StoryEditor

Ďalší Ficov rok

18.12.2008, 23:00

Blíži sa koniec roka a ním spojené bilancovanie. Výkaz ziskov a strát si spravíme každý sám. Máme na to ešte pár dní. My vám s predstihom prinášame pohľad na hlavné momenty roka 2008, ako sme ich vybrali v redakcii Hospodárskych novín.
Kľúčovým hráčom na Slovensku bol Robert Fico. Stíhal riadiť vládu, poklepávať základné kamene, prestrihávať pásky, otvárať futbalové štadióny. K lopte pustil na politickom ihrisku len málokoho. Ako rozhodca občas teatrálne udeľoval žlté karty, aby popri tom prehliadal brutálne fauly. Ľudia mu to podľa prieskumov zatiaľ tolerujú, a preto bude pravdepodobne postavou roka bude aj budúci rok. Naznačuje to tiež Ficova opozícia. Ak máme ostať pri futbalovej terminológii -- občas napínala svaly, počas zápasu však neopustila lavičku náhradníkov. Prinášame vám preto pohľad na "fenomén Fico", rošády vo vláde, ale aj trápenie opozície.
V celosvetovej politike sa postavou roka stal Barack Obama. Senátor už ráta posledné dni, kým nastúpi do Bieleho domu. Ako prvý americký prezident čiernej pleti. Z USA prišla ešte jedna dôležitá správa -- od polovice novembra nepotrebujeme na cestu do Spojených štátov víza.
Rok 2008 sa čiernymi písmenami zapísal do života rodín, ktorých blízki cestovali siedmeho septembra do Chorvátska. Tragickú nehodu neprežili pätnásti.
V športe sa striedali svetlé momenty s čiernou morou. Na jednej strane tu bolo úspešné vystúpenie olympionikov v Pekingu. Na druhej strane trináste miesto na šampionáte v Kanade či doživotný dištanc pre dopujúceho guliara Mikuláša Konôpku. Rozpačito dopadol aj najdrahší film od jedného z najslávnejších slovenských režisérov o slávnej grófke. Bathory u kritikov prepadla. Zvedavosť však zvíťazila -- žiadny iný film u nás nepritiahol viac divákov.
Verím, že s rovnakou zvedavosťou sa zahĺbite do našej mimoriadnej prílohy.
Príjemné čítanie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 09:17