StoryEditor

Šéf prieskumníkov Hřích: Názor Slovákov na utečencov bude už navždy iný

05.03.2022, 17:24
Ukázalo sa, že ľudia síce už prisudzujú vinu za vojnu Rusku, ale 25 percent Slovákov stále verí tomu, čo hlása napríklad hnutie Republika, upozornil riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích. Opozícia tak napriek svojmu názoru na Ukrajinu nemusí stratiť elektorát. V rozhovore hovorí aj o tom, čo urobila vojna s koalíciou a s našou spoločnosťou, aj prečo ľudia prestali veriť konšpiračným webom.

Urobili ste prvý prieskum hneď po invázii a ukázalo sa, že Slováci otočili a už videli vinníka konfliktu na Ukrajine v Rusku, a nie v USA a NATO, ako to bolo v januári. Čakali ste taký dramatický obrat ihneď po invázii?

V prvej chvíli ma to zaskočilo, ale potom som si uvedomil, že tam bola možnosť viacerých odpovedí. Stále zostalo 25 percent ľudí, ktorí povedali, že vinníkom sú USA. Teda sa to len čiastočne presunulo. Zároveň, toto je vojna, ktorá je online, je v televíziách a na internete prakticky nonstop, teda dosah na ľudí bol oveľa rýchlejší v porovnaní s konfliktmi v minulosti. Teda názor ľudí sa zjavne môže veľmi rýchlo adaptovať na novú situáciu práve vďaka rýchlosti médií a sociálnych sietí.

Čo z toho, čo sa dialo, Slovákov zlomilo, že takto otočili?

Myslím si, že zábery na utekajúcich ľudí. Aj dáta ukázali, že trošku citlivejšie to vnímajú ženskí respondenti, čo je logické. Vidia ženy s deťmi, ktoré od prvého dňa utekajú, a to je jedna z najsilnejších vecí. Ďalšia vec je, že keď sme v minulosti pozerali večer súhrnné spravodajstvo z nejakého vojenského konfliktu, videli sme ilustračné zábery, teraz je tých informácií, hlavne obrazových, také veľké množstvo, že mediálnej smršti sa nedá zabrániť. Paradoxne je oveľa menej záberov z reálneho boja ako z toho, čo ten boj spôsobil. Zjavne je toto vec, ktorá pôsobí na ľudí a ich názor. Až do poslednej chvíle ľudia z médií počúvali uistenia, že nič také sa nestane. A možno šok, že naraz to bolo inak, spôsobil tú otočku, že vinia Ruskú federáciu.

Merania ukázali, že vinníka v Rusku vidí 66 percent žien a 59 percent mužov. O čom to svedčí? Funguje ženám ten pomyselný kompas lepšie?

Áno, ale skôr by som povedal, že ženy sú citlivejšie na ohrozenie života rodiny a detí, preto reagujú prudšie na aktivity, ktoré to môžu spôsobiť.

Muži však vidia rovnaké videá, často sa opakujú zábery, kde vidíme otcov, ktorí sa lúčia s rodinami. Toto ich nevie tak zasiahnuť?

Toto práve zasahuje viac ženy, ktoré vidia, že sa trhá rodina. To je pre ženu ďalší motív nešťastia.

Rozdielne to vidia aj ľudia v regiónoch. Čím to je?

Napríklad južné regióny Slovenska majú presah médií z Maďarska, kde je rétorika voči vojne iná. Trošku menej sa tam zdôrazňuje, kto je vinník. Potom tu máme regióny bližšie k ukrajinským hraniciam, kde to ľudia vnímajú intenzívnejšie a hovoria si, že vojna je bližšie ako Bratislava. Obete majú priamo vedľa seba v uliciach a na staniciach.
Názory u nás roky ovplyvňovala ruská propaganda. Je pravda, že niektoré konšpiračné weby sa postupne vypli, ale zmena postoja priš...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 09:09