StoryEditor

Martin Klus pre HN: Tento štýl vládnutia všetky koaličné strany pochová

14.03.2021, 07:00
V poslednej dobe s premiérom veľmi nekomunikujeme, a to nie je dobré, hovorí štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí podal demisiu, no koaličná kríza pokračuje. Čo sa deje?
Nepočítalo sa s tým, že naplneniu dohody bude predchádzať emotívna tlačová beseda, ktorú zorganizoval pán premiér s odstupujúcim ministrom. Keď nám umiera sto ľudí denne a ďalšie stovky bojujú o život, nie som priaznivcom emotívnych výstupov. Národ očakáva rozhodné, prípadne upokojujúce stanoviská od najvyšších predstaviteľov a opatrenia nastavené s víziou. Práve to by sme mali urobiť v krátkom čase.

Spomínaná tlačová konferencia vyvolala emócie aj u vás v SaS. Ako to tam vyzeralo?
Na tlačovej konferencii odzneli informácie, že je tu spoluzodpovednosť koaličných partnerov, a to nie je úplne ideálny signál toho, že zažehnávame vládnu krízu. Preto sa predstavitelia SaS dohodli, že sme opäť v bode nula a ideme rokovať ďalej. Lebo takto si vládnutie nepredstavujeme. Takéto tlačovky nemajú čo robiť vo vzťahu k partnerovi a v čase, kedy potrebujeme všetci ťahať za jeden povraz.

Na druhej strane, pandemická situácia naozaj nie je výsledkom len rezortu zdravotníctva. Spoluzodpovednosť aj ďalších členov vlády tam je.
Pochopiteľne. Preto sme povedali: dajme všetky mená na stôl, vrátane premiéra a rozprávajme sa o tom, kto akú mieru zodpovednosti za súčasný stav má. Ak sa vieme dohodnúť na kompromise, čo by túto situáciu malo zlepšiť, tak to urobme, lebo to od nás občania čakajú.

Odchod len ministra Krajčího túto situáciu zlepší?
Je to jedna z alternatív. Mohol by to byť dostatočný kompromis pre všetkých, aby sme pokračovali. Hovorí sa, že nová metla dobre metie. Chcem veriť, že v súčasnej kritickej situácii by takéto zmeny mohli pomôcť. Ale dodávam, že s Marekom Krajčím sme mali už v opozícii dobré vzťahy a za rezort diplomacie môžem povedať, že tu boli aj veľmi svetlé momenty spolupráce, za ktoré mu ďakujem.

Na druhej strane SaS za to mala obetovať Janu Bittó Cigánikovú ako šéfku parlamentného zdravotníckeho výboru. Akú to má logiku?
Ja som sa o tom dozvedel len z druhej ruky. A nie celkom mi to sedí na počty v parlamente, tak ako boli dohodnuté po voľbách. Post ministra zdravotníctva opäť obsadí hnutie OĽaNO. Nikto nespochybňuje, že mu to patrí. V prípade zdravotníckeho výboru je to zas výsostná právomoc a kompetencia SaS. Tu narážame na náš interný problém, že kto by tam mohol súčasnú šéfku nahradiť. Ja osobne si nemyslím, že porovnávať zodpovednosť človeka v exekutíve a legislatíve je v tomto prípade to isté. Ale ak to má viesť k dosiahnutiu kompromisu, sme pripravení rokovať o všetkom.

Súčasťou dohody malo byť aj Memorandum dobrého vládnutia. Spomínanou tlačovou konferenciou sa porušilo skôr, ako stihlo vstúpiť do platnosti?
Ja som ho nečítal, ale som si na sto percent istý, že jeho súčasťou malo byť aj to, že sa zdržíme akýchkoľvek útokov, ktoré naprieč politickým spektrom máme možnosť vidieť posledné týždne a mesiace. A ak hovoríme o dobrom vládnutí, tak jeho súčasťou by mala byť nádej pre občanov, že vieme, čo robíme a prinesie to v krátkom čase výrazné zlepšenie situácie. Ak sa toto memorandum nedodržiava ešte predtým, ako začne platiť, je to samozrejme dôvodom, prečo sa musí rokovať opäť....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 04 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 05 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:02