Reuters
StoryEditor

Zdravotníctvo tvrdí, že dostaneme od Pfizeru 3,4 milióna vakcín. Firma o tom nič nevie

15.03.2021, 21:19
Exminister Marek Krajčí sa pri rozhodnutí odvolal na odporúčanie Konzília odborníkov, tí však reagujú, že o možnosti uplatnenia opcie nevedeli.

„Ministerstvo zdravotníctva ubezpečuje, že v rámci druhého kontraktu má Slovensko potvrdených dodatočných 3,4 milióna vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech, ktoré majú prísť od apríla do decembra tohto roka. Tieto vakcíny sú nad rámec pôvodného kontraktu 2,4 milióna očkovacích dávok.“

Takto dnes večer reagoval rezort zdravotníctva na zistenia HN, potvrdené spoločnosťou Pfizer o tom, že Slovensko si nechalo ujsť tri milióny vakcín práve od tohto výrobcu. Zjavne to má však jeden háčik - o žiadnych 3,4 milióna vakcín pre nás Pfizer nevie. Dokonca ho neeviduje ani v rámci dodávok pre Slovensko, ktoré sú na obzore.

"Slovensko si z prvého možného kontraktu z decembra 2020 na úrovni 2,4 milióna zazmluvnilo 2,4 milióna dávok a z aktuálneho druhého možného množstva 2,4 milióna si objednalo napokon len 600-tisíc dávok,“ uviedol pre HN Miroslav Lednár z Pfizer Slovensko.

O iných dodávkach v spoločnosti nevedia, napriek tomu, čo deklaroval rezort. Faktom je, že jediné, na čo by sme aktuálne vedeli siahnuť je alikvotná časť 100-miliónovej opcie. Teda zhruba 1,2 milióna dávok. Mimochodom, táto možnosť bola aj pri prvom kontrakte. Tam sme opciu na 1,2 milióna vakcín nevyužili.

Zaujímavosťou zároveň je, že o dodatočných 3,4 miliónoch dávkach hovoril ešte 20. januára aj premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii. Tie sme mali dostať práve vďaka tomu, že Pfizer sľúbil navýšenie dodávok pre EÚ a bola prisľúbená ďalšia dodávka 200 miliónov kusov plus 100 miliónov ako opcia. Teda kontrakt, ktorý sa uzatvoril teraz a z ktorého Slovensko využilo zatiaľ iba 600-tisíc kusov. Šancu máme len na spomínaných 1,2 milióna cez opciu. Takže nie 3,4 milióna kusov, ale maximálne 1,8 milióna.  

Čakanie na vakcíny

Podľa dát, ktoré HN na vyžiadanie poslala spoločnosť Pfizer sme totiž z prvého kontraktu čerpali 2,4 milióna dávok, možnú opciu na 1,2 milióna dávok sme nevyužili. A aktuálne sme si miesto 2,4 milióna dávok objednali 600-tisíc.

Všetky dodávky do členských krajín EÚ okrem toho idú cez Brusel. Individuálne dodávky nie sú možné, keďže Únia vakcíny nakupuje ako celok. Brusel na to upozornil opakovane. Slovensko vzhľadom na počet obyvateľov dostáva 1,2 percenta z celkových dodávok. Preto sme mohli dostať z ďalšieho kontraktu v objeme 200 miliónov pre Úniu len 2,4 milióna dávok.

Vzhľadom na krátenie posledného kontraktu z 2,4 milióna na 600-tisíc sa to od apríla zohľadní v dodávkach pre Slovensko na rozdiel od iných krajín EÚ, potvrdil pre HN Pfizer. Začneme teda dostávať menej ako iní. Zároveň naďalej platí, že už v prvom kontakte z decembra si Slovensko neuplatnilo nič zo 100-miliónovej opcie, z ktorej mohlo dostať ďalších 1,2 milióna.

Konzílium o ničom nevie 

Exminister zdravotníctva Marek Krajčí k objednávke 600-tisíc vakcín pre HN povedal, že "toto množstvo odporučilo Konzílium odborníkov." Zároveň naznačil, že pôvodné dodávky sa urýchlia a navýšia. "Množstvo vakcín od Pfizer/BioNTech na druhý kvartál však bolo vďaka ústretovosti navýšené na maximálne možný odber," dodal.

Konzílium odborníkov však o situácii nevedelo. "Ako členovia Konzília odborníkov sme o možnosti uplatnenia opcie na ďalšie dávky očkovacej látky od firmy Pfizer BionTech v marci 2021 nevedeli. Z tohto dôvodu sme sa nemohli k predmetnému množstvu vakcín vyjadriť," uviedlo Konzílium v stanovisku.

Nakúpili sme Sputnik V

Podobná opcia je v hre aj teraz pri ďalšej zmluve a tá ešte nebola uzavretá. Podľa informácií HN chce štát teraz, na poslednú chvíľu nepríjemnú situáciu vyriešiť práve cez opciu. Cez ňu však môžeme dostať len 1,2 milióna a nie je jasné v akom časovom harmonograme. Takže opäť žiadnych 3,4 milióna, o ktorom hovorí rezort zdravotníctva a v minulosti premiér.

Rozhodnutie Slovenska o krátení dodávok z Pfizeru padlo na prelome februára a marca napriek tomu, že vláda bola pred ním podľa informácií HN zo strany farmafirmy varovaná. V rovnakom čase ako padol daný verdikt Slovensko prijalo prvé dodávky neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V. Matovič 1. marca informoval, že do konca júna k nám z nej prídu 2 milióny.

Očkovacia látka však nemá v EÚ povolanie na používanie, keďže len v máji majú v Rusku na ňu prebehnúť klinické testy. SaS a Za ľudí v koalícii odmietajú použitie Sputnika pred tým, ako získa povolenie aspoň od slovenskej liekovej autority. Tá avizovala, že nemá na posúdenie vakcíny laboratóriá.

01 - Modified: 2021-03-10 09:45:15 - Feat.: 0 - Title: Pfizer navyšuje dodávky. Únia dostane v marci o štyri milióny vakcín viac 02 - Modified: 2021-03-15 18:51:47 - Feat.: 0 - Title: Zistenie HN: Slovensko sa vzdalo troch miliónov vakcín Pfizer
01 - Modified: 2024-04-03 14:26:09 - Feat.: - Title: Šéfku Európskej komisie dobiehajú vakcíny proti covidu. Pfizergate môže sťažiť jej snahy o znovuzvolenie 02 - Modified: 2024-04-03 10:41:20 - Feat.: - Title: Aféra Pfizergate: Hlavný žalobca rieši Von der Leyenovú, ide o vakcíny proti covidu 03 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 04 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 05 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:28