TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Vláda zrušila Budajovi viaceré úlohy, nebude zonácia Tatier

16.12.2020, 10:12
Autor:
TASRTASR
Rokovania v prípade zonácie Tatranského národného parku boli pozastavené v roku 2019.

Zonácie Tatranského národného parku (TANAP) a Muránskej planiny sa tento rok neuskutočnia. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) mal zonácie vyhlásiť do decembra tohto roku. Vláda na stredajšom rokovaní ministrovi tieto úlohy zrušila.

Rokovania v prípade zonácie TANAP-u boli pozastavené v roku 2019. Dôvodom boli neustále meniace sa požiadavky zo strany vlastníkov a obhospodarovateľov.

V súvislosti so zonáciou Muránskej planiny envirorezort uvádza, že vzhľadom na vysoký počet a závažnosť pripomienok nedošlo k zhode.

Omešká sa aj Veľký Bukovec

"Prerokovania nepokračovali plynule aj z dôvodu obmedzení súvisiacich s pandémiou COVID-19, s čím pôvodný časový harmonogram nepočítal, ale aj s kapacitami, resp. obmedzeniami na strane okresného úradu v sídle kraja, ktorý je v tejto veci príslušným orgánom ochrany prírody," uvádza sa v materiáli.

Z materiálu vyplýva, že sa tento rok nestihne vyhlásiť ani prírodná rezervácia Veľký Bukovec. Ochrániť má Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát. Prerokovania zámeru sťažila pandémia.

Aktuálne je návrh nariadenia predmetom medzirezortného pripomienkového konania. Minister požaduje tiež zrušiť úlohu o vyhlásení chráneného areálu Rimava.

"Ide o administratívne náročný postup, ktorý si vyžaduje súčinnosť viacerých orgánov a organizácií," konštatuje ministerstvo životného prostredia. Zatiaľ sa nevyhlásia ani ďalšie chránené areály a prírodné rezervácie.

Ďalšie zrušené úlohy

Budajovi vláda zrušila napríklad aj úlohu o návrhu zákona o Environmentálnom fonde, či návrh zákona o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia.

"Dôvodom predloženia novej právnej úpravy poplatkov za znečisťovanie ovzdušia je vytvoriť účinný ekonomický a motivačný nástroj na dosiahnutie cieľov ustanovených v oblasti ochrany ovzdušia podľa princípu „znečisťovateľ platí“," tvrdí ministerstvo.

Envirorezort nedodrží ani termín na predloženie zákona o ochrane ovzdušia. Pri jeho tvorbe musí spolupracovať aj s inými rezortmi a nastaviť vhodný a efektívny model právnej úpravy.

01 - Modified: 2024-04-16 17:18:28 - Feat.: - Title: Ekológ Kameniar v HNtelevízii: Stav hlucháňa je veľmi zlý, najväčší pokles kopíruje boj proti lykožrútovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:31:17 - Feat.: - Title: Nebuď ako Kuffa. Prinášame ti ZOZNAM pravidiel a zákazov v rôznych stupňoch ochrany prírody na Slovensku 03 - Modified: 2024-04-14 06:12:44 - Feat.: - Title: Pre horolezectvo, skialpinizmus a zimnú turistiku bude v TANAP-e platiť uzávera 04 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 05 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 19:21