StoryEditor

Reakcie na dovoz Sputnika. Matoviča skritizoval aj jeden z ministrov

01.03.2021, 17:35
Autor:
klklTASRTASR
Podľa ministra zahraničia sa dovozu ruskej vakcíny na Slovensko venovala príliš veľká pozornosť.

Prečítajte si reakcie politikov na dovoz vakcíny Sputnik V na Slovensku:

Ivan Korčok (minister zahraničia, nominant SaS): Účasť premiéra Matoviča pri prílete Sputniku V na Slovensko nepovažujem za vhodnú. Ani mňa, ani nikoho z vlády totiž nenapadlo vítať vakcíny, ktoré k nám prišli z iných štátov. Mohli sme byť pri americkej, nemeckej či britsko-švédskej, ale neurobili sme to, lebo to nedáva zmysel. Opakujem od začiatku, nejde o to odkiaľ pochádza vakcína, ale či je v EÚ riadne registrovaná. Sputnik V stále o registráciu ani nepožiadal, a preto takáto politická pozornosť práve tejto neregistrovanej vakcíne, nie je na mieste.

Veronika Remišová (ministerka investícií, Za ľudí): Strana Za ľudí trvá na svojom postoji a je proti tomu, aby sa na Slovensku očkovalo neregistrovanými vakcínami, z ktorejkoľvek krajiny či z USA, Ruska, Nemecka alebo Číny, ktoré neprešli riadnou kontrolou. Nákup vakcín je v kompetencii ministra zdravotníctva a nesie za to plnú zodpovednosť, rovnako aj za prípadné následky. Je absurdné, akým spôsobom Igor Matovič vakcínu na Slovensku vítal, neurobil to pri žiadnej inej vakcíne a nevieme, či sa rovnako aktívne snaží nakúpiť aj iné schválené vakcíny. Je to obrovské sklamanie.

Očkovať občanov SR neregistrovanou vakcínou, pri ktorej Európska lieková agentúra nepreverila riadnym spôsobom bezpečnosť a účinnosť nie je správne. Takýto prístup môže poškodiť a zneprehľadniť systém očkovania v Slovenskej republike. Aj nám záleží na zdraví občanov a na zaočkovaní ľudí, ale vakcínami, pri ktorých bola preverená ich bezpečnosť a účinnosť.

Boris Kollár (predseda parlamentu, Sme rodina): Chápeme kritiku, že ide o neštandardné riešenie, avšak ostatné vakcíny aktuálne meškajú s dodávkami. Navyše, vakcínou Sputnik V boli už očkované tisíce ľudí vo svete, preto pevne veríme, že ľuďom, ktorí preukážu záujem o túto vakcínu, to bude umožnené aj na Slovensku.

Richard Raši (Hlas-SD): V situácii, keď Európska únia nebola schopná zabezpečiť dostatok certifikovaných vakcín pre jednotlivé členské štáty a nechala to na pleciach jednotlivých národov, musíme aj my siahnuť po takýchto núdzových riešeniach, samozrejme pri zabezpečení absolútnej dobrovoľnosti všetkých, ktorí sa dajú touto vakcínou zaočkovať.

Smer-SD: Je správne, že tí ľudia, ktorí sa chcú dať dobrovoľne zaočkovať, budú mat možnosť výberu vakcíny. SMER - SD je presvedčený, že opakovaným nátlakom prispel k dnešnej dodávke Sputnika V a ďakuje ruskej strane za pružnosť.

SaS: Privítali by sme, keby bola vakcína Sputnik V pred očkovaním obyvateľov Slovenska schválená buď agentúrou EMA alebo získala kladné hodnotenie ŠÚKL. Je na slobodnom rozhodnutí ľudí, či sa ňou dajú zaočkovať. Je však zarážajúci spôsob, akým sem bola vakcína dopravená.

Tomáš Valášek (poslanec, ex-Za ľudí): Namiesto vyvodenia zodpovednosti a nápravy sa premiér uprel na zháňanie neoverenej ruskej vakcíny. Krok, ktorý popri riziku podkopania dôvery občanov v proces očkovania predstavuje ešte aj pľuvanec našim európskym partnerom. Veď Igor Matovič nie je jediný, komu napadlo vykryť nedostatky vakcín Sputnikom. Ale normálne krajiny ako Nemecko či Rakúsko sa z úcty k zdraviu vlastných občanov a spoločnej európskej dohode rozhodli neurobiť tak bez súhlasu Európskej liekovej agentúry.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (europoslankyňa, ex-SaS): Som rada, že kamikadze SPUTNIK, ktorou sa táto vláda a najmä Matovič, diskvalifikovali zo skupiny zodpovedných EU členov, nemôže byť nijakým spôsobom spájané s mojím menom.

Správu priebežne aktualizujeme.

01 - Modified: 2021-02-19 15:02:41 - Feat.: 0 - Title: Remišová: Krajčí môže Sputnik zazmluvniť sám, bude to na jeho zodpovednosť 02 - Modified: 2021-02-19 17:18:40 - Feat.: 0 - Title: Krajniak o Sputniku: Nechcem, aby ľudia boli rukojemníkmi toho, že si chcú farmafirmy zarobiť viac 03 - Modified: 2021-02-19 22:00:58 - Feat.: 0 - Title: Jednoduchý a spoľahlivý ako kalašnikov. Rusko dobýva Sputnikom svet 04 - Modified: 2021-02-23 20:16:26 - Feat.: 0 - Title: Krajčí pripustil, že Sputnikom by sa na Slovensku mohlo očkovať v rámci testovania 05 - Modified: 2021-03-01 16:01:22 - Feat.: 0 - Title: Rozuzlenie tajného letu do Moskvy: lietadlo priviezlo ruské vakcíny Sputnik
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:24