StoryEditor

Gašparovič: Pojmy vlastníctvo a verejný záujem sa v ústave bijú

20.12.2007, 08:22
Autor:
SITASITA
Pojmy vlastníctvo a verejný záujem sa v texte Ústavy SR bijú, uviedol pre slovenský prezident Ivan Gašparovič na margo kontroverzného zákona, ktorý má urýchliť výstavbu diaľnic a v záujme toho zjednodušiť vyvlastňovanie pozemkov.

Prezident považuje tento zákon za veľmi citlivý, najmä vzhľadom na možnú konfrontáciu medzi vlastníckymi vzťahmi a tým, čo sa považuje za verejný záujem. "Tieto dva pojmy sa v ústave bijú, problém treba vyriešiť. Treba jednoznačne určiť, čo je verejný záujem a ako krivdu v podobe vážneho zásahu do vlastníckych práv dokáže štát primerane nahradiť. Náhrada musí byť taká, aby vlastník, ktorý príde o pôdu alebo iný majetok, nepociťoval krivdu," zdôraznil Gašparovič. Sám sa verejne vyjadril, že súhlasí s tým, že v určitých prípadoch treba verejný záujem povýšiť nad vlastníctvo.
Ak človek žije 50 rokov v dome, ktorý si sám postavil, vyvlastnenie pociťuje ako krivdu, uviedol Gašparovič. "Ja viem, že by som cítil krivdu, keby sa mi niečo také stalo, ale verejný záujem tu vždy je a ústava o ňom hovorí. Je to prípad, na ktorom si bude budovať politické postavenie koalícia i opozícia, hoci každá z iného pohľadu, ale niekto to vyriešiť musí." Prezident pripomenul, že niekedy sa nedá vyvlastňovaniu majetku vyhnúť, najmä vtedy, ak sa pre región dôležitá diaľnica môže pustiť iba cez územie, na ktorom sú nehnuteľnosti v súkromnom vlastníctve. Gašparovič si myslí, že vývoj by sa zastavil, ľudia by stratili možnosť zlepšovať si svoje sociálne postavenie a navnivoč by prišli miliardové hodnoty, ak by štát nemal možnosť uplatniť rozhodnutia vo verejnom záujme v nevyhnutných prípadoch.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:09