TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Smer viní za Lučanského tragédiu Matoviča. Hlas: Je to dôsledok atmosféry na Slovensku

29.12.2020, 20:13
Autor:
TASRTASR
Reakcie na pokus bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského o samovraždu.

Krok bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského je jedným z dôsledkov atmosféry na Slovensku, kde sa preteky v zatýkaní stali predmetom politického boja. Uviedla to mimoparlamentná strana Hlas-SD v reakcii na informáciu o pokuse samovraždy Lučanského vo väzbe.

"Prezumpcia neviny sa úplne stratila, obvinené osoby sú automaticky označované za zločincov a väzba sa namiesto preventívneho stala trestným opatrením. V takejto atmosfére porušovania práva oveľa ťažšie nesú svoj údel obvinení, ktorí sú presvedčení o svojej nevine," uviedol Hlas-SD. Strana tiež verí, že sa Lučanského podarí zachrániť.

​Podľa ďalšej opozičnej strany Smer-SD nesie plnú zodpovednosť za tragédiu Milana Lučanského premiér Igor Matovič. Smer tvrdí, že Matovič spolu s politicky angažovanými dozorovými prokurátormi organizuje zneužívanie trestného práva na boj s opozíciou. 

Prípad Lučanského je podľa strany "zavŕšením tragickej etapy slovenských dejín, kde prezumpcia neviny bola považovaná za prežitok a väzobné stíhanie rozšíreným a vládou legitimizovaným nástrojom mučenia".

Pokus o samovraždu bývalého policajného prezidenta je ľudská tragédia, ktorej mi je veľmi ľúto. Napísal to na sociálnej sieti premiér Igor Matovič (OĽaNO). "Jeho blízki si zaslúžia náš súcit a od zodpovedných bleskurýchle a poctivé odpovede na všetky otázky," dodal Matovič

"Robiť z tejto osobnej tragédie politickú tému, o čo sa pokúšajú niektorí opoziční politici, je prejavom absolútnej bezcitnosti voči rodine a prekročením všetkých hraníc politickej komunikácie. Ja sa k tomu za žiadnych okolností neznížim," napísal premiér.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) hovorí, že si treba počkať na oficiálne informácie a prešetrenie celej situácie.

"Táto informácia ma ľudsky veľmi mrzí a je mi ľúto, že k niečomu takému vôbec došlo. Zároveň však musíme počkať na oficiálne informácie a prešetrenie celej situácie," povedal Kollár. Vyjadril tiež podporu Lučanského rodine a verí, že sa ho podarí zachrániť.

Rezort spravodlivosti v utorok informoval, že Lučanský, ktorý je v súčasnosti vo väzbe, sa pokúsil o samovraždu. Jeho stav je kritický.

01 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 02 - Modified: 2024-01-08 12:58:23 - Feat.: - Title: Užívatelia prerazili ďalšie dno: Facebooková stránka na podporu obeseného generála sa zmenila na bizarný receptár 03 - Modified: 2022-12-05 15:14:02 - Feat.: - Title: Radačovský spochybnil závery vyšetrovania prípadu smrti Lučanského 04 - Modified: 2022-11-25 13:55:04 - Feat.: - Title: Mikulca mrzí zneužívanie Lučanského smrti, Kolíková ocenila záver vyšetrovania 05 - Modified: 2022-11-25 11:20:43 - Feat.: - Title: Lučanský spáchal samovraždu, prokuratúra definitívne vylúčila cudzie zavinenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:29