Minister Branislav Gröhling sa zatiaľ o schválený COVID automat oprieť nemôže.TASR
StoryEditor

Podrobnosti o otváraní škôl: Čo, ak rodič odmieta test?

03.02.2021, 12:17
Sledujte tlačovú konferenciu ministra školstva Branislava Gröhlinga.

Zvládala som to doteraz, zvládnem aj naďalej. Buď nastúpia deti bez testovania, alebo radšej nech ostanú doma, hovorí mamička Katarína Masarovičová, ktorá povinný skríning považuje za vydieranie.

Nie je jediná, ktorej sa nepáči, že od pondelka sa otvárajú brány škôlok a prvých stupňov základných škôl s podmienkou, že musí byť pretestovaný aspoň jeden z rodičov každého žiaka, opakovane každý týždeň.

Matka troch detí a zamestnankyňa školstva, ktorej celé meno máme v redakcii, sa zase obáva, že medzi žiakmi v školách sa bude šíriť britská mutácia.

„Rodič sa dá otestovať antigénovo, bude negatívny, a syn donesie COVID zo školy,“ hovorí. Je pravda, že rodičia, ktorí nie sú ochotní podrobiť sa testu alebo sa jednoducho boja dieťa pustiť medzi spolužiakov, si ho môžu nechať doma. Musia však rátať s tým, že prídu o pandemické ošetrovné, na ktoré mali doteraz nárok. A takýto žiak bude mať dlhodobo ospravedlnenú absenciu.

Daň za otvorenie škôl
Dieťa, ktoré takto zostane doma, sa má učiť online. Aj samotný minister školstva Branislav Gröhling však priznáva, že to nebude jednoduché. Nie je totiž možné, aby škola zabezpečovala plnohodnotné prezenčné aj dištančné vzdelávanie. Nie všetky majú vybavenie, aby mohli z triedy vysielať hodinu žiakom domov. „Pre deti, ktorých rodičia nebudú s testovaním súhlasiť, budeme posielať materiály cez email,“ povedal riaditeľ Základnej školy Pavla Marcelyho v Bratislave Gabriel Kalna.

Pravidelnému skríningu sa však nevyhnú ani pedagógovia a bez testu nebudú môcť vstúpiť na pracovisko. Ak im to zamestnávateľ umožní, môžu sa dohodnúť na práci z domu, čerpať náhradné voľno alebo dovolenku. „Ak sa nedohodne, má prekážku na strane zamestnanca,“ objasnil Gröhling s tým, že je na rozhodnutí školy, či to bude s náhradou alebo bez náhrady mzdy.

Odborárom sa to nepáči. „Nechávať sa testovať každý týždeň je veľmi veľa,“ uviedol pre HN predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva na Slovensku Pavel Ondek. Riaditeľka Základnej školy Bieloruská Katarína Jandová v Bratislave zase nemá istotu, že v pondelok nastúpia všetci zamestnanci.

„Nevieme, či nám neoznámia, že sú COVID pozitívni alebo sú PN, lebo sa boja, že sa nakazia. Či žiakov nebudú učiť nejakí náhradníci,“ povedala pre HN. Školský analytik Peter Zmeko však berie skríning ako daň za otvorenie škôl. „Pravidelné testovanie stopercentne nedokáže ochrániť, ale znižuje pravdepodobnosť toho, že školy by sa stali ohniskami,“ vysvetlil.

Negatívny test bude od budúceho týždňa vstupenkou do školy aj pre končiace ročníky stredných škôl. Tam však budú podstupovať skríning samotní študenti.

Žiadajú prednosť v očkovaní

V súvislosti s učiteľmi sa však objavuje aj ďalší problém. Napriek veľkému tlaku na návrat žiakov do lavíc sa len minimálne spomína ochrana zdravia pedagógov.

„Dôležité je očkovanie. Žiadali sme ministra, aby učiteľov posunuli v zozname vyššie. To sa podarilo, ale len podľa vekovej kategórie,“ hovorí Ondek. Rovnaký názor má aj prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman. „Malo by sa nahlas hovoriť o tom, aby učitelia, ktorí sú v prvej línii, boli čo najskôr zaočkovaní,“ reagoval pre HN....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-09 07:53:03 - Feat.: - Title: Druckerov rezort poskytne vysokým školám financie na bezpečnostné audity
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:08