomáha covid-19, matematik Richard Kollár. Zmeniť však podľa neho môžeme to, čo bude v januári, ale rýchlo treba prijať opatrenia. 15:11 Nasledovať bude ešte brífing odborníkov po stretnutí s prezidentkou 15:02 Ži v bubline, odkazujú ľuďom odborníci v stanovisku, ktoré číta epidemiologička Alexandra Bražinová. 15:00 Našim nepriateľom nie sú opatrenia, ale vírus. Jeho šírenie sa nám stále nedarí spomaliť, konštatuje prezidentka. 15:00 Prezidentka ocenila návrh opatrení od pandemickej komisie, ktorý obsahuje aj zákaz vychádzania.  14:59 Prezidentka tvrdí, že nemôžeme teraz organizovať vianočné večierky ani robiť stretnutia v domácnostiach. "Vytvorme si vlastné malé bubliny kontaktov," ponúka návod ľuďom. Ľudia, ktorí majú takú možnosť, by mali podľa nej pracovať z domu. 14:58 Vyzvala opozičné strany, aby nespochybňovali opatrenia proti šíreniu vírusu. "Je čas utlmiť všetky politické spory," vyhlásila Čaputová. 14:57 Vianočné sviatky lekárov vôbec nebudú pokojné, hovorí prezidentka.  14:56 Aktuálne opatrenia nie sú dostatočné, tvrdí Čaputová. Ľudí vyzýva, aby prevzali zodpovednosť a boli disciplinovaní. 14:55 Situácia na Slovensku je mimoriadne závažná, hovorí po stretnutí s odborníkmi prezidentka. Poukázala na to, že stav v nemocniciach je kritický. 14:50 Vyjadrenie prezidentky by sa podľa aktuálnych informácií malo začať o 15.00. 14:37 Každú chvíľu očakávame, že prezidentka predstúpi pred médiá. 13:53 Čaputová diskutuje s odborníkmi Prezidentka Zuzana Čaputová aktuálne za zatvorenými dverami diskutuje s vedcami a odborníkmi o aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku v súvislosti so šírením koronavírusu. Čaputová prijala Pavla Čekana, Richarda Kollára, Alexandru Bražinovú, Borisa Klempu, Silviu Pastorekovú, Petra Visolajského a Petra Sabaku.  Po stretnutí je avizované vyjadrenie prezidentky. HNtelevízia ho prinesie naživo.

Zdroj: TASR/Dano Veselský
13:18 Fototermín na začiatku stretnutia prezidentky s odborníkmi 10:35 Hospitalizovaní pacienti Počet hospitalizovaných stúpol o 158. V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 2 388 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 2 093 ľudí. Na JIS je 142 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 146 osôb. 10:32 46 úmrtí Dnes bolo potvrdených 46 obetí, ide o druhý najvyšší nárast úmrtí od začiatku pandémie.  10:31 Nové prípady na Slovensku Na Slovensku pribudlo za pondelok 2034 prípadov koronavírusu, laboratória vykonali 10 901 PCR testov. Bolo tiež vykonaných 35 635 antigénových testov, z ktorých bolo 2 788 pozitívnych, čo predstavuje pozitivitu 7,82 percenta. Za pondelok sa vyliečilo ďalších 1 718 ľudí. 08:00 WHO poprela, že správu o reakcii Talianska na pandémiu odstránila po nátlaku Svetová zdravotnícka organizácia v pondelok poprela, že bola pod tlakom Talianska, aby odstránila správu kritizujúcu pripravenosť tejto krajiny na koronavírusovú pandémiu. Informovala o tom agentúra DPA. Dokument s názvom "Bezprecedentná výzva; prvá reakcia Talianska na COVID-19" zverejnili na webovej stránke sekcie WHO pre Európu 13. mája. V priebehu niekoľkých hodín bol však odstránený. "V texte boli objavené faktické nepresnosti a európska sekcia WHO ho preto odstránila z webovej stránky s úmyslom opraviť chyby a dokument znova zverejniť," uvádza sa vo vyhlásení WHO. Opätovne však zverejnený nebol.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 14:28