StoryEditor

Kandidáti na policajného prezidenta: Veľký zásah v Pente? Ten bol v poriadku

24.01.2021, 23:00
Oboch kandidátov dnes vypočuje parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť.

Peter Kovařík, dočasný policajný prezident.

Aký máte vzťah so svojím protikandidátom pánom Hamranom, ktorý si nerozumel s bývalými policajnými prezidentmi?
Mám s ním dobré pracovné vzťahy. Som dokonca rád, že sa prihlásil do výberového konania, na čo som vyzýval aj viacerých svojich kolegov.

Prihlásili ste sa nakoniec štyria, do užšieho výberu sa dostali len dvaja. Čím to je, že sa o tento post uchádza tak málo ľudí?
Asi panujú obavy z tejto funkcie, lebo rozhodne nie je jednoduchá. To nie je o reprezentovaní, to nie je o tom, že si niekto napíše, že je prezidentom. Tu naozaj treba robiť. Ale osobne by som bol rád, keby sa ich prihlásilo aspoň desať.


Komando Lynx, ktorému šéfuje Štefan Hamran, sa naposledy zviditeľnilo zásahom v sídle Penty. Mnohí ho označili za demonštráciu sily, čo si myslíte vy?
V tomto prípade o jeho nasadení rozhodoval vyšetrovateľ, ktorý zvažoval aj riziká s tým spojené, teda možné správanie tam prítomných osôb, prítomnosť bezpečnostnej služby, ktorá objekt chránila, bral do úvahy aj rozsah areálu. Bolo na vyšetrovateľovi a jeho tíme, ako zasiahnu, pretože oni musia znášať riziko v prípade, keby sa tam niečo stalo. Nemyslím tým hneď streľbu, ale treba očakávať možný pasívny odpor. Vyšetrovateľ potrebuje mať istotu, že úkony dokončia. Potrebuje zabezpečiť dôkazy a mať pritom istotu, že ich niekto počas vyčkávania nezlikviduje.

Medializovaná bola informácia, že ozbrojené komando bolo v budove asi hodinu bez potrebného príkazu.
Podľa mojich informácií tam boli príkazy vydané v súlade so zákonom.

Čo sa týka výberového konania, komisii ste mali predložiť koncepciu fungovania polície. Ako vyzerá?
Je založená na systémových opatreniach v Policajnom zbore. Koncepcia musí byť o nastavení pravidiel. Keď chceme nastavovať pravidlá, musíme mať ciele a priority v tom, čo chceme dosiahnuť. Prvou je dôveryhodnosť v očiach verejnosti. Polica musí byť u občanov vnímaná pozitívne, ale musí sa tak aj reálne správať, byť dôveryhodná. Druhá časť priorít sa týka boja so závažnou trestnou činnosťou, najmä hospodárskou, kde treba vnímať DPH, sériové podvody, veľké hospodárske trestné činy. A tu si treba stanoviť aj priority.

A tie sú aké?
Čo nám dlhodobo na Slovensku nefunguje a máme s tým obrovský problém, to je napríklad zaisťovanie výnosov z trestnej činnosti.

Prečo to nefunguje?
Lebo nemáme štruktúry ani správne nastavenú legislatívu. Keď dnes odseknem jedno chápadlo chobotnice a nezoberieme skupine, ktorá sa nezákonne obohacuje, aj výnosy, tak to jednoducho bude robiť ďalej, lebo jedno chápadlo nahradí iným článkom.

Nedávno boli na slobodu prepustení kajúcnici Ľudovít Makó či František Böhm bez toho, aby im zaistili nelegálne nadobudnutý majetok. Je to v poriadku?
Tu sa treba obrátiť na orgány činné v trestnom konaní. Ja ako policajný prezident nemôžem zasahovať do ich rozhodovania. Stále u nás platia pravidlá stanovené trestným poriadkom. Či zaisťujú alebo nezaisťujú výnosy týmto osobám, k tomu sa neviem vyjadriť, lebo nemám prístup do spisu. V každom prípade si myslím, že prokurátor a vyšetrovateľ odvádzajú svoju robotu poriadne a ak sa preukáže, že...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:51