Kočner napriek oslobodzujúcemu rozsudku naďalej zostáva vo väzbe.TASR
StoryEditor

Najvyšší súd bude na tretí pokus rozhodovať o odvolaniach v kauze televíznych zmeniek

10.01.2021, 09:29
Autor:
TASRTASR
Najvyšší súd určil termín verejného zasadnutia na utorok a stredu.

Najvyšší súd bude na budúci týždeň rozhodovať na tretí pokus o odvolaniach v kauze televíznych zmeniek, kde Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku minulý rok neprávoplatne odsúdil podnikateľa Mariana Kočnera a exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska na 19-ročné tresty odňatia slobody.

​Najvyšší súd určil termín verejného zasadnutia na utorok a stredu. Na zasadnutí, ktoré je naplánované v súlade s protiepidemiologickými opatreniami a s obmedzeným vstupom verejnosti, sa bude rozhodovať o odvolaní sa oboch procesných strán – teda obžalovaných aj dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu.

Pôvodne senát 4T v zložení Pavol Farkaš, Alena Šišková a Martina Zeleňáková vytýčil zasadnutie vo veci na 15. a 16. decembra 2020. Na prvý deň zasadnutia sa však Rusko nedostavil, ktorý bol práceneschopný po údajnom útoku na jeho osobu deň predtým.

Následne ho z dôvodu možného úteku zobral senát Najvyššieho súdu 16. decembra do väzby. O odvolaniach voči verdiktu ŠTS sa malo rozhodovať už v novembri, ale pre pandemickú situáciu Najvyšší súd zasadnutie zrušil.

Senát ŠTS predsedu Emila Klemaniča odsúdil dvojicu 27. februára 2020 na 19-ročný trest odňatia slobody. Kočner dostal aj peňažný trest 10-tisíc eur.

Obaja požiadali po záverečnom slove o konanie v neprítomnosti, a tak si rozsudok osobne nevypočuli. Klemanič v odôvodnení rozsudku uviedol, že prepis komunikácie Kočnera cez aplikáciu Threema a výpoveď bývalého príslušníka SIS Petra Tótha výrazne posilnili obžalobu.

Pri výške trestu súd podľa jeho slov zohľadnil vysoké sumy, ktoré si za zmenky obžalovaní pýtali. Nárok na náhradu škody nebol Markíze priznaný vzhľadom na to, že skutočná škoda nevznikla, keďže zmenky neboli nikdy vyplatené. Prokurátor pôvodne požadoval pre obžalovaných 20-ročný trest odňatia slobody.

Kočner a Rusko podľa obžaloby po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur. Vo veci Ágha otvoril ŠTS v Pezinku pojednávanie 20. novembra.

Kočner je zatiaľ jesenným verdiktom ŠTS neprávoplatne oslobodený spod obžaloby z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Odvolaním prokurátora sa bude zaoberať NS SR.

Rusko je zase obžalovaný s členmi slovenského podsvetia aj z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej. V tomto prípade je najbližšie pojednávanie naplánované pred Okresným súdom Bratislava II. na začiatok februára.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:50