StoryEditor

Južanská rada za sebaurčenie: Pre dosiahnutie práva sebaurčenia treba referendum

14.07.2007, 16:07
Autor:
TASRTASR

Občianske združenie Južanská rada za sebaurčenie, ktorej dvojdňová ustanovujúca schôdza sa koná od piatku v obci Moča v Komárňanskom okrese, má za cieľ dosiahnuť uznanie práva na sebaurčenie aj pre "južanský ľud". Vyplýva to z dnes zverejneného vyhlásenia, podľa ktorého pre dosiahnutie tohto práva je potrebné ľudové hlasovanie.

Iniciátorom podujatia, na ktorom sa zúčastnili necelé dve desiatky účastníkov, z nich traja zahraniční hostia z Rakúska a Maďarska, je komárňanský podnikateľ János Bósza. Ako pre TASR uviedol, členovia rady sa dohodli na tom, že pôvodný názov Rada autonómie južného Felvidéku zmenia na Južanská rada za sebaurčenie, aby slovenských spoluobčanov nepoburovali pojmom autonómia, ani pojmom Felvidék.

"V podstate už sme začali zbierku podpisov ešte koncom minulého roka neoficiálne takým štýlom, že sme ponúkli alternatívu občanom južného Slovenska, že aj také niečo sa môže konať na juhu. Či bude nejaká iniciatíva referenda, to rozhodne potom vedenie občianskeho združenia," povedal Bósza pred novinármi, ktorý ale neprezradil, koľko podpisov získali.

O SMK povedal, že tá vôbec nemá autonómiu v programe. "Počuli sme vyjadrenie pána podpredsedu Berényiho, že na budúci rok niečo plánujú. My nie sme s nimi v kontakte, pána Durayho sme pozvali, on sa odmietol zúčastniť valného zhromaždenia. Tak v budúcnosti uvidíme, ako ďalej," dodal.

"Ďalšie dva roky si predstavujeme tak, že budeme chodiť medzi ľudí, aj do slovenských dedín, vysvetlíme, o čo nám ide," konštatoval Bósza.

Na schôdzke sa okrem predstaviteľov občianskych združení z regiónov južného Slovenska a cirkví zúčastnila aj právnička Eva Maria Barki z Rakúska, ktorá sa zaoberá otázkami práv menšín vo svete. Podľa nej právo na sebaurčenie spočíva všade na svete v tom, že sa treba spýtať ľudu. "Dovtedy nebude ozajstný pokoj v strednej Európe, dokiaľ otázka maďarstva nebude vyriešená," zdôraznila Barki na margo situácie maďarskej menšiny žijúcej v Karpatskej kotline.

Vo vyhlásení združenia, ktorého konečné znenie ešte dolaďujú, sa ďalej uvádza, že právo na sebaurčenie je povinne uznaná medzinárodná norma zakotvená v dokumente Medzinárodnej konvencie občianskych a politických práv, v prvom paragrafe hospodárskych, sociálnych a kultúrnych práv a v nespočetných rozhodnutiach OSN. Pre dosiahnutie práva sebaurčenia je potrebné referendum, v ktorom treba ľudu položiť otázky, v akom systéme chce žiť.

Činnosť občianskeho združenia spočíva v informovaní domáceho a zahraničného fóra, v osobných stretnutiach, konferenciách, sympóziách, v organizácii referenda a v zbieraní podpisov.

Úlohou rady by mala byť koordinácia aktivít vedúcich k vzniku autonómneho územia na juhu Slovenska, rada chce otvoriť diskusiu medzi Maďarmi i Slovákmi o pravom význame autonómie a rehabilitovať tento pojem.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 14:07