TASR/Dušan Hein
StoryEditor

Bezpečnostná rada Banskobystrického kraja odporúča hygienikom zatvoriť kostoly aj vleky

23.12.2020, 17:28
Autor:
TASRTASR
Pandemická situácia v kraji je mimoriadne kritická a zhoršuje sa.

Na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 v Banskobystrickom samosprávnom kraji reagovala v stredu na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica.

Hygienikom odporúča zavrieť vleky aj kostoly. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK.

Pandemická situácia v kraji je mimoriadne kritická a zhoršuje sa. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva je tento kraj druhý najhorší po Trenčianskom v počtoch nových prípadov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, v počte hospitalizovaných a pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu.

"Mimoriadna Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica prijala viaceré odporúčania smerom k regionálnym hygienikom v jednotlivých okresoch a smerom k Bezpečnostnej rade. Najdôležitejšie je znížiť pohyb ľudí, preto prosím všetkých, zostaňte doma a strávte sviatky len v kruhu tých najbližších. Situácia je naozaj kritická a nemocnice sa blížia k maximálnym kapacitám naplnenosti," vyzval župan Ján Lunter.

Navrhujú zakázať aj hotely a ubytovanie

Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v kraji bezpečnostná rada preto odporúča nad rámec celoštátnych opatrení zakázať s platnosťou najmenej do 10. januára 2021 prevádzku lanových dráh a vlekov, respektíve prevádzok lyžiarskych stredísk v celom BBSK.

Takisto zakázať prevádzky poskytovania hotelových služieb a všetkých ubytovacích služieb vrátane turistických a ostatných krátkodobých ubytovacích služieb, či už ide o prenájom chát, apartmánov alebo rodinných domov.

Rovnako zakázať návštevy v zariadeniach sociálnych služieb, konzumáciu nápojov a potravín na verejnosti a tiež slúženie náboženských obradov za prítomnosti verejnosti.

Nepriaznivé prognózy

"Prognózy z ministerstva zdravotníctva hovoria o mimoriadne nepriaznivom vývoji počtu hospitalizovaných. V priebehu najbližších dvoch týždňov predpokladajú, že počty hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 len v BBSK prekročia číslo 500. Veľkú časť z nich budú pritom pravdepodobne tvoriť ľudia nad 65 rokov, ktorí sú rizikovou skupinou a pri ktorých je vysoký predpoklad, že budú potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu. Tu narážame na ľudské a materiálne limity nemocníc," reagoval

Martin Dolinaj, prednosta banskobystrického okresného úradu a predseda bezpečnostnej rady.

V tejto súvislosti prijala Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica uznesenie smerom k bezpečnostnej rade štátu.

Odporúča uložiť príslušnému ústrednému orgánu štátnej správy úlohu smerujúcu k zabezpečeniu činnosti tzv. červenej nemocnice v kraji a tiež zriadiť tzv. červený domov ošetrovateľských služieb.

01 - Modified: 2024-05-09 16:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili vakcínu, ktorá môže chrániť pred budúcimi koronavírusmi 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 22:40