StoryEditor

Po vlnách covidu sa zdvihne rakovina. Pocítime to neskôr, ale o to viac

10.03.2022, 23:00
Riaditeľka Národného onkologického inštitútu Mária Rečková vysvetľuje, čo covid znamenal pre pacientov s rakovinou, prečo by sme nemali zabúdať na preventívne prehliadky a ktoré očkovanie by malo byť povinné.

Ako vnímate situáciu na Ukrajine?
Myslím si, že tak ako všetci. Vnímam ju ako veľkú tragédiu. Vnímam osudy ľudí, ktorí sa zo dňa na deň ocitli vo vojnovom konflikte. Samozrejme, aj ja nejakých Ukrajincov poznám. Snažíme sa pomôcť, ako sa len dá. Ale čo sa týka lekárov, osobne poznám len jednu lekárku Ukrajinku a s ňou nie som v kontakte. Neviem, ako sa to dotýka jej, či má napríklad na Ukrajine rodinu. Ale všetkých nás to šokovalo, lebo žiadny konflikt nebol pri nás tak blízko. Verím, že v blízkej budúcnosti dôjde k dohode.

Pracujete v oblasti, ktorá sa venuje boju s chorobou, ktorá má ťažký priebeh. Na Ukrajine dochádza aj k streľbe na zdravotnícke zariadenia. Mysleli ste si, že by ľudstvo mohlo opäť zájsť takto ďaleko?
Človek neverí, že sa niečo takéto môže stať, ale ak situáciu vnímame globálne, vieme, že takéto veci sa, žiaľ, dejú dennodenne. Zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní a v niektorých oblastiach sme nedospeli. Konflikty sú tu stále, len teraz je to geograficky blízky národ.

Po medicínskej stránke sme tu mali najprv covid, vtedy trpela klasická medicína. Teraz tu máme konflikt, na Slovensko prichádzajú utečenci z Ukrajiny. Sú tu aj nejaké riziká vo vzťahu k starostlivosti o bojujúcich, ktoré môžu klasickú medicínu potlačiť?

Myslím si, že na Slovensku máme v medicíne problém už dlhodobo. Ten sa vlastne prejavil aj v období covidu. Prejavil sa najmä v nedostatku zdravotníckeho personálu. Takže z tohto pohľadu by mohol byť problém pre väčší nápor ľudí v nemocniciach. Na druhej strane by sa situácia mohla vyriešiť, ak by bolo viac zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach z ukrajinských radov. To je ťažko odhadovať. Skôr je predpoklad, že sa utečenci budú chcieť vrátiť domov....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 02 - Modified: 2024-04-05 09:14:48 - Feat.: - Title: Flašík bojuje v umelom spánku o život: V rodine má šéfa onkológie, pomôže mu? 03 - Modified: 2024-04-04 13:49:24 - Feat.: - Title: Nielen princezná Kate. Medzi mladými ľuďmi narastá rakovina, experti vysvetľujú, čo je za tým 04 - Modified: 2024-04-05 04:45:28 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste. Epidemiológ vysvetľuje situáciu 05 - Modified: 2024-04-04 11:54:13 - Feat.: - Title: Fedor Flašík bol hospitalizovaný, jeho stav je vážny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. apríl 2024 00:53