TASR/František Iván
StoryEditor

Mikasov úrad upozorňuje na nebezpečnú kozmetiku. Niektoré výrobky môžu byť aj na Slovensku

25.03.2021, 12:21
Autor:
TASRTASR
Produkty sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány v Dánsku, Nemecku a Fínsku.

Produkty sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu. Informoval o tom vo štvrtok Marek Eliáš z odboru komunikácie Mikasovho úradu.

Nebezpečné výrobky

Upozornenie sa týka výrobku na bielenie pokožky s názvom Créme C.T.R. Diana Contre Les Taches De Rousseur značky Créme Diana z Libanonu. Nebezpečný môže byť aj ďalší výrobok na bielenie pokožky s názvom Chandni Whitening Cream, Removes Acne, Wrinkles Pimples, Dark Spots & Dark Circles značky Roop Rang z Pakistanu.

Problematický je tiež aj výrobok na bielenie pokožky Créme C.T.R. Diana Améliore l'aspect des traces de taches de Rousseur et d'acné značky Créme Diana z Libanonu. Vo všetkých troch výrobkoch bola zistená prítomnosť ortuti.

Nebezpečný je i výrobok na bielenie pokožky s názvom Vanishing Cream, Cocoa Butter & Honey extracts značky Bronz Tone Maxi Tone z Pobrežia Slonoviny. Rovnako aj Intensive Care Lightening Beauty Cream with carrot oil značky Caro light z Konžskej republiky či Lait Clarifiant Ŕ La Bave D'Escargot značky Gold Skin z Pobrežia Slonoviny. Tieto výrobky obsahujú látku - clobetasol propionate.

Výrobok na bielenie pokožky Brightening Cream značky Light & Natural Carotone z Pobrežia Slonoviny je taktiež nebezpečný, pretože obsahuje látky clobetasol propionate a hydroquinone.

Riziko pre zdravie

Ľudia by si mali dať pozor aj na hennu v práškovej forme na farbenie pokožky s názvom Hindistan Mali Kartal Kina značky Cimen z Indie. Tento výrobok obsahuje farbivo Lawson a môže predstavovať riziko pre zdravie.

Problematické je aj pleťové sérum Ere Perez Quandong green booster serum značky Ere Perez z Austrálie. Vo výrobku bola zistená prítomnosť aeróbnych mezofilných mikroorganizmov a kvasiniek.

Nebezpečná je aj zubná pasta Red Paste for Teeth and Gums značky Dabur z Indie. Vo výrobku bola zistená prítomnosť aeróbnych mezofilných mikroorganizmov a patogénnej baktérie - Pseudomonas oryzihabitans, ktoré môžu spôsobiť infekcie rán.

Pozor si treba dať aj na výrobok na bielenie zubov s názvom Lanbena Teeth Whitening Essense Serum Plaque Stains Remove Liquid Oral Care 10 ml značky Lanbena z Číny.

V zložení na obale výrobku sa nachádza informácia o prítomnosti látky - Borax. Výrobok môže vážne poškodiť zuby, ďasná a tráviaci systém.

01 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov 02 - Modified: 2024-03-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Vedci prepisujú históriu kozmetiky. Pravdepodobne našli najstarší rúž na svete, má tisícky rokov 03 - Modified: 2024-03-14 21:21:40 - Feat.: - Title: FOTO Máš tieto produkty doma? Úrad verejného zdravotníctva pred nimi varuje, okamžite ich vyhoď 04 - Modified: 2024-03-10 16:46:49 - Feat.: - Title: Úrad verejného zdravotníctva odporúča očkovanie proti kliešťovej encefalitíde pred začiatkom jari 05 - Modified: 2024-02-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Nektár z pupeňov orgovánu ako kľúč k mladistvej pleti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:07