TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Kauza Fatima: Medzi obvinených pribudli Gašpar, Krajmer a Hraško

05.03.2021, 15:06
Autor:
redredTASRTASR
Pre zločin vydierania stíhajú v tejto kauze aj bývalú štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Moniku Jankovskú.

V kauze trenčianskeho baru Fatima boli obvinené ďalšie tri osoby. Konkrétne policajný exprezident Tibor Gašpar, bývalý riaditeľ NAKA Peter Hraško a exriaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Robert Krajmer.

Potvrdila to hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Upozornil na to spravodajský portál Aktuality.sk.

​Hovorkyňa spresnila, že dva nové skutky, pre ktoré bolo 1. marca vznesené obvinenie, súvisia s vydieraním.

"V posudzovanom prípade budú opätovne vypočúvaní obvinení a niektorí svedkovia, budú vypočúvaní aj noví (ďalší) svedkovia, a preto nemožno v žiadnom prípade konštatovať, že už boli vypočutí všetci svedkovia," dodala.

Vyhlásila, že obvinenie bolo rozšírené pre ďalší skutok aj trom osobám, ktoré sú už v tejto veci trestne stíhané.

Zadržanie Jankovskej

Pre zločin vydierania stíhajú v tejto kauze aj bývalú štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Moniku Jankovskú. Tá bola po štvrtkovom (4. 3.) prepustení z väzby opätovne zadržaná.

Jej obhajca Peter Erdös uviedol, že zadržanie súviselo s kauzou Fatima. Tökölyová potvrdila, že do piatkového popoludnia Úrad špeciálnej prokuratúry neevidoval podnet vyšetrovateľa na podanie návrhu na vzatie Jankovskej do väzby.

Okrem kauzy Fatima pribudli Jankovskej v minulosti aj obvinenia po akciách Búrka a Víchrica.

Gašpar, Hraško aj Krajmer sú v súčasnosti obvinení v akcii Očistec. Všetci traja sú stíhaní vo väzbe.

Kauza Fatima

Kauza Fatima sa vlečie už dlhé roky. Tohto známeho baru v Trenčíne sa v minulosti chcela zmocniť mafia na čele s dnes už mŕtvym Petrom Čongrádym.

Michal Vida, ktorý tvrdil, že bol súčasťou Čongrádyho skupiny, v minulosti opísal, ako mala Monika Jankovská ešte ako sudkyňa vziať úplatok za rozhodnutie, ktoré sa týkalo odsudzujúceho rozsudku voči pôvodnému majiteľovi baru Ondrejovi Janíčkovi.

S uvedeným barom sa pred časom spájalo aj meno manželky Róberta Krajmera. Médiám sa podarilo v marci 2018 zistiť, že Mária Krajmerová vtedy podnik spravovala. Robila tak cez spoločnosť BATA a.s., v ktorej zastávala post predsedníčkou predstavenstva.

Jej muž v tom čase stále zastával významnú pozíciu v NAKA. Opustil ju po tlaku verejnosti po tom, ako vysvitlo, že bol neodôvodnene na mieste vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

01 - Modified: 2023-11-02 15:25:01 - Feat.: - Title: Začal sa súdny proces v kauze súvisiacej s trenčianskym barom Fatima 02 - Modified: 2023-08-06 08:10:59 - Feat.: - Title: Súd s Monikou Jankovskou v kauze Fatima sa má opäť začať v septembri 03 - Modified: 2023-04-17 14:03:30 - Feat.: - Title: Nová politická strana Karma požiadala o registráciu. Zakladateľ je známy z kauzy Fatima 04 - Modified: 2022-08-19 08:24:50 - Feat.: - Title: Proces s Monikou Jankovskou v kauze Fatima odročili na september 05 - Modified: 2022-07-15 16:26:23 - Feat.: - Title: Ondrej Janíček, známy z kauzy Fatima, zakladá politickú stranu Karma
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:29