TASR – Jakub Kotian
StoryEditor

Prokurátor o sťažnosti Haščáka zatiaľ nerozhodol, námietke nevyhovel

13.01.2021, 12:15
Autor:
TASRTASR
Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Haščáka prepustil 7. januára Najvyšší súd z väzby.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zatiaľ nerozhodol o sťažnosti finančníka Jaroslava Haščáka a jeho obhajcov voči uzneseniu o vznesení obvinenia v kauze spisu Gorila. Sťažnosť podal krátko po svojom obvinení ešte 2. decembra minulého roka.

Prokurátor obvinil aj Danu Arpášovú a jej manžela - bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomíra Arpáša.

​"Dozorujúci prokurátor ešte nemal predložený kompletný vyšetrovací spis so sťažnosťami všetkých obvinených," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry  Jana Tökölyová. Na strane druhej prokurátor už rozhodol o námietke voči zaujatosti, ktorú voči nemu podal Haščák a jeho obhajcovia.

"V predmetnej veci vyslovil dozorujúci prokurátor 4. januára svoju nezaujatosť a nevylúčil sa z výkonu dozoru nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní," uviedla hovorkyňa.

"Námietku zaujatosti voči dozorovému prokurátorovi sme podali ešte 8. decembra. Špecifické dôvody nechceme uvádzať, boli však v námietke jasne vysvetlené," uviedol obhajca Martin Škubla.

Voči rozhodnutiu prokurátora nevylúčiť sa z dozoru podajú v stredu sťažnosť. Zároveň už obhajcovia doplnili dôvody sťažnosti voči obvineniu, predpokladajú však, že prokurátor o sťažnostiach všetkých obvinených rozhodne spoločne a to až po vyjasnení otázky jeho zaujatosti.

Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Haščáka prepustil 7. januára Najvyšší súd z väzby. Spolu s ním aj obvinenú Arpášovú.

​Senát 4T sa zaoberal sťažnosťou obvinených a dospel k záveru, že existencia väzobných dôvodov u nich nie je daná. Zrušil tak decembrové rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

Obhajoba uvítala, že Najvyšší súd sa svojím rozhodnutím stotožnil so sťažnosťou voči väzbe. "Od začiatku sme namietali, že väzobné stíhanie pána Haščáka je nezákonné a neopodstatnené," povedal na margo rozhodnutia Škubla.

Sudkyňa ŠTS pre prípravné konanie 4. decembra rozhodla, že finančník a ďalšia obvinená Dana A. budú stíhaní väzobne. Vyhovela tak návrhu prokurátora  a vzala ich do väzby z dôvodu obavy z kolúzneho správania sa obvinených. Obvinení vypovedali, ale vinu nepriznali.

​Haščáka policajný vyšetrovateľ obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Následne sa vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente, obvinenia odmietal a mieni sa brániť.

Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám. V bratislavskom Digital Parku, kde sídli Penta, zasahovali ozbrojení policajti 1. decembra.

01 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 02 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 03 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 04 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 05 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:38