StoryEditor

Ešte je čas dať sa zaočkovať

21.11.2007, 23:00
Tí, čo sa doteraz nedali zaočkovať proti chrípke, majú šancu ešte mesiac. Odborníci tvrdia, že dať sa zaočkovať možné aj v čase epidémie - s rizikom, že človek ochorie skôr, ako sa mu v tele vytvoria protilátky.

 Ideálne je spraviť to aspoň dva týždne pred vypuknutím epidémie. Meškať s tým sa však neopláca - prvú vlnu chorobnosti očakávajú epidemiológovia už v decembri. Úrad verejného zdravotníctva očakáva, že epidémia chrípky bude rozsiahlejšia ako minulý rok.
Podľahli jej státisíce
Na chrípku ochorelo vlani takmer sedemstotisíc ľudí. Epidémia sa rozmohla najmä koncom januára a začiatkom februára. Vírus spôsobil chrípkové prázdniny v okresoch Partizánske a Prievidza. Uplynulú sezónu na chrípku nikto nezomrel.
Chrípka tak patrí medzi ochorenia so závažnými zdravotnými a ekonomickými následkami. Na rozdiel od nachladnutia sa prejavuje náhlym nástupom príznakov.
Tento rok silnejšia
"Predpokladáme vzostup chrípkových ochorení s vrcholom okolo Vianoc," avizuje Judita Gabíková z Úradu verejného zdravotníctva. Typická zimná epidémia nastane koncom januára a začiatkom februára. "Keďže každoročné zimné epidémie v minulých rokoch boli pomerne slabé, dala by sa v tejto sezóne predpokladať rozsiahlejšia zimná epidémia chrípky," varuje Gabíková. Presná predpoveď sa podľa odborníkov nedá povedať. "Ovplyvňuje to viacero neznámych faktorov, kam patria vlastnosti chrípky a vnímavosť populácie na vírus. Každý rok cirkuluje iný vírus, ktorý má iné vlastnosti a inak pôsobí na človeka." Po očkovaní je človek chránený rok. Zloženie vakcíny sa mení aktuálne každý rok.
Slabý záujem o očkovanie
O očkovanie proti chrípke máme však stále slabý záujem. Minulý rok sa dalo zaočkovať necelých 12 percent populácie. Tento rok očakávajú odborníci nárast na 16 percent. "Podľa odporúčaní svetovej zdravotníckej organizácie by bolo najvhodnejšie, aby bolo zaočkovaných tridsať percent populácie," upozorňuje Gabíková. Tí, ktorí sa očkovaniu bránia, by mali dodržiavať niekoľko základných pravidiel: udržiavať sa v dobrej fzyickej kondícii, otužovať sa, dbať na príjem vitamínov a vyváženú stravu. Tento rok prvýkrát hradia očkovaciu látku všetkým aj zdravotné poisťovne.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 08:46