StoryEditor

Americké deti sa učia hospodáriť

28.06.2007, 00:00
Autor:
AFPAFPČTKČTK

V Spojených štátoch, ktoré sú kráľovstvom spotrebných úverov, posielajú rodičia svoje deti do takzvaných finančných táborov (MoneyCamp), kde majú spoznať hodnotu peňazí a naučiť sa s nimi zachádzať. Cieľom je zabrániť tomu, aby si deti osvojili nesprávne finančné zvyky.
"Pozrite sa na zadlženie Američanov!" zdôvodňuje potrebu týchto táborov ich zakladateľka Elisabeth Donatiová. Jej tábory v Kalifornii učia hospodáriť deti od 10 do 16 rokov. Myšlienku takéhoto finančného vzdelávania mladých Američanov uviedla táto dáma do života už v roku 2002. Odvtedy sa na jej kurzoch o "základoch bohatstva" zúčastnilo 2 500 detí, ktoré sa tu za 279 dolárov týždenne učia zostavovať rodinný rozpočet, zisťujú, čo sú úroky a rozmýšľajú ako šetriť na dôchodok. V rámci výučby žiaci navštevujú banky, hrajú spoločenské hry, počúvajú príbehy zaujímavých podnikateľov, ktorí sa dokázali sami prepracovať k bohatstvu. Do tábora chodia deti chudobné i bohaté. Zaujímavosťou je, že deti z chudobných rodín, ktoré si pobyt v tábore nemôžu dovoliť, dotuje nezisková spoločnosť pani Donatiovej.
Americké domácnosti v súčasnosti míňajú viac peňazí ako zarábajú, miera ich úspor bola v roku 2006 druhý rok za sebou na úrovni mínus jedného percenta. Výška dlhov je podľa pani Gionnetovej v Amerike najvyššia v histórii. Podobné tábory teda v Amerike iste majú svoj zmysel. Dobrým príkladom môže byť 16-ročná absolvenstka tábora Lara, ktorá si na základe získaných vedomostí vedie vlastný rozpočet a má otvorený účet v jednom akciovom fonde, do ktorého vložila niekoľko stovák a dnes tam má okolo 4-tisíc dolárov. Podobných príkladov by sa našlo viac. Deti tu získavajú aj užitočné pracovné návyky. Umelými peniazmi sú totiž odmeňované za disciplínu, usilovnosť a statočnosť. Ako úlohy dostávajú podnikateľské zámery, ktorými sa majú riadiť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:24