TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Čo sa bude v pondelok otvárať? Mikasov úrad zverejnil vyhlášku k uvoľňovaniu opatrení

16.04.2021, 19:13
Autor:
TASRTASR
Od pondelka sa otvárajú maloobchodné prevádzky či autoškoly, avšak za určitých podmienok.

Úrad verejného zdravotníctva v piatok zverejnil vyhlášku k uvoľneniu opatrení, ktorá bude platná od pondelka 19. apríla.

Spresnil v nej podmienky praktickej výučby v autoškolách, podmienky prevádzkovania taxislužieb, fungovanie lanoviek a vlekových dráh aj presné pravidlá pre hotely. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daša Račková.

Autoškoly otvorené s podmienkami 

V prípade taxislužieb je stanovená podmienka, že cestujúci môžu sedieť najviac dvaja v jednom rade.
Praktická výučba v autoškolách bude od pondelka umožnená, avšak za určitých podmienok.

Účastníci kurzu aj inštruktor musia mať na nose i ústach respirátor bez výdychového ventilu, po každom výcviku vedenia vozidla a výcviku na trenažéri musí byť interiér – najmä volant a rýchlostná páka – vydezinfikovaný a pri výcviku na vedenie motocyklov musí mať každý z frekventantov kurzu vlastnú prilbu a ostatné ochranné pomôcky.

Počas výučby teórie a konania záverečných skúšok musí byť v učebni aspoň dvojmetrová vzdialenosť medzi účastníkmi, čo sa nevzťahuje na inštruktora, lektora a skúšobného komisára.

Takisto počas praktického výcviku nesmie byť vo vozidle okrem inštruktora a účastníka kurzu žiadna ďalšia osoba okrem komisára počas záverečných skúšok.

Vleky a lanovky

Čo sa týka lanoviek a vlekov, prevádzka kabínových lanoviek naďalej nie je povolená. Pri využívaní lanoviek a vlekov musia mať všetci negatívny výsledok antigénového alebo RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 nie starší ako 48 hodín, čo neplatí pre deti do 10 rokov.

Hygienické zariadenia musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami a takisto sa musia dezinfikovať každú hodinu.

V prípade hotelov a podobných krátkodobých ubytovacích služieb musí každý ubytovaný klient starší ako 10 rokov pri ubytovaní predložiť negatívny výsledok testu nie starší ako 72 hodín.

Konzumácia jedál a nápojov v spoločných priestoroch nebude povolená, donáška do izby povolená bude.

Hygienické zariadenia aj v tomto prípade musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami. Maximálna kapacita izieb je stanovená na dve dospelé osoby alebo členov jednej domácnosti.

Kúpaliská ostávajú zatvorené 

Naďalej zostávajú zatvorené prírodné a umelé kúpaliská, prevádzky poskytujúce wellness či fitnescentrá.

Tiež prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení. 

Obchodné domy musia zabezpečiť uzavretie sedacích sekcií a detských kútikov. "Cieľom tohto kroku je, aby sa ľudia v priestoroch obchodných domov nezdržiavali nad rámec času nevyhnutného na nákup," uviedla Račková. Prevádzky verejného stravovania môžu vydávať jedlá so sebou alebo formou donáškovej služby.

Zariadenia prevádzok starostlivosti o ľudské telo budú musieť po každom zákazníkovi dezinfikovať pracovné miesto. Majú tomu prispôsobiť aj časový harmonogram prevádzky.

"Toalety budú musieť byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami," spresnila. Na čas nevyhnutný na úpravy v tvárovej časti si v týchto prevádzkach bude môcť zákazník dočasne zložiť respirátor.

Hygienici upozorňujú, že maximálny počet zákazníkov v prevádzke je jedna osoba na 15 štvorcových metrov z plochy určenej pre zákazníkov. "Ak plocha určená pre zákazníkov nedosahuje 15 štvorcových metrov, môže byť v prevádzke naraz len jeden zákazník," podotkla s tým, že v platnosti zostávajú aj vyhradené nákupné hodiny pre seniorov a ťažko zdravotne postihnutých so sprievodom. A to od 9.00 do 11.00 h.

Len individuálne prehliadky 

Múzeá, galérie a výstavné siene môžu organizovať výlučne individuálne prehliadky. Hromadné podujatia sa povoľujú do šiestich osôb.

V prípade bohoslužieb, obradov krstu, cirkevných i civilných obradov sobáša a pohrebu nesmie počet návštevníkov v kostole alebo obdobnom priestore v jednom okamihu prekročiť koncentráciu jeden návštevník na 15 štvorcových metrov z plochy priestoru určeného pre návštevníkov.

"Ak táto plocha nedosahuje 90 štvorcových metrov, môže sa tu nachádzať najviac šesť návštevníkov," doplnila s tým, že do počtu zúčastnených sa nezapočítavajú deti do desiatich rokov v sprievode dospelej osoby.

V prípade športových podujatí sa po novom do limitu počtu osôb nezapočítava jeden tréner.

01 - Modified: 2024-03-14 21:21:40 - Feat.: - Title: FOTO Máš tieto produkty doma? Úrad verejného zdravotníctva pred nimi varuje, okamžite ich vyhoď 02 - Modified: 2024-03-10 16:46:49 - Feat.: - Title: Úrad verejného zdravotníctva odporúča očkovanie proti kliešťovej encefalitíde pred začiatkom jari 03 - Modified: 2024-02-14 13:15:58 - Feat.: - Title: Koalícia víta odchod Mikasa, opozícia za tým vidí politické rozhodnutie. Bezprecedentné čistky, reaguje KDH 04 - Modified: 2024-02-14 11:53:06 - Feat.: - Title: Mikas zobral rozhodnutie o svojom odvolaní na vedomie. Novej šéfke hygienikov Červeňovej drží palce 05 - Modified: 2024-02-14 09:35:44 - Feat.: - Title: Dolinková si vybrala náhradu za Mikasa, novou šéfkou hygienikov bude Tatiana Červeňová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:49