Šéfka rezortu spravodlivosti v parlamente odpovedala na otázky verejnosti do podvečerných hodín.TASR
StoryEditor

Kolíková mala vyvodiť voči sebe politickú zodpovednosť, hovorí publicista

09.01.2021, 07:35
Autor:
TASRTASR
Publicista Juraj Hrabko tvrdí, že ministerka mala vyvodiť zodpovednosť bez ohľadu na výsledky vyšetrovania v prípade smrti Milana Lučanského.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka informoval o rozbehnutí trestných konaní v kauze smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského bez toho, že by vopred predpokladal, aký bude ich výsledok.

Takýto prístup je podľa publicistu Juraja Hrabka predpokladom pre dôveryhodné vyšetrovanie. Uviedol to v diskusii na TASR.TV.

„Podľa mňa to generálny prokurátor ani nemohol urobiť inak. To by nebol generálny prokurátor na svojom mieste,“ reagoval Hrabko, ktorý považuje vyjadrenia Žilinku k tejto kauze za racionálne.

Politici podľa neho často predbiehajú vývoj vyšetrovania a prichádzajú s vlastnými vysvetleniami.

„Politický boj je iracionálny. Opozícia bude haniť vládnu koalíciu a naopak. To je treba dať úplne nabok. O čo menej máme informácií, o to viac je špekulácií. Treba si na fakty počkať. Je tu generálny prokurátor, vyšetrovanie, komisia pani Kolíkovej a aj rodina pána Lučanského, ktorá tiež má svoje práva a možnosti,“ dodal.

Podľa Hrabka však mala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vyvodiť voči sebe politickú zodpovednosť bez ohľadu na výsledky vyšetrovania podobne, ako to urobil exminister obrany Juraj Liška po havárii vojenského lietadla pri Hejciach.

Samostatnou témou je podľa Hrabka otázka, či je v poriadku legislatíva umožňujúca dlhodobo držať obvinených v kolúznej väzbe na „samotkách“.

„Už sa debatuje o tom, aký je vlastne účel tejto väzby. Tu už narážame na Európsky dohovor o ľudských právach a state o mučení a týraní,“ povedal Hrabko.

Nadchádzajúca parlamentná voľba špeciálneho prokurátora sa podľa Hrabka bude výrazne líšiť od voľby generálneho prokurátora. Za favorita považuje advokáta Daniela Lipšica.

„Previazanosť Daniela Lipšica s vládnymi stranami je naozaj veľká,“ poznamenal Hrabko.

01 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-04-11 14:15:33 - Feat.: - Title: Dúfajme, že billboard Demokratov nevideli ukrajinskí ministri, tvrdí publicista 04 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 05 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:45