TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Kollár: Viem veci, ktoré ešte nemôžem zverejniť. Situácia sa pohne už tento týždeň

28.03.2021, 12:11
Autor:
TASRTASR
Kollár dal ultimátum na vyriešenie do stredy, zopakoval, že v opačnom prípade treba ľuďom čestne povedať, že sa dohoda nepodarila.

Koaličná kríza by sa mala tento týždeň rozlúsknuť, rokovanie Národnej rady bude v utorok pokračovať podľa dohody.

Uviedol to šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Myslí si, že prezidentka Zuzana Čaputová mala výhrady k premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO) vyjadriť v pléne NR SR.

Čaputová má právo situáciu komentovať 

Nesúhlasí s tým expremiér a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Myslí si, že prezidentka má právo komentovať situáciu. Obáva sa, že koaličná kríza sa skončí odchodom SaS a posilnením hnutia OĽANO.

Kollár aj Pellegrini by vedeli spolupracovať s každou príčetnou stranou, navzájom sa za také považujú.

"Nebudem predbiehať. Viem veci, ktoré ešte nemôžem zverejniť. Ale možno budete prekvapení, že tieto veci sa pohnú už tento týždeň," uviedol Kollár ku koaličnej kríze.

Za Sme rodina dal ultimátum na vyriešenie do stredy, zopakoval, že v opačnom prípade treba ľuďom čestne povedať, že sa dohoda nepodarila.

Dodal, že v utorok pokračuje rokovanie NR SR a je dohodnutý s koaličnými partnermi, že zbehne podľa dohôd. Za vládne návrhy by mala hlasovať aj SaS.

Skonštatoval, že aj preto prerušil rokovanie NR SR, aby sa s partnermi jasne dohodol. Dodal, že prezidentka trochu prekračuje svoje právomoci pri výzve premiéra na demisiu.

Mala to podľa neho vysloviť v parlamente, ktorému sa podľa Ústavy SR vláda zodpovedá.

Bude trojkoalícia? 

"Vy máte od Pána Boha šťastie, že máte vyhlásený núdzový stav a zákaz vychádzania, lebo len teraz by ste videli, aké by boli protesty, aké by boli masy v uliciach," reagoval Pellegrini s tým, že premiér má obrovskú nedôveru medzi občanmi. Zastal sa prezidentky a ocenil, že konečne povedala svoj názor.

Má podľa neho právo vyjadriť osobný postoj k hociktorému členovi vlády. Myslí si, že povinnosťou prezidentky je robiť nielen reprezentatívne úlohy, ale aj komentovať dianie.

Pellegrini hovorí, že vládna kríza sa zrejme vyrieši trojkoalíciou. Obáva sa, že po odchode SaS sa posilní vplyv hnutia OĽANO a Matoviča.

Poukázal na to, že hnutie nie je štandardnou stranou, označil ho za schránkovú firmu. Spochybňuje i schopnosti premiéra riadiť krajinu aj akýkoľvek rezort.

Kollár dementoval Pellegriniho úvahy o zotrvaní Matoviča vo funkcii. Poukázal na jasné stanovisko Za ľudí o výmene na poste premiéra.

"Tam je jasná požiadavka," povedal s tým, že toto stanovisko platí. Dodal, že stále preferuje zotrvanie v štvorkoalícii a odmieta, že by si na rokovaniach už delili posty SaS.

Odchod Igora Matoviča tento týždeň žiadala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Je podľa nevyhnutné, aby podaním demisie umožnil dohodu:

01 - Modified: 2021-03-25 15:59:48 - Feat.: 0 - Title: Koaličná kríza: Za ľudí dali ultimátum. Budaj tvrdí, že nová vláda bude v stredu vymenovaná 02 - Modified: 2021-03-25 16:50:40 - Feat.: 0 - Title: Vývoj krízy: Toto sú možnosti pre novú koalíciu, ktoré boli v hre 03 - Modified: 2021-03-26 10:42:00 - Feat.: 0 - Title: Koaličná kríza: Cez víkend to chceme vyriešiť. Budem rokovať so SaS, tvrdí Heger 04 - Modified: 2021-03-27 10:39:22 - Feat.: 0 - Title: Koniec Matoviča ako premiéra má byť spečatený. Koalícia nepočíta s tým, že zostane, tvrdí Šeliga
01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 10:23