TASR/Diana Semanová
StoryEditor

Odvolanému šéfovi Východoslovenského ústavu srdcových chorôb vyjadrili podporu zamestnanci aj mesto

04.02.2021, 22:01
Autor:
TASRTASR
Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček podľa vlastných slov prijal oznámenie o odvolaní Františka Sabola s prekvapením a ľútosťou.

Podporu odvolanému riaditeľovi a predsedovi predstavenstva Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) Františkovi Sabolovi na štvrtkovom brífingu vyjadrilo podporu niekoľko zamestnancov VÚSCH, odborári, Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach aj vedenie mesta.

Ako povedal člen dozornej rady volený zamestnancami Ján Luczy, informácia o odvolaní Sabola bez udania dôvodu ich šokovala a dotkla sa ich ľudsky aj profesionálne.

"Stretli sme sa tu, aby sme prejavili svoju plnú podporu nášmu generálnemu riaditeľovi. Nevieme a nechceme si predstaviť, žeby v časoch pandémie, keď ohrozujeme svoje zdravie a životy, keď bojujeme za život našich pacientov, vystriedal pri kormidle tohto špičkového ústavu profesora kardiochirurgie študovaný hutník bez akejkoľvek skúsenosti v zdravotníctve," skonštatoval Luczy.

Podľa jeho slov dvaja z troch novovymenovaných členov predstavenstva VÚSCH, ako akciovej spoločnosti, na tieto funkcie nespĺňajú podmienky stanovené Ministerstvom zdravotníctva.

Vedenie LF UPJŠ vyzdvihlo doterajšiu spoluprácu s VÚSCH a pripomenulo, že je dôležité, ako budú pripravení budúci lekári.

"VÚSCH je známy tým, že vždy zabezpečil študentom nielen atraktívnu výučbu, ale aj vysoko kvalitnú. Z tohto pohľadu vyjadrujem smútok nad touto skutočnosťou. Zostáva len dúfať, že sa tento stav nezhorší," uviedol dekan fakulty Daniel Pella.

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček podľa vlastných slov prijal oznámenie o odvolaní Sabola s prekvapením a ľútosťou. "Dovoľte mi, aby som vo svojom mene, a v mene všetkých Košičanov, ktorým pán doktor zachránil život - a rozprávame o tisíckach ľudí v tomto meste - vyjadril podporu," povedal.

Vyjadriť podporu pred VÚSCH prišli vo štvrtok večer aj emeritný prednosta Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny VÚSCH Pavol Török či zástupkyňa odborárskej organizácie VÚSCH Bibiána Kafková. Na priečelí budovy boli umiestnené aj transparenty s nápisom "Nášho GR (generálneho riaditeľa, pozn. TASR) si nedáme!".

Sabola vo štvrtok odvolal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Do funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa VÚSCH vymenoval Antona Juru, za podpredsedu predstavenstva Martina Studenčana a za člena predstavenstva Štefana Lukačina. Inštitúciu majú viesť do ukončenia výberového konania, ktoré rezort plánuje vyhlásiť v blízkej dobe.

Jura je podľa Ministerstva zdravotníctva skúseným manažérom v oblasti krízového manažmentu, ekonomického riadenia a v projektovom riadení zmien.

"Má dlhoročnú prax v špičkovom riadení v prevažne priemyselných spoločnostiach na Slovensku, ale aj v USA a Kanade," uviedlo ministerstvo s tým, že nové vedenie má okrem iného zvýšiť kvalitu pracovného prostredia a motivovať k návratu špičkových odborníkov. Sabol povedal, že jeho odvolanie bolo krátke a dôvody mu neboli oznámené.

01 - Modified: 2024-04-16 15:52:23 - Feat.: - Title: Súdna rada odvolala Mazáka z funkcie predsedu. Zostáva však jej členom 02 - Modified: 2024-04-16 13:53:35 - Feat.: - Title: Zrušenie zubných benefitov môže podľa Krajčího znížiť záujem ľudí o prevenciu 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 04 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 05 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:05