StoryEditor

Poslankyňa Cibulková investovala hlavne do dcéry

18.02.2009, 23:00
Matka známej tenistky Dominiky, Katarína Cibulková, v seriáli Trinásta komnata.

Snívala o povolaní notárky, kariéru začínala ako advokátska koncipientka a do snemovne vstúpila ako šéfka prosperujúcej advokátskej kancelárie. Slušný príjem popri poslaneckom plate jej advokátska prax prináša dodnes. "Politici by mali v majetkových priznaniach uvádzať konkrétny majetok,“ tvrdí poslankyňa SDKÚ-DS a mama známej slovenskej tenistky Katarína Cibulková.

Advokácia jej v rokoch 2005 až 2006 priniesla zisk viac ako štyri milióny korún (vyše 130-tisíc eur). Zákon nezakazuje vykonávať právnickú prax počas výkonu funkcie poslanca Národnej rady.

Podľa majetkového priznania poslankyňa Cibulková vlastnila v roku 2007 tri byty, dve garáže a súvisiace pozemky. Namieta však, že údaje kancelárie Národnej rady sú chybné. "Jeden byt máme s manželom v bezpodielovovm spoluvlastníctve v Bratislave, jeden v Piešťanoch, to je všetko,“ tvrdí a ukazuje kópiu priznania za rok 2007, ktoré podala do Národnej rady. V priznaní sú uvedené len dva byty a jedna garáž.


Čo priznala v majetkovom priznaní

Príjmy za rok 2007
– z výkonu verejnej funkcie 675 600 Sk (22 425,81 eura)
– iné príjmy 790 478 Sk (26 239,06 eura)

Nehnuteľný majetok
– dva byty
– dvakrát zastavané plochy a nádvoria
– garáž
– ostatné plochy

Hnuteľný majetok
– dve autá
– úspory v banke
– lízing
– úver

Infografika: HN, zdroj: NR SR

Holobyt na dôchodok
Prvý byt vlastní poslankyňa v Piešťanoch. Je súčasťou bytového domu v novej štvrti, ktorá vyrástla na brehu Váhu, pri piešťanskej lodenici. "Od roku 1993 sme bývali v sídliskovom byte s výmerou 72 m2 a chceli sme sa už presťahovať do lepšieho.“ Novostavba stála zhruba štyri milióny korún (132 775,68 eura) a manželia ju zaplatili z predaja starého bytu za 1,6 milióna korún (53 110,27 eura) a úveru vo výške tri milióny korún (99 581,76 eura). "Do dnešného dňa to je holobyt, nemáme energiu ani čas na to, aby sme sa mu venovali, takže bývame v Bratislave a asi bude až na dôchodok.“ Lokalitu vybrala najmä pre polohu na brehu rieky, kde už nemôže vzniknúť ďalšia stavba pod oknami bytu. Poslankyňa odmieta, že kúpa bytu nejako súvisí s jej funkciou v Dozornej rade Bytového podniku Piešťany. "Funkciu som vykonávala ako poslankyňa mesta Piešťany a funkciu som opustila 9. júna 2007.“ Kúpna zmluva na byt je datovaná na rok 2006. "Pravdepodobne to bolo neskôr zaregistrované.“

Druhý byt kúpili Cibulkovci v bratislavskom Novom Meste, blízko Národného tenisového centra. Za starší byt v nadstavbe s rozlohou 140 m2 vrátane veľkej lodžie zaplatili zhruba päť miliónov korún (165 969,59 eura). Rovnakú sumu získali z predaja rodinného domu v Pezinku. "Časť tohto domu manžel odkúpil a časť mu darovala jeho stará mama,“ hovorí Cibulková. Dôvodom kúpy bola blízkosť tenisových kurtov a práca v Bratislave. "Byt v Bratislave bol už vtedy nevyhnutnosťou, keďže Dominika hrala tenis už iba v Bratislave a potrebovala tu zázemie,“ dôvodí sťahovanie poslankyňa. Rok a pol nato prikúpili Cibulkovci garáž, ktorú našli na inzerát a kúpili od súkromnej osoby za 250-tisíc korún (8 298,48 eura).

V porovnaní s rokom, keď vstúpila do veľkej politiky, jej pribudli nad rámec 35-násobku minimálnej mzdy tiež dve autá a úspory v banke. Volkswagen Passat splatila cez trojročný lízing vlani, Peugueot 206 slúži potrebám advokátskej kancelárie. Úspory v banke podľa Cibulkovej nepresahujú stotisíc korún (3 319,39 eura).

Investície do dcéry
Najväčšou investíciou Kataríny Cibulkovej je dcéra Dominika, ktorá dnes robí dieru do sveta tenisu. "Tréneri, výjazdy, letenky, až do času, keď začala zarábať sama, sme platili výhradne my,“ hovorí hrdá mama. Koľko míňa na oblečenie a kozmetiku? "V poslednom čase čoraz a menej, stačia mi darčeky, ktoré mi nosí zo svojich zahraničných turnajov moja dcéra.“

Dotazník

Kedy a ako ste zarobili váš prvý milión korún?
V advokátskej kancelárii, približne v roku 2000. Zastupovala som ručiteľa v spore s bankou. Banka od neho vymáhala úver, ktorý poskytla tretej osobe, ktorá zomrela. Išlo o sumu vo výške zhruba 30 miliónov korún (99 5817,57 eura) a tomu zodpovedali aj trovy a odmena za právne služby.
Na čom jazdíte dnes a aké je vaše vysnívané auto? 

Jazdím na štvorročnom Volkswagene Passat, ktorý som si kúpila na lízing. V autách mám prehľad, aj sa mi páčia exkluzívne autá. Keby som mala luxusnejšie auto, bolo by mi ľúto, že ho „spotrebúvam“. Uprednostňujem kategóriu výkon/cena.
Aké hodinky nosíte?
Žiadne. Odkedy existujú mobily, ktoré ukazujú čas, hodinky nenosím.
Na čo najviac míňate?
Na dcéru Dominiku. Tenis je drahý šport a Dominika nikdy nedostávala na trénovanie podporu od štátu či z iných verejných zdrojov. Jej športovú kariéru sme financovali výhradne my dvaja s manželom. Odkedy je sebestačná, najviac miniem na oblečenie či kozmetiku.
Váš najhorší obchod?
Obchod to nebol, skôr sklamanie z fungovania justície.
Váš najlepší obchod?
Práve ten prípad, ktorý som spomínala pri prvej otázke. A zvyknem hovorievať, že moja najmilšia a najlepšia investícia je moja dcéra.

Prečítajte si aj:
Notárstvo ako nesplnený sen

Po vyštudovaní práva sa Katarína Cibulková snažila preraziť medzi notármi. „Celý život som chcela byť notárkou, po škole som si podávala opakovane prihlášku na notársku čakateľku, aj počas materskej dovolenky som sa zúčastňovala všetkých výberových konaní, ale jednoducho som sa tam nedostala,“ hovorí dnešná poslankyňa SDKÚ-DS.

Celý článok >>

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. máj 2024 04:46