TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Matovičova vláda mení Ficov zákon o občianstve. Po vyše desiatich rokoch

24.02.2021, 08:52
Autor:
TASRTASR
Ľudia by po prijatí cudzieho občianstva nemuseli viac strácať slovenské. Počíta s tým novela zákona o štátnom občianstve, ktorú schválila vláda.

Ľudia, ktorí prijmú štátne občianstvo iného štátu, by už nemuseli prísť o slovenský pas. Počíta s tým novela zákona o štátnom občianstve z dielne ministerstva vnútra, ktorú v stredu schválila vláda.

O občianstvo prišlo viac ako 3 500 ľudí

Slovenské štátne občianstvo by podľa návrhu mohli získať tiež bývalí občania Slovenska, ktorí ho stratili na vlastnú žiadosť, ako aj osoby so slovenským pôvodom po jednom z rodičov, prarodičov alebo praprarodičov.

Súčasný zákon pripravuje o slovenské občianstvo tých ľudí, ktorí prijmú občianstvo iného štátu. Takto oň prišlo už viac ako 3 500 ľudí.

O slovenský pas by nemuseli prísť občania v prípadoch, ak ide o nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva manžela za trvania manželstva, narodením, osvojením, alebo ak ho nadobudlo maloleté dieťa.

Slovenské občianstvo by si mohli udržať aj občania, ktorí nadobudnú cudzie štátne občianstvo, "ak majú na území štátu, ktorého štátne občianstvo nadobudnú, povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt v čase nadobudnutia cudzieho občianstva najmenej päť rokov a predložia doklady preukazujúce tieto skutočnosti". O slovenské štátne občianstvo by nemuselo prísť ani maloleté dieťa, ktorého rodič zostáva štátnym občanom Slovenska.

Občania alebo bývalí občania Českej republiky by po novom nemuseli pri žiadosti o slovenské občianstvo spĺňať požiadavku ovládania slovenského jazyka.

Ficov zákon zrušil dvojaké občianstvo

Výnimka z ovládania štátneho jazyka by sa mohla uplatňovať aj pri žiadateľoch starších ako 65 rokov a tých, ktorí vykonali jazykové skúšky zo slovenského jazyka. Vzťahovať by sa mala aj na žiadateľov, ktorí majú vydané platné osvedčenie preukazujúce postavenie Slováka žijúceho v zahraničí.

​Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.

"Dvojaké štátne občianstvo je nežiaducim javom vzhľadom na skutočnosť, že udelením ďalšieho vzniká štátoprávny vzťah k dvom krajinám súčasne. Z hľadiska práv a povinností, ktoré takémuto občanovi vo vzťahu k štátu vyplývajú, môže dochádzať v praxi k závažným problémom," vysvetľoval vtedajší premiér Robert Fico ako predkladateľ návrhu.

Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zmiernenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Aktuálnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd, ktorý nedokázal povedať, či je alebo nie je protiústavná.

Súčasná vláda Igora Matoviča (OĽANO) sa v programovom vyhlásení zaviazala, že umožní občanom SR dlhodobo žijúcim na území iného štátu nadobudnúť občianstvo toho štátu bez straty slovenského občianstva.

01 - Modified: 2024-03-27 11:08:09 - Feat.: - Title: Kto z imigrantov chce nemecké občianstvo, bude musieť prejsť testom antisemitizmu 02 - Modified: 2024-03-18 13:58:51 - Feat.: - Title: Brať Čavriča na Euro po tom, ako odmietol prísť na zraz? Dlhé lety zaťažujú, treba to vyriešiť, tvrdí Reiter 03 - Modified: 2024-02-29 14:31:41 - Feat.: - Title: Mnohí mladí Američania sa cítia byť Slovákmi. Ich záujem o Slovensko stúpa, tvrdí pre HN šéfka +421 Foundation 04 - Modified: 2024-01-22 12:46:17 - Feat.: - Title: Zelenskyj predložil zákon na zmenu občianstva. Ukrajincami by sa mohli stať aj zahraniční dobrovoľníci 05 - Modified: 2023-11-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Z taxikára vodca bizarného spolku. Neuznávajú rozdelenie Československa, sú proti demokracii a tlačia si vlastné doklady
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 20:55