StoryEditor

Havaroval ďalší autobus. Jeden mŕtvy

05.09.2007, 00:00

Čierne dni na slovenských cestách pokračujú. Po tragickej nehode pri obci Hriňová, pri ktorej zahynuli v nedeľu štyria ľudia, havaroval v pondelok večer ďalší autobus. Výsledok? Jeden mŕtvy. Český autobus idúci z Košíc do Prahy dostal pri obci Ľubochňa zrejme na mokrej vozovke šmyk -- prešiel do protismeru a po náraze do svahu sa prevrátil na bok. Nie je vylúčené, že vodič mohol dostať mikrospánok. Nehodu neprežil 32-ročný Slovák, ôsmi sa ľahko zranili. "Bolo začaté trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia," uviedla Jana Balogová z krajskej polície v Žiline.
K technickému stavu autobusov bude polícia pristupovať prísnejšie. "Priamo v teréne bude možné preventívne zmerať brzdné systémy autobusov," reagoval na posledné tragické udalosti minister vnútra Robert Kaliňák. Taktiež chcú vytipovať úseky ciest, ktoré budú pre autobusy nevhodné.
Autobus už skúmajú
Včera sa podarilo vrak havarovaného autobusu pri Hriňovej vytiahnuť z rokliny -- čaká ho ďalšia expertíza. Autobus mal 17 rokov a polícia preveruje zlyhanie bŕzd. "Určite bol v dobrom technickom stave," tvrdí však Marián Fekiač z firmy Crystal, ktorá mala autobus prenajatý. Policajti začali trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie, stále však čakajú aj na vypočutie 44-ročného vodiča autobusu. Toho stále udržiavajú v umelom spánku. "Ešte nejaký čas bude držaný, aby bol stabilizovaný, a potom ho čakajú operácie," povedal Erik Valovič, riaditeľ zvolenskej nemocnice. Jeho stav sa zlepšuje. Za kritický označil stav ženy, ktorá sa už podrobila niekoľkým operáciám. "Niektorých pacientov do konca týždňa pustíme domov," dodal Valovič.
Firmy ponúkajú peniaze
Podľa primátora Hriňovej Rudolfa Gondu je atmosféra v meste veľmi smutná. "Čo vám mám na to povedať? Každý sa snaží pomôcť." Ako dodal, pomoc pozostalým a zraneným ponúkajú právnici, firmy núkajú peniaze. Pohreby obetí sa začnú zrejme vo štvrtok. Gonda veľmi oceňuje tím psychológov. Tí budú osobne navštevovať pozostalých, príbuzných a podľa primátora aspoň takto zistia, ako môžu pomôcť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:45