TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Najvyšší súd zamietol sťažnosť Pčolinského, rozšíril mu dôvody väzby

25.05.2021, 11:36
Autor:
TASRTASR
Exšéf SIS Vladimír Pčolinský je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský zostáva naďalej väzobne stíhaný.

Rozhodol o tom v utorok Najvyšší súd . Informovala o tom hovorkyňa Alexandra Važanová.

Senát Najvyšší súd mu zároveň rozšíril dôvody väzby o tzv. preventívnu.

"Senát 4T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí o sťažnosti obvineného Vladimíra P. proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu z 1. mája, ktorým bolo rozhodnuté o zamietnutí jeho žiadosti o prepustenie z väzby na slobodu, ako aj o zamietnutí návrhu prokurátora na zmenu dôvodov väzby, rozhodol tak, že sťažnosť obvineného ako nedôvodnú zamietol," uviedla hovorkyňa.

Ako ďalej informovala, Najvyšší súd zároveň na podklade sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zmenil dôvody väzby u obvineného tak, že ich rozšíril aj o dôvody preventívnej väzby.

"Môžem potvrdiť, že sme dostali zápisnicu z neverejného zasadnutia, kde Najvyšší súd ponechal kolúznu väzbu a rozšíril o preventívnu väzbu. Uznesenie Najvyššieho súdu nemáme, čiže keď si ho preštudujeme, tak k nemu zaujmeme stanovisko. Predpokladám, že zvážime aj možnosť ďalších krokov, teda podanie ústavnej sťažnosti. Priznám sa, že som osobne prekvapený rozšírením väzby, o to viac, že týka sa to druhého skutku, kde vypovedali traja svedkovia," zareagoval obhajca Ondrej Urban.

Svedkovia podľa advokáta tvrdenia jediného kajúcnika popreli. "Ide o prečin a predchádzajúce rozhodnutie NS SR C-čkovú (preventívnu) väzbu zrušil a tam išlo o zločin a boli dvaja kajúcnici. Priznám sa, že dôvodom nerozumiem, ale uznesenie Najvyššieho súdu som nevidel, takže až potom sa k tomu vyjadrím," zdôraznil Urban

Neverejný výsluch pred sudcom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa konal 29. apríla. Následne sudca pre prípravné konanie si nechal čas na rozhodnutie, ktoré sa napokon doručovalo procesným stranám.

Vladimír Pčolinský je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby zadržali príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur.

Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Kollára. Vypovedajú voči nemu dvaja svedkovia - kajúcnici Beňa a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó.

Nedávno mu pribudlo ďalšie obvinenie z korupčného skutku, ktorého sa mal dopustiť v roku 2020. Obvinenia odmieta.

01 - Modified: 2024-04-25 12:05:00 - Feat.: - Title: Rezort spravolivosti nežiadal Najvyšší súd o konkrétne spisy. Len záznamy o prerozdeľovaní, vraví Susko 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 04 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 05 - Modified: 2024-04-12 05:48:44 - Feat.: - Title: Kritiku na voľbu Gašpara zahraničné služby neriešia. Českí tajní: Vzájomná dôvera je pre spoluprácu zásadná
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:38