TASR
StoryEditor

"Zaliezol a všetko chce zvaliť na Sulíka." Pellegrini podáva trestné oznámenie na Matoviča

05.01.2021, 09:51
Autor:
domadomaTASRTASR
Pellegrini dnes kritizoval premiéra Igora Matoviča za prístup k pandémii. Predloží návrh zákona na skrátenie volebného obdobia súčasnej vlády.

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini sa dnes pred Úradom vlády obul do premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). 

Kritizoval najmä prístup vlády k riešeniu pandémie koronavírusu, ale aj konflikt medzi premiérom a jeho ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS).

"Tento človek sabotuje všetko, čo sa na Slovensku robiť má, je niekde zalezený a všetko chce zvaliť na Sulíka a pripisuje mu tisíce obetí, ktoré na Slovensku ešte len budú, je to niečo nehorázne," povedal Pellegrini. 

Svadby a testovanie

"Chápem, že sa mu pred kamery chodí ťažko, lebo za posledné mesiace spravil veľa chýb." Spomenul premiérovu účasť na svadbe zo začiatku septembra, počas ktorej nemal nasadené rúško, aj jeho ústupok nevestám v súvislosti s obmedzením počtu hostí na svadbách a známe "nevesty, dobre bude".

"V polovici októbra nám oznámil jeho zázračnú zbraň, celoplošné testovanie." To však podľa Pellegriniho dalo ľudom falošný pocit slobody, keďže nakazení mohli byť aj napriek negatívnemu testu, tvrdí. 

"Vláda od testovania neurobila absolútne nič, predseda vlády sa snaží hodiť zodpovednosť na Sulíka s domnením, že mu to prejde. Dopadlo to tak, že vicepremiér to nakupuje od tej istej firmy, ako aj predtým," povedal. 

Zariadiť nákup antigénnych testov Matovič od Sulíka žiadal v novembri, pred plánovaným ďalším kolom plošného testovania, ktoré sa však neuskutočnilo. 

Nákup testov sa odďaľoval pre chybné zadanie ministerstva zdravotníctva, neskôr bolo verejné obstarávanie zrušené, keďže nikto z uchádzačov nesplnil podmienky zadania. 

Ich dodávku nakoniec zabezpečí, ako aj v prvom kole testovania, trnavská firma Eurolab Lambda, ktorú opozícia spájala s premiérom Matovičom

Trestné oznámenie a koniec vlády

Pellegrini spomenul aj problém týkajúci sa vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina), ktorý tajil, či prišiel z Veľkej Británie s negatívnym PCR testom tak, ako to vyžadovali pravidlá. 

"Garantujem vám, že nebol na žiadnom teste, lebo by nám ho už ukázal," tvrdí Pellegrini. 

Strana Hlas sa preto rozhodla podať trestné oznámenie na predsedu vlády a členom vlády pre podozrenie z porušenia niektorých paragrafov, medzi nimi za marenie úlohy verejným činiteľom, či pre podozrenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Podľa Pellegriniho totiž Matovič upravoval pandemické opatrenia v prospech ľudí, ktorí z výnimiek profitovali. 

Spomenul napríklad to, že kým reštaurácie museli zatvoriť, lyžiarske strediská ostali otvorené. Pripomenul, že konečným užívateľom spoločnosti Gopimpex, ktorá prevádzkuje lyžiarsky rezort na Donovaloch, je predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

V súvislosti s Holým chce Hlas podať trestné oznámenie za trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby.

Do piatku tohto týždňa tiež strana predloží návrh zákona na skrátenie volebného obdobia tejto vlády. "Aby sme dali poslanom možnosť ukončiť toto trápenie a aby sme zbytočne nemuseli organizovať referendum," uzavrel Pellegrini. 

Matovičova reakcia

Premiér v reakcii uviedol, že ho názory Pellegriniho nezaujímajú. Zopakoval, že za vlád Smeru-SD, ktorého bol Pellegrini súčasťou, sa systematicky rozkrádalo zdravotníctvo.

Dodal tiež, že ľudia okolo Pellegriniho kritizovali opatrenia. "Moralizovanie" z ich strany preto považuje Matovič za absurdné.

01 - Modified: 2020-12-17 13:25:41 - Feat.: 0 - Title: Remišová: Správanie sa Matoviča a Sulíka spôsobuje napätie. Pellegrini čaká na svoju chvíľu 02 - Modified: 2020-12-21 15:45:53 - Feat.: 0 - Title: Vláda leto premrhala, na druhú vlnu nás nepripravila, kritizuje Pellegrini 03 - Modified: 2020-12-28 11:18:06 - Feat.: 0 - Title: Reakcie na Mikasovu vyhlášku: Prekročil čiaru, mal by zvážiť svoj odchod z funkcie, tvrdí Pellegrini 04 - Modified: 2020-12-31 12:40:30 - Feat.: 0 - Title: Pellegrini: Vláda amatérov a labilného premiéra zlyháva, robí devastačné škody
01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 05:46