StoryEditor

Radičová pre HN: Sulík zniesol toľko útokov, až to bolo dehonestujúce

03.03.2021, 23:00
Spor dvoch osôb, či ide o konflikt na povrchu medzi pánmi Matovičom a Sulíkom alebo kýmkoľvek iným v rámci koalície, je len vonkajším prejavom jedného hlbokého zásadného sporu o charakter štátu a geopolitiku, hovorí expremiérka a profesorka sociológie Iveta Radičová.

Je rok po voľbách. Vy máte so súčasným premiérom Igorom Matovičom svoju politickú skúsenosť. Prekvapil vás za ten rok niečím?
Igor Matovič v minulosti tak ako dnes bol politik konfrontácie, konfliktov a boja s nejakým nepriateľom. No zároveň bol v niektorých momentoch schopný kompromisu.

Vidíte tú schopnosť dohodnúť sa aj v týchto časoch?
Myslím, že terajšia dohoda s vedcami a odborníkmi je ukážkou kompromisu. Ale tiež je ukážkou toho, v akom okamihu pristupuje na kompromis. A to, keď už nie je priechodná iná cesta.

Keď vyhral voľby, sľuboval, že táto vláda sa zapíše do učebníc ako najlepšia v histórii. To je asi veľmi ambiciózny plán. Môžeme konštatovať, že sa mu ho už nepodarí naplniť, alebo má ešte šancu zažiariť?
Takúto ambíciu má každá vláda, ktorá sa dostáva k moci. Zle končia vlády, ktoré nerešpektujú deľbu moci, systém bŕzd a protiváh a ktoré vytvárajú konflikt medzi politikou a mocou. Mocenská a konfliktná politika na úkor politiky riešení je začiatok pádu každej vlády.


Sme teraz na takom začiatku?
Je predčasné to konštatovať.

Richard Sulík si do tohto kabinetu priniesol aj kríž povalenia vašej vlády, no tvrdí, že sa poučil. Veríte, že teraz z koalície neodíde?
Nie je podstatné, čomu verím. Faktom je, že zniesol toľko útokov, že sa mi zdalo, že to sa už zniesť nedá. To už bolo dehonestujúce voči akejkoľvek osobe. Zároveň však pán Sulík udržuje racionálnu spätnú reakciu, ale sem-tam dobre zaprovokuje. Chladne a racionálne, vie, že to zaberie voči typu politika, akým je Matovič. Posledná ponuka, že bude minister zdravotníctva, to je provokácia.

Zdá sa však, že mu to vychádza, keďže preferencie mu ako jedinému v koalícii výrazne rastú.
Aj v politike platí, že kde sa dvaja bijú, vyhráva tretí. Áno, istý pohyb v percentách v porovnaní s jednotlivými stranami tu je. Ale pokles dôvery vlády ako celku je dramatický. A keď príde ku dňu volieb, občania pripisujú vinu za daný stav tej vláde, ktorá práve vládla. Občan aj za prírodnú katastrofu pripisuje vinu tej vláde, ktorá práve vládne, aj keď za to nemôže.

Čím to je, že sa vôbec tie spory neustále opakujú?
Spor dvoch osôb,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 02 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:44