Východoslovenský ústav srdcových chorôbTASR/D. Semanová
StoryEditor

Bývalý šéf ústavu srdcových chorôb, ktorého odvolal Krajčí, píše otvorený list. Posiela verejnú výzvu

09.02.2021, 21:13
Autor:
redredTASRTASR
Z pozície šéfa Východoslovenského ústavu srdcových chorôb ho minister zdravotníctva Marek Krajčí odvolal 4. februára.

Bývalý šéf Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb František Sabol reagoval v otvorenom liste na svoje odvolanie. Z pozície ho zosadil minister zdravotníctva Marek Krajčí minulý týždeň 4. februára. Tvrdil, že dôvody mu neboli oznámené.

​"Je mi nesmierne ľúto, že pár samých seba hodnotiacich „špičkových zdravotníckych odborníkov´“ hrubo a neobjektívne ovplyvnilo názor pána ministra," píše Sabol v otvorenom liste. Na čele ústavu bol od roku 2003.

Desiatky najmodernejších postupov

"Pod mojím vedením sa nám podarilo vybudovať na zelenej lúke dve budovy špičkového kardiovaskulárneho ústavu vrátane najmodernejších technológií, hlavne z vlastných a úverových zdrojov. Novému poverenému vedeniu ústavu sme nezanechali prázdnu špajzu, ale viac ako 11 miliónov eur na účtoch spoločnosti. Každoročné ekonomické ukazovatele boli excelentné, netypické pre slovenské zdravotníctvo," uvádza Sabol. 

Tvrdí, že za posledné zaviedli do praxe desiatky najmodernejších diagnostických a terapeutických postupov. "Tí, ktorí hovoria opak, tieto metodiky nevedia realizovať a niektoré ich v živote ani nevideli. V druhej  budove ústavu sme zriadili nadčasovú hybridnú operačnú sálu, CT pracovisko, vlastné biochemické laboratórium, nové špecializované ambulancie a zaviedli sme do praxe aj 24-hodinovú intervenčnú starostlivosť pre pacientov s náhlymi cievnymi mozgovými príhodami," píše. 

Podľa Sabola ošetrujú ročne desaťtisíce pacientov z východu Slovenska. Tvrdí, že nie je pravdou, že pacienti odchádzajú do iných nemocníc, podľa neho čísla a štatistiky neklamú.

Verejná výzva

Sabol zároveň verejne vyzval nového šéfa ústavu Štefana Lukačina , aby relevantne preukázal na ktorých významných kardiochirurgických klinikách absolvoval odborné stáže, v akom období a dĺžke trvania a u ktorého prednostu kliniky pôsobil.

"Podľa informácií, ktoré boli uvedené v tlačovej správe nového povereného vedenia nášho ústavu, sa jedná o krajiny – ČR, Holandsko, Nemecko, Belgicko, Slovinsko, Španielsko a Francúzsko. Zároveň ho verejne vyzývam na odbornú diskusiu v anglickom jazyku. V prípade, že uvedené skutočnosti nevie preukázať, ho žiadam na okamžitú abdikáciu z funkcie povereného člena Predstavenstva nášho ústavu, aby nekazil dobré meno slovenskej a košickej kardiochirurgie."

Prekvapivé odvolanie

Podporu odvolanému riaditeľovi a predsedovi predstavenstva Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) Františkovi Sabolovi na štvrtkovom brífingu vyjadrilo podporu niekoľko zamestnancov VÚSCH, odborári, Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach aj vedenie mesta.

Ako povedal člen dozornej rady volený zamestnancami Ján Luczy, informácia o odvolaní Sabola bez udania dôvodu ich šokovala a dotkla sa ich ľudsky aj profesionálne.

"Stretli sme sa tu, aby sme prejavili svoju plnú podporu nášmu generálnemu riaditeľovi. Nevieme a nechceme si predstaviť, žeby v časoch pandémie, keď ohrozujeme svoje zdravie a životy, keď bojujeme za život našich pacientov, vystriedal pri kormidle tohto špičkového ústavu profesora kardiochirurgie študovaný hutník bez akejkoľvek skúsenosti v zdravotníctve," skonštatoval Luczy.

Podľa jeho slov dvaja z troch novovymenovaných členov predstavenstva VÚSCH, ako akciovej spoločnosti, na tieto funkcie nespĺňajú podmienky stanovené Ministerstvom zdravotníctva.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 02 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 03 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc 04 - Modified: 2024-04-02 10:42:16 - Feat.: - Title: Na Jakobyho ulici v Košiciach by mal vyrásť bytový komplex za 12 miliónov eur 05 - Modified: 2024-03-28 13:37:43 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:47