TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Heger nesúhlasí s poslancom OĽaNO, ktorý bol s Matovičom v Maďarsku: Bolo to nešťastné vyjadrenie

10.04.2021, 13:29
Autor:
mahomahoTASRTASR
Premiér potvrdil, že za 200-tisíc vakcín Sputnik V, ktoré už sú na Slovensku, sa zaplatilo.

Premiér Eduard Heger považuje rozhodnutie, aby o vakcíne Sputnik V rokoval minister financií Igor Matovič za pragmatické. Uviedol to v relácii Sobotné dialógy v RTVS.

Poukázal na to, že Matovič dodávku ruskej vakcíny vyrokoval a podľa neho by mala byť zachovaná kontinuita.  

Takto sa vyjadril minister financií Igor Matovič po návrate z Moskvy:

Poznamenal, že ak chceme na Slovensku dosiahnuť kolektívnu imunitu, tak sa musí zaočkovať čo najviac ľudí.

Viackrát poukázal na to, že na Slovensku je 500-tisíc ľudí, ktorí by sa dali zaočkovať výhradne ruskou vakcínou. Tvrdí, že im ide o to, aby občania mali prístup k čo najväčšiemu počtu vakcín, ktoré sú však zároveň aj bezpečné.

Potvrdil, že za 200-tisíc vakcín Sputnik V, ktoré už sú na Slovensku, sa zaplatilo. Zmluvu k Sputniku V, ktorá je v utajenom režime, si Heger vyžiadal a chce zistiť, kde je problém.

"Nešťastné vyjadrenia"

Heger tiež uviedol, že nesúhlasí s vyjadreniami poslanca OĽaNO Györgyho Gyimesiho, ktorý bol v piatok s Matovičom na rokovaní v Maďarsku. 

Gyimesi uviedol, že neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva bola predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou.

"Je dôležité, aby sme na takýchto cestách mali aj zástupcov ambasády," hovorí Heger s tým, že sa s vyjadrením Gyimesiho nestotožňuje. "Bolo to nešťastné vyjadrenie. Určite sa s ním o tom porozprávam," dodal.

Premiér tvrdí, že potrebujeme mať úctu k inštitúciám, ktoré v zahraničí máme. V súvislosti s aktuálnou situáciou sa stretne v pondelok s ministrom zahraničia Ivanom Korčokom.

Kritika od Korčoka

Korčok sa včera ohradil voči slovám Gyimesiho. ​"Je to hrubé obviňovanie slovenskej diplomatickej služby. Na mieste je otázka, o čom boli rokovania v Budapešti, na ktorých sa mohol zúčastniť poslanec trvale osočujúci slovenskú diplomaciu a zároveň sa na týchto rokovaniach nesmel zúčastniť nikto zo slovenských diplomatov," vyhlásil.

Matovič v piatok rokoval v Budapešti s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom o pomoci Maďarska pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V dovezenej na Slovensko. Prijal ho aj predseda vlády Viktor Orbán.

Vylúčenie diplomatov vedúcim delegácie je podľa Korčoka krajne netradičný postup, keďže išlo o rokovanie s ministrom zahraničných vecí Maďarska.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:57