Zuzana ČaputováTASR/M. Baumann
StoryEditor

Parlament neprelomil veto Čaputovej pri zákone o diaľničnej známke

18.03.2021, 16:41
Autor:
TASRTASR
Hlava štátu namietala, že novela zákona nesplnila podmienky pre skrátené legislatívne konanie.

Plénum Národnej rady vo štvrtok neprelomilo veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri novele zákona o diaľničnej známke. Za návrh hlasovalo 73 zo 122 prítomných poslancov. Vrátený zákon tak neschválili.

Pri prelomení veta je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov. Právna norma riešila úpravu lehoty na uloženie pokuty za neuhradenie diaľničnej známky.

Hlava štátu namietala, že novela zákona nesplnila podmienky pre skrátené legislatívne konanie, a navrhovala, aby parlament zákon neprijal ako celok.

Hlasovanie o tomto bode sa viackrát presúvalo pre prebiehajúce politické rokovania. Napokon vo štvrtok za návrh zákona hlasoval poslanecký klub OĽANO okrem Petra Kremského a Milana Vetráka, ktorí nehlasovali.

Za prijatie bol aj klub Sme rodina a Za ľudí okrem Jána Benčíka, ktorý sa zdržal. Väčšina poslaneckého klubu SaS sa zdržala. Poslanci z klubu Smer-SD sa zdržali alebo boli proti. Proti boli poslanci ĽSNS a nezaradení poslanci sa buď zdržali, alebo boli proti.

Novelu zákona z dielne Ministerstva dopravy a výstavby poslanci ešte vo februári prerokovali v tzv. zrýchlenom režime. Rezort dopravy skrátené legislatívne konanie odôvodnil tým, že nepredĺženie lehoty na právoplatné udelenie pokuty za neúhradu diaľničnej známky môže spôsobiť značné hospodárske škody.

Tie by súviseli s poklesom plnenia si povinnosti úhrady diaľničnej známky a s tým spojeným výpadkom príjmov správcu úhrady a evidencie diaľničnej známky, ktorým je Národná diaľničná spoločnosť. Novela zákona mala podľa rezortu dopravy opraviť chybu v tzv. "kilečku".

Prezidentka pri vrátení novely podotkla, že zákon predpokladá pre skrátené legislatívne konanie existenciu mimoriadnych okolností, ktoré nie sú výsledkom obvyklého chodu udalostí, a teda nastali náhle, nečakane a nebolo možné sa na ne vopred pripraviť.

"Toto kritérium podľa prezidentky splnené nebolo, keďže podľa verejných vyjadrení predkladateľa bola už v auguste minulého roka ohlásená potreba novelizácie tohto zákona," skonštatoval jej hovorca Martin Strižinec s tým, že predkladateľ mal dostatok času predložiť danú novelu do riadneho legislatívneho procesu.

Na chybu v tzv. "kilečku" ministerstvo dopravy upozornilo ešte v lete. Rezort dopravy preto predkladal tento návrh na rokovanie vlády už v auguste minulého roka. Vtedy ho však stiahol s tým, že "opravu" urobí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), čo sa však podľa rezortu dopravy nestalo.

Pokutu za neuhradenie diaľničnej známky malo byť podľa novely zákona možné uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti. Najneskôr však do troch rokov odo dňa porušenia povinnosti. Táto úprava mala podľa dôvodovej správy prispieť k zvýšeniu efektívnosti sankcionovania prevádzkovateľov vozidiel, ktorí si nesplnili zákonnú povinnosť.

Zmena mala súvisieť s legislatívnou úpravou prijatou zákonom v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia zasiahnutého opatreniami na zamedzenie šíreniu ochorenia COVID-19, ide o tzv. "kilečko".

Táto úprava totiž podľa rezortu dopravy výrazne zredukovala možnosť efektívneho postihovania prevádzkovateľov vozidiel za nesplnenie povinnosti úhrady diaľničnej známky, keďže v súčasnosti možno pokutu uložiť do 60 dní odo dňa porušenia povinnosti, teda do 60 dní právoplatne rozhodnúť o pokute.

ňMinisterstvo v doložke vplyvov podotklo, že pri dodržaní príslušných procesných ustanovení zákona o správnom konaní to je v praxi takmer nevykonateľné.

01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:21