škola, žiaciTASR
StoryEditor

Odborníci vyzvali na bezpečné otváranie škôl. Pripravili návod, ako na to

12.02.2021, 11:30
Autor:
klkl
Odborníci nehovoria len prečo, ale aj za akých okolností a akým spôsobom by sa mali vrátiť žiaci do škôl.

Lekári, vedci a odborníci z rôznych oblastí združení v iniciatíve Veda pomáha, apelujú na otváranie škôl. 

Vo vyhlásení, ktoré zaslali médiám pripomínajú, že doba, počas ktorej sú školy zavreté, je už veľmi dlhá a ujma žiakov začína prevyšovať benefity v podobe zníženia epidemiologickej situácie.

"Uzavreté školy znamenajú nielen oslabené vzdelávanie, ale aj narušené sociálne väzby a zhoršenie duševného zdravia žiakov a študentov. Zvlášť postihnuté sú deti bez dostatočného prístupu k technológiám umožňujúcim vzdelávanie na diaľku," pripomínajú.

Prínos prezenčnej výučby

Otváranie škôl však podľa nich musí byť bezpečné a uskutočniť sa môže len tam, kde to dovoľuje situácia. Brať do úvahy by sa podľa nich mala jednak epidemiologická situácia v danom regióne, ale aj sociálna situácia obyvateľstva. 

Spolu s otvorením škôl by malo byť podľa expertov zabezpečené aj dostatočné testovanie a trasovanie kontaktov. 

Zvýšený dôraz kladú na obnovenie prezenčnej výučby a praxe zdravotníkov a lekárov. "Práve zdravotníci sú tí, ktorých nedostatok v našej spoločnosti v najbližšej dobe najviac očakávame a bez praktickej výučby vzdelanie tejto skupiny nie je možné. Otvorenie týchto škôl je nevyhnutné aj za cenu určitého epidemiologického rizika," apelujú odborníci. 

Predpoklady a opatrenia

Na to, aby sa mohli školy otvoriť, musia byť splnené viaceré predpoklady. Kľúčové je, aby sa učitelia ale aj ostatní pracovníci škôl dali čo najskôr zaočkovať. "Vyzývame všetkých pedagógov a ostatných zamestnancov škôl, aby príležitosť prednostne sa zaočkovať využili. Očkovanie okrem vysokého stupňa ochrany pred vážnym ochorením zníži aj riziko prenosu infekcie, čo už bolo potvrdené v klinických štúdiách," pripomínajú. 

Dôležitým predpokladom je aj pravidelné a časté testovanie všetkých zúčastnených. To však musí byť sprevádzané aj trasovaním a testovaním kontaktov nakazených. "Tak sa podarí identifikovať lokálne ohniská epidémie a pomôcť celému regiónu," dodali v stanovisku odborníci. 

Vedci prišli aj so súborom opatrení, ktoré by sa mali pri otvorení škôl dodržiavať. Okrem pretestovania všetkých zúčastnených tesne pred nástupom do školy ide aj o zmenšenie počtu žiakov v triedach, systém striedavého vyučovania, či odporúčania kedy a ako využívať ochranné pomôcky. Samozrejmosťou je vetranie a častá dezinfekcia dotykových plôch.

Znenie celého vyhlásenia: 

Veda Pomáha - COVID-19 Potrebujeme Bezpečne Otvoriť Školy by hnky on Scribd

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 20:21