TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Od pondelka vypíname celoštátny covid automat. Takto by sa mohli uvoľniť opatrenia

12.05.2021, 13:11
Autor:
chochoklkl
Zmena sa od budúceho týždňa dotkne najmä štyroch okresov, ktoré budú v oranžovej farbe.

Dobrý trend z minulého týždňa sa potvrdil. Od budúceho týždňa tak môžeme vypnúť celoštátny covid automat. 

"Čo sa týka covid automatu, národný limit sa môže vypnúť a tým pádom sa budeme riadiť regionálnymi farbami podľa covid automatu," potvrdil šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík.

Zmena sa od pondelka 17. mája dotkne najmä štyroch okresov, ktoré budú v oranžovej farbe. Tu zrejme príde k výraznejšiemu uvoľneniu opatrení. Ide o Nitru, Hlohovec, Senec a Topoľčany.

Uvoľnenie však už pôjde podľa nového covid automatu, ktorý dnes schválila vláda. Ten by mal minister priblížiť vo štvrtok na tlačovej konferencii.

Takto by to malo vyzerať od pondelka v oranžových okresoch podľa nového covid automatu

Podľa nového covid automatu by v oranžových okresoch boli hromadné podujatia povolené v interiéri len na sedenie na 25-percentách kapacity, v exteriéri 50 percent, s hornou hranicou 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri. Svadieb, karov, osláv a večierkov by sa mohlo zúčastniť maximálne 50 osôb v interiéri a 100 v exteriéri. Rovnako ako pre hromadné podujatia je aj tu potrebný zoznam účastníkov.

Návštevy v nemocniciach či väzniciach by sa mohli konať bez obmedzení. Wellnessy, aquaparky a kúpele sa môžu otvoriť maximálne na 30 percent svojej kapacity a s hornou hranicou hostí 500. Bazény a plavárne by sa mohli zaplniť na maximálne 30 percent svojej kapacity.

Vnútorné priestory reštaurácií by sa otvorili s tým, že pri jednom stole by mohli sedieť nanajvýš štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti a musí byť dodržaný dvojmetrový rozostup medzi stolmi. Ubytovacie zariadenia by svoje reštaurácie a wellnessy mohli otvoriť za už spomenutých podmienok.

Obrady ako sobáš, krst či pohreb sú povolené. Na bohoslužby sa môže v interiéri sprístupniť 25 percent miest na sedenie a v exteriéri 50 percent kapacity s obmedzením do 500 osôb v exteriéri a do 250 v interiéri, na státie v interiéri 50 a v exteriéri 100.

Pandémia koronavírusu (12.5.) 16:37 Koalícia ma za sebou ťažkú krízu, ale našli sme riešenie. Teraz ideme fungovať, aj keď chápem, že opozícii sa to nebude páčiť. Spravíme všetko preto, aby táto vláda vydržala až do konca, povedal Sulík. 16:36 Mali by sme ju mať, každý jeden nakazený človek by mal ísť okamžite do karantény, povedal Sulík. 16:35 S premiérom som sa o tom bavil, a povedal, že on sa bude venovať aplikácii ekaranténa, povedal Sulík. 14:12 Grohling verí, že športový automat bude platiť už počas tohto víkendu. 14:10 Grohling avizuje, že sa ešte musia doriešiť otázky fungovania školských klubov a telocviční v popoludňajších hodinách pre športové kluby. Rovnako budú ešte riešiť otázku letných táborov. 14:09 Grohling hovorí, že prípadov, kedy rodičia majú strach vrátiť svoje dieťa do školy, je minimum. Riaditelia k nim budú prispôsobovať individuálne. Na takýchto žiakov sa bude prihliadať, ako keby boli chorí a budú dostávať individuálne úlohy. 14:06 "Ak bude trieda alebo škola, kde bude nález, nebodaj ohnisko, tak úrad verejného zdravia a riaditeľ budú môcť zavrieť školu na niekoľko dní," povedal minister.  Rezort školstva bude zavádzať intervenčné testovanie na školách v prípade potreby.  14:05 Vysoké školy pôjdu podľa regionálneho semaforu. Podmienky by mal rezort školstva zverejniť ešte dnes, avizuje Grohling.  14:05 Otváranie škôl podporila podľa ministra celá vláda. 14:04 "Môžem vysloviť, že budúci týždeň od 17. budeme otvárať celý regionálny systém škôl," potvrdil minister školstva Branislav Grohling. 13:38 "Bude pripravená verzia aj aj," odpovedal Lengvarský na otázku, či sa opatrenia od budúceho týždňa budú riadiť starým alebo novým covid automatom. Bude to záležať od toho, ako dnes rozhodne vláda. 13:37 Lengvarský hovoril, že kvôli posunutiu vekovej hranice na očkovanie Pfizerom na 35 rokov a pozastaveniu očkovania AstraZenecou sa dočasne pozastavuje očkovanie mladších ako 35 rokov. To sa však podľa ministra čoskoro obnoví a ide len o otázku pár dní.  13:36 Lengvarský potvrdil, že vláda sa ku covid automatu vráti ešte dnes. 13:35 Lengvarský povedal, že ŠÚKL stále oficiálne nedostal všetky potrebné dokumenty z Ruska. Podľa ministra ich získali "z iných zdrojov." 13:33 Podľa ministra zdravotníctva nie je už potrebný núdzový stav a zákaz vychádzania. Ako dodal, bude postačovať zákon o hospodárskej mobilizácii. 13:31 Lengvarský avizuje, že je možné, že bude potrebná aj tretia dávka vakcíny.  13:30 "Máme ruskou stranou definitívne podpísané stanovisko na súhlas na používanie. Zaplatením sa vakcíny stanú našim majetkom," hovorí Vladimír Lengvarský s tým, že očkovať Sputnikom V by sa malo začať začiatkom júna. 13:29 "Čo sa týka covid automatu, národný limit sa môže vypnúť a tým pádom sa budeme riadiť regionálnymi farbami podľa covid automatu," potvrdil šéf IZA Matej Mišík.  Aktuálny prehľad okresov.  13:27 Aktuálna epidemiologická situácia

Zdroj: HN/Radoslav Marek
13:25 O covid automate a nových opatreniach od budúceho týždňa bude rezort zdravotníctva informovať vo štvrtok alebo v piatok, povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. 13:24 Vláda ani dnes neschválila nový covid automat, potvrdila Remišová. Opatrenia v okresoch tak zrejme aj budúci týždeň pôjdu podľa starého. 13:14 Veronika Remišová hovorí, že núdzový stav skončí, keď bude v parlamente schválený zákon o hospodárskej mobilizácii, ktorý dnes schválila vláda. Podľa Remišovej sa tak môže stať počas najbližších dňoch. 10:04 Remišová hovorí, že podľa nej by sa na Slovensku malo očkovať len registrovanými vakcínami. Poznamenala však, že rozhodnutie je na ministrovi zdravotníctva.  10:00 Veronika Remišová hovorí, že bude navrhovať, aby sa zrušil núdzový stav. 09:55 Novinkou od 1. júna bude "otvorený voľný výber vakcín vrátane neregistrovaných," povedal minister. 09:55 Hlavný dôvod pozastavením AstraZenecou je, že nemáme dosť vakcín, vysvetlil minister zdravotníctva.  Momentálne má rezort odložené tieto vakcíny ako druhé dávky pre tých, ktorí už prvú dávku dostali.  09:52 Očkovací systém sa bude meniť od 1. júna, avizuje pred rokovaním vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.  Dovtedy, všetci čo sú registrovaní na prvú dávku AstraZeneca, dostanú Pfizer. 07:14 Indický variant sa šíri Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu uviedla, že variant koronavírusu SARS-CoV-2 šíriaci sa v Indii bol detegovaný v desiatkach krajín po celom svete. WHO spresnila, že variant C.1617 covidu-19, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii vlani v októbri, bol zistený v sekvenciách vírusu, zaznamenaných v databáze GISAID, "zo 44 krajín vo všetkých šiestich regiónoch WHO". WHO dodala, že dostala správy o zistení tohto variantu koronavírusu SARS-CoV-2 z ďalších piatich štátov.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 03 - Modified: 2024-04-17 10:01:08 - Feat.: - Title: Kaliňák kritizuje zmluvy uzavreté bývalým vedením. Volajú ho uplakaný podpredseda, reaguje Naď 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:00