StoryEditor

Bitka o prezidentský palác

17.09.2007, 00:00

Slováci si volia prezidenta. Opäť nikto nezískava potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov. Do druhého kola však s najväčšími šancami postupuje úradujúci prezident Ivan Gašparovič - volí ho 21 percent voličov. Finálový súper? Po prvý raz v histórii to bude žena. Podpredsedníčku SDKÚ-DS Ivetu Radičovú chce za hlavu štátu 11 percent Slovákov. Takto by dnes vyzeral boj o najvyššiu ústavnú funkciu podľa exkluzívneho prieskumu, ktorý pre HN urobila agentúra Focus. "Jednoznačne najsilnejšiu pozíciu má pán Gašparovič," hovorí sociológ Martin Slosiarik z Focusu.
Nekonfliktnosť verzus sociálne cítenie
Respondenti si svojho favorita vyberali zo zoznamu možných kandidátov - ponúkli sme rôzne osobnosti politického a spoločenského života. Gašparovič podľa sociológa boduje vďaka svojej nekonfliktnosti, sociálnej orientovanosti a vyhýbaniu sa politickým škandálom. Radičová sa zase u ľudí zapísala ako bývalá ministerka práce s výrazným sociálnym cítením. Úradujúci prezident má sympatie najmä medzi dôchodcami, ľuďmi žijúcimi v menších obciach a s nižším priemerným príjmom. Jeho voličské bašty sú pritom v Trenčianskom a Banskobystrickom kraji. Jeho potenciálnu súperku by volili najmä ľudia v strednom veku, výkonní a odborní pracovníci, ľudia s najnižšími príjmami, ale aj zarábajúci nad 30-tisíc korún. Vybrali ju obyvatelia Bratislavského a Košického kraja.
Gašparoviča chcú aj voliči HZDS
Súčasný prezident má prevahu aj v dôsledku širšieho politického záberu - volili by ho voliči koaličných aj opozičných strán, kým Radičová rezonuje hlavne medzi voličmi SDKÚ-DS. Gašparoviča by volilo aj pomerne značné množstvo potenciálnych voličov jeho bývalej materskej strany - ĽS-HZDS. A to aj napriek tomu, že predstavitelia ľudovcov sa snažia o to, aby už v budúcich voľbách neuspel. Kedysi významný hráč HZDS sa totiž s materskou stranou nerozišiel v najlepšom. Navyše, v minulých prezidentských voľbách Gašparovič porazil lídra aj HZDS Vladimíra Mečiara. Slosiarik však upozorňuje - konflikt medzi ním a Mečiarom až tak u ľudí nezarezonoval. "Neboli to veci, ktoré by mu ľudia nevedeli odpustiť."
Opatrné odpovede
Do prezidentských volieb zostávajú dva roky. HN oslovili viacero osobností z biznisu, kultúrneho či športového života. Pýtali sme sa ich, či by volili Ivana Gašparoviča - a ak nie jeho, koho iného. U tých, ktorí boli ochotní odpovedať, má veľmi miernu prevahu Gašparovič nad Radičovou. Gašparoviča by volila najmä športová obec. "Za svoje obdobie si získal veľa ľudí a sympatie. Fandí športu," uviedla olympijská víťazka vo vodnom slalome Elena Kaliská. Radičová boduje napríklad medzi umelcami a podnikateľmi. "Možno by som volila Ivetu Radičovú. Bolo by to zaujímavé, čo by na takom piedestáli spravila so Slovenskom žena, a vôbec s politikou," povedala herečka Diana Mórová.
Politická podpora klesá
Gašparovičovi z vládnych strán zostáva už len podpora Smeru-SD, aj keď nikto z predstaviteľov strany zatiaľ oficiálne nepotvrdil, že stoja za ním. SNS aj ĽS-HZDS však už otvorene povedalo, že majú voči nemu výhrady. Ľudovci dokonca hovoria o tom, aby sa koalícia dohodla na inom spoločnom kandidátovi. Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni by si na tomto poste vedel predstaviť ich lídra Vladimíra Mečiara - nemá podľa neho však dostatočnú politickú podporu. Gašparoviča vzápätí odmietol aj šéf národniarov Ján Slota. Dôvody? "Mal by byť pracovitejší, politicky jednoznačnejší, jazykovo zdatnejší." Aj medzi národniarmi sa hovorí, že by si na prezidentskom poste vedeli predstaviť svojho lídra. Slota však vyhlásil, že si uvedomuje, že nemá šancu na zvolenie.
Mená možných prezidentských kandidátov padli už aj v radoch opozície. Politológovia a sociológovia sa zhodujú, že ak chce opozícia uspieť, musí vybrať silného kandidáta, ktorý by bol akceptovateľný voličmi všetkých opozičných strán. Kým Radičová, ktorá dlhšie boduje v prieskumoch verejnej mienky, s kandidatúrou stále váha, poslanec KDH Vladimír Palko už má svojich favoritov - medzi nimi aj predsedu KDH Pavla Hrušovského.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:57