StoryEditor

Reakcie našich lídrov na incident v Česku. V hre je zvolanie Bezpečnostnej rady

18.04.2021, 13:09
Autor:
TASRTASR
Pokiaľ sa preukáže podozrenie zo spáchania atentátu v Česku, do ktorého mala byť zapojená cudzia mocnosť, ide podľa hnutia o bezprecedentný zásah do bezpečnosti a suverenity členskej krajiny Únie.

Hnutie OĽANO plne podporuje Českú republiku v jej úsilí o dôsledné vyšetrenie okolností, ako aj v diplomatických krokoch, ktoré voči Ruskej federácii podnikla.

Pokiaľ sa preukáže podozrenie zo spáchania atentátu v Česku, do ktorého mala byť zapojená cudzia mocnosť, ide podľa hnutia o bezprecedentný zásah do bezpečnosti a suverenity členskej krajiny Únie.

Diverzná činnosť spravodajských služieb

Predseda Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) v RTVS reagoval, že ide o klasickú diverznú činnosť spravodajských služieb.

"K vyhosťovaniu ruských diplomatov prichádza pravidelne, skoro vo všetkých krajinách," pripomenul. Počet vyhostených ruských diplomatov z Česka je však podľa neho "značný".

Upozornil tiež na to, že aktivity spravodajských služieb Ruska sú najmä od roku 2014 intenzívnejšie, vnímame ich v Únii aj na Slovensku. Nemyslí si, že by sa táto udalosť výrazne dotkla vzťahov Únie k Rusku.

"Naše hnutie si zhoršenú bezpečnostnú situáciu uvedomuje a k posilneniu obrany Slovenska prispelo nielen prijatím dôležitých dokumentov, akými sú napríklad obranná a bezpečnostná stratégia, ale aj posilnením útvarov na boj s hybridnými hrozbami či systematickým zvyšovaním obranyschopnosti našich ozbrojených síl," skonštatovalo tiež hnutie OĽANO v stanovisku.

Útok na suverenitu

Vyhostenie 18 ruských diplomatov z Českej republiky pre mimoriadne závažné podozrenia by malo znamenať, že nás naše bezpečnostné zložky ubezpečia, že máme pod kontrolou aktivity ruských diplomatov na Slovensku. V stanovisku to uviedla strana Za ľudí.

"Rovnako očakávame podrobnejšie informácie k tomu, čo sa stalo, aj od nášho rezortu diplomacie, ktorý je v úzkom kontakte s našimi partnermi v zahraničí," skonštatovala strana Veroniky Remišovej.

Podpredseda Za ľudí a Národnej rady Juraj Šeliga reagoval, že udalosti z Česka zvýrazňujú, ako urgentne potrebujeme v čo najkratšom čase nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS).

"Verím, že v horizonte pár dní predseda vlády predstaví svoju nomináciu. Kritériá sú dlhodobo známe - odborne zdatná osoba, so silnou morálnou integritou," napísal Šeliga na sociálnej sieti.

V časoch hybridnej vojny, vojsk na hraniciach susedného štátu, útoku v Českej republike a geopolitických hier potrebujeme podľa Šeligu profesionálny spravodajský aparát.

"To, čo sa stalo v Českej republike, je neprijateľné a je útokom na ich suverenitu a nášho najbližšieho spojenca," doplnil.

Reakcia ministra Korčoka

Slovensko podporuje diplomatické kroky Českej republiky, ako aj všetky opatrenia na zaručenie bezpečnosti českých občanov v súvislosti so zisteniami okolností výbuchu v muničnom sklade Vrbětice, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti.

Po telefonáte so svojím českým rezortným partnerom Janom Hamáčkom to na Facebooku v nedeľu napísal slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Tieto udalosti podľa Korčoka "potvrdzujú dlhodobé zistenia našich spravodajských služieb, že aj naše krajiny sú cieľom operácií zameraných proti ich bezpečnosti a stabilite".

Korčok zároveň informoval, že podporu Slovenska ČR vyjadrí aj osobne na rokovaní šéfov diplomacie členských štátov Únie, ktoré sa uskutoční v pondelok 19. apríla.

Dodal, že "vyzdvihne význam spolupráce spojeneckých spravodajských služieb, ktoré majú kľúčovú úlohu pri zaručení vnútornej bezpečnosti a ochrane našich štátnych záujmov".

Sas chce zvolať bezpečnostnú radu

Rozhodnutie vlády Českej republiky vyhostiť 18 ruských diplomatov, ktoré má súvisieť s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach, je podľa SaS správnou reakciou na činnosť ruských tajných služieb.

"Tieto správy sú aj pre nás šokujúce. Podľa strany SaS by mala byť zvolaná Bezpečnostná rada," uviedol hovorca Ondrej Šprlák.

Reakcia prezidentky

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila v nedeľu podporu českej vláde v súvislosti s podozreniami o prepojení ruskej tajnej služby na výbuch v muničnom sklade Vrbětice. Informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Slovensko podrobne sleduje údajné podvratné činnosti vedené zahraničnými aktérmi, ktoré vyústili do straty životov a obrovských škôd vo Vrběticiach," povedala Čaputová.

01 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 02 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 03 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:10