StoryEditor

Kauza zmenky: Rozhoduje Najvyšší súd. Rozsudok musí byť vyhlásený verejne, tvrdí Lipšic

12.01.2021, 08:35
Autor:
TASRTASR
Súd rozhoduje v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou s vylúčením verejnosti.

Najvyšší súd rozhoduje o odvolaniach v kauze televíznych zmeniek, kde Špecializovaný trestný súd v Pezinku minulý rok neprávoplatne odsúdil podnikateľa Mariana Kočnera a exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska na 19-ročné tresty odňatia slobody.

Kočner dostal aj peňažný trest 10-tisíc eur. Najvyšší súd rozhoduje o odvolaní sa oboch procesných strán – obžalovaných aj dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu.

"Podstata môjho odvolania je len a len v trestoch. Prioritne v treste prepadnutia majetku vo vzťahu k obžalovanému Marianovi Kočnerovi a sprísnenie trestu o jeden rok," uviedol v utorok pred verejným zasadnutím Šanta.

Okrem iného možno podľa neho v rámci verejného zasadnutia očakávať výsluch znalkyne z odboru písmoznalectvo.

Vylúčenie verejnosti

Súd rozhoduje v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou s vylúčením verejnosti.

"Je to výsostným opatrením senátu. Vzhľadom na situáciu s ochorením COVID-19 nemožno spochybňovať správnosť takéhoto rozhodnutia," dodal prokurátor.

"Nie sú pochybnosti o vine"

Obhajca poškodenej televízie Daniel Lipšic zdôraznil, že očakáva potvrdenie viny obvinených.

"Dôkazov je veľké množstvo. Svedecké výpovede, znalecké posudky, komunikácia v aplikácii Threema. Nie sú žiadne pochybnosti o vine obžalovaných," poznamenal obhajca.

Lipšic hovorí o verejnom vyhlásení rozsudku

Rozsudok musí byť vyhlásený verejne, je to naša ústavná požiadavka. Uviedol Lipšic pred zasadnutím súdu 

Lipšic si nevie predstaviť, že by senát ospravedlnil zákaz účasti verejnosti na vyhlásení rozsudku pandemickou situáciou.

"Prístup verejnosti do pojednávacej miestnosti môže byť na základe pandemickej situácie obmedzený, ale ústavná zásada, ktorá nepripúšťa výnimky, je, že rozsudok musí byť vyhlásený verejne," zdôraznil.

Zároveň poznamenal, že vylúčenie verejnosti z verejného zasadnutia považuje v rámci súčasnej situácie pandémie nového koronavírusu za pochopiteľné.

Zisk 69 miliónov

Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky.

Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 02 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 03 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou 04 - Modified: 2024-03-19 14:09:26 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor Lipšic zamietol sťažnosti obvinených z kauzy Vírus. Figuruje medzi nimi aj exšéf SZĽH 05 - Modified: 2024-03-18 13:04:16 - Feat.: - Title: Lipšic a ďalší prokurátori z ÚŠP sa dozvedeli, kde na generálnej prokuratúre skončia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 20:33