TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kauza Dobytkár: Obžaloba na súde ukázala, ako sa prali milióny eur

15.03.2022, 07:55
Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračuje hlavné pojednávanie v kauze Dobytkár, ktorá sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre.

Súdne pojdenávanie v kauze Dobytkár 17:06 Pre dnešok sa pojednávanie skončilo, pokračovať bude zajtra. Ďakujeme za pozornosť. 16:46 Para o Bödörovi Bödörov obhajca Marek Para sa sťažuje, že jeho klient "je mediálne, ale aj z úst politikov spájaný s korupčnou trestnou činnosťou" Tvrdí, že voči Bödörovi svedčí len Marek Kodada, aj to nepriamo. 16:30 Kropil ukazuje na Partiku "Z trinástich obžalovaných ho usvedčuje len jeden kajúcnik. Z 208 svedkov ho neusvedčuje ani jeden" uvádza obhajca Ľubomíra Partiku 16:26 Spochybňuje milióny Obhajca Petra Kubu tvrdí, že obžaloba matematicky nesedí: "Ing. Kuba mal v decembri 2016 prijať od Norberta Bödöra 2,8 mil. eur pochádzajúce z údajnej korupčnej činnosti. Kuba mu mal poslať 16 mil. eur a 3,5 mil. eur mu ešte malo ostať. Toto tvrdenie obžaloby je nezmyslom" 16:14 Špeciálny subjekt Kvietikov obhajca v stanovisku k obžalobe uviedol, že Kvietik "nie je špeciálnym subjektom a nemohol sa tak dopustiť spomínaných trestných činov" 16:08 Partika opäť vo firme Ľubomír Partika vo februári vystriedal vo vedení firmy Casapa Group svoju manželku. Firma je väčšinovým vlastníkom spoločnosti AGROTRADE GROUP, ktorá vlastní potravinový reťazec Výnimočné potraviny 16:06 Advokát sa sťažuje Právny zástupca obžalovaného Milana Koprivu tvrdí, že im nie je umožnený spravodlivý súdny proces. "Nemal som možnosť si naštudovať vyšetrovací spis a rovnako tak ani môj klient" Obšírne sa začal venovať aj smrti Ľubomíra Krivočenka na Covid-19. Predseda senátu ho stopol. 15:34 Obžalované firmy V rámci Dobytkára prokuratúra žaluje aj päť spoločností, cez ktoré peniaze tiekli - K Plus, Poragro, LawComp, ROKO a Casapa Group. 15:22 Trojlístok Kvietik-Kožuch-Kodada Obžaloba sa dostáva do obdobia, keď PPA prešla pod vplyv SNS. Marek Kodada vypovedal, ako si úplatky za vybavenie dotácií delili, osem percent išlo Kvietikovi, jedno percento šéfovi PPA Kožuchovi a jedno percento si nechával 15:12 Neznáma disponentka S účtom Petra Kubu disponovala aj Alexandra Levská, ktorá od marca 2017 do októbra 2018 z neho vybrala 8,76 mil. eur. 15:09 Ako preprať? Norbert Bödör mal následne čierne peniaze posunúť Petrovi Kubovi. Ten ich mal previesť cez svoje účty a účty agentúry ROKO a naspäť distribuovať na účty Bödöra a Patriku. Údajne malo ísť o pôžičky a vrátenie pôžičiek. Sumy sa pohybovali v miliónoch a státisícoch. 14:59 Partika nosil Bödörovi Po deväťdesiatichtroch úplatkárskych skutkoch sa čítanie obžaloby dostáva do vrcholných vrstiev korupčnej schémy. "Ľubomír Partika od roku 2013 do roku 2016 v hotovosti odovzdával prijaté finančné prostriedky Norbertovi Bödörovi" číta prokurátor 12:28 Norbert Bödör, ktorý mal viesť jednu z korupčných vetiev na PPA, sleduje svojho údajného nástupcu Martina Kvietika ako mu stráž nasadzuje putá.

11:58 Kvietik pod dozorom Zatiaľ čo prokurátor opisuje už šesťdesiaty skutok ako v rámci Pôdohospodárskej platobnej agentúry Kropil s Partikom vyťahovali desaťtisícové a státisícové sumy od farmárov, pri oligarchovi SNS Martinovi Kvietikovi sa v pojednávacej miestnosti striedajú dvojice ozbrojených členov Zboru väzenskej a justičnej stráže. Kvietik je ako jediný z obžalovaných vo väzbe. Sedí v nej kvôli obvineniu zo založenia korupčnej zločineckej skupiny na Slovenskom pozemkovom fonde. 11:31
Zdroj: HN/Karol Bustin
​Obžalovaní Ľubomír Partika (vpravo) a majiteľ firmy ROKO Peter Kuba. Ten mal podľa obžaloby úplatky prepierať.
11:04 Oligarcha Smeru Norbert Bödör (vpravo) so svojimi advokátmi - Robertom Kaliňákom a Marekom Parom.
Zdroj: HN/Karol Bustin
10:39 Percentá pre Partiku

Podľa obžaloby vybavovač Ľubomír Kropil, ktorý sa k trestnej činnosti priznáva, odovzdával Bödörovmu blízkemu človekovi Partikovi 14 až 24 percent z vyžiadaných agrodotácií. Úplatky od roľníkov a agrofariem maskovali zmluvami o dielo.

10:24 Ako tiekli úplatky Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry číta kolobeh ako státisícové "provízie" za vybavenie nenávratných finančných príspevkov z agroagentúry smerovali k Ľubomírovi Kropilovi. Ten ich z účtu vyberal, poslal ďalej na účet firmy Poragro, odtiaľ smerovali dnes už zosnulému Ľubomírovi Krivočenkovi, advokátskej kancelárii LawComp, ale Kropil mal hotovosť odovzdávať aj bývalému výkonnému riaditeľovi PPA Ľubomírovi Partikovi. 10:10 Kopriva sa sťažuje Obžalovaný Milan Kopriva namieta, že nie je oprávnený konať za obžalované spoločnosti K Plus a Poragro, cez ktoré mali tiecť úplatky v rámci korupcie na PPA. "Vy ste oprávnený ako konateľ. Ste na slobode" povedal mu predseda senátu Ján Giertli 09:51 Dostavil sa aj obžalovaný Kvietik Finančník Martin Kvietik prišiel na pojednávanie z väzby.
09:21 Na pojednávanie prišiel bývalý šéf PPA Juraj Kožuch aj podnikateľ Norbert Bödör. Obaja sú v kauze obžalovaní. Na súde v Banskej Bystrici je aj Bödörov advokát Robert Kaliňák
15:21 Svedok prehovoril o korupcii Svedok v kauze Dobytkár Ľubomír Kropil dosvedčil, že úplatky odovzdával Marekovi Kodadovi a ten ich ďalej posúval Kvietrikovi: "Priniesol som ich vždy v igelitke..." 13:16 Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračuje pojednávanie v korupčnej kauze Dobytkár. Hlavnými obžalovanými sú oligarchovia Norbert Bödör a Martin Kvietik 13:02 Vitajte pri pojednávaní.

01 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 04 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 05 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:03