StoryEditor

Martin Klus pre HN: Rusko bolo dlho presvedčené, že to chce zrealizovať. Všetko ostatné bola už len špinavá hra

18.03.2022, 23:00
Keď Slovensko hovorí v Európe o potrebe solidarity a pomoci s utečencami, partneri sa uškŕňajú, hovorí štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Po viac ako dvoch týždňoch od invázie sme vyhostili troch ruských diplomatov s tým, že malo ísť o špiónov. Ste si istý, že na ambasáde už nezostali žiadne „závadové“ osoby?

Vzhľadom na to, že to boli špióni s diplomatickým krytím a nebolo to prvýkrát, že sa takáto situácia objavila nielen na Slovensku, ale všeobecne v krajinách Európskej únie, tak, samozrejme, že istotu nemáme. Predpokladám, že tak ako postupovalo v takejto situácii Slovensko, by mohli postupovať aj ďalšie členské štáty. Myslím si, že to, čo sa objavilo v poslednom období, je len vrchol ľadovca v tom, ako sa Ruská federácia pokúšala ovplyvňovať napríklad aj fungovanie niektorých médií na Slovensku.

Nebolo by adekvátnym krokom zbaviť sa všetkých?

Vnímame, že takéto hlasy zaznievajú v podstate od začiatku invázie. Na druhej strane si musíme uvedomiť, že Rusko prísne recipročne pristupuje k celej záležitosti. Ak by sme de facto vyhostili celú ruskú ambasádu v Bratislave, tak presne taký istý krok môžeme potom očakávať v Moskve. A asi to nie je celkom v záujme Slovenskej republiky, stratiť diplomatický kontakt s Ruskou federáciou. Keď už pre nič iné, tak preto, že tam máme stovky občanov, ktorí potrebujú konzulárnu starostlivosť, takže musíme v tomto smere opatrne premýšľať nad každým krokom, ktorý urobíme.

Prečo sme v tejto veci nekonali skôr a nepreverovali prísnejšie diplomatov z Ruska?

Určite sme mali konať podstatne skôr. Keď tu už v minulosti boli podozrenia, že niektoré dezinformačné médiá a politické strany sú istými bielymi koňmi, tak sme mali konať omnoho rýchlejšie. Verím, že to je len vrchol ľadovca a ten zvyšok sa bude veľmi intenzívne teraz odhaľovať. Prišlo to neskoro, ale som rád, že to nakoniec prišlo.

Rusi reagovali, že naše konanie nezostane bez odpovede. Už viete, aká bude odveta?

Zatiaľ som takúto informáciu nezachytil, ale poznajúc spôsob, akým fungujú, očakávame, že bude symetrická, a pravdepodobne môžeme očakávať aj to, že by išli po vyšších diplomatických hodnostiach ako tých, ktoré budú odchádzať z Bratislavy. Možno už len preto, aby nám ukázali silu.

Koľko ruských diplomatov u nás zostalo?

Neviem, do akej miery sú tie čísla úplne verejné, ale hovoríme o desiatkach ľudí, ktorí tu pôsobia. Je pomerne zásadný rozdiel v tom, že mnohé štáty EÚ v Moskve využívajú aj miestne sily, zatiaľ čo ruské ambasády takmer všade vo svete využívajú len vlastné sily. To znamená, že o toľko viac tu pôsobí diplomatov.

Prečo si Únia drží ruských diplomatov, keď vidíme, že je to problém?

To je dobrá otázka, ale ako hovorím, určite sa časť odpovede skrýva v tom, že potrebujeme diplomatické pokrytie v Ruskej federácii. Tá krajina sa dostáva do extrémnej izolácie, čiže jediné informácie, ktoré dnes máme, sú práve od našich diplomatov pôsobiacich v Moskve alebo Petrohrade či ďalších častiach krajiny.

Pokiaľ hovoríme o Únii ako celku, tak ak by došlo k vyhosteniu a zatvoreniu ambasád, a teda aj prerušeniu diplomatických kontaktov, samozrejme, dotklo by sa nás to negatívne aj v tomto smere. Ja si viem predstaviť zredukovanie diplomatických vzťahov na nevyhnutné minimum, ale ak to urobí len jedna krajina alebo skupina, ako napríklad V4 bez Maďarska, nebude to mať dostatočný efekt ani účinok.

Aká je aktuálne vaša komunikácia s ruskou stranou?

Pokiaľ viem, minimálna. Ruská strana opakuje tie isté veci, ktoré už poznáme niekoľko týždňov, a aj vzhľadom na to, že Slovensko je súčasťou veľmi prísnych „špeciálnych finančných operácií“, ktoré teda môžeme nazvať aj sankcie, tak nemajú asi nejakú veľkú ambíciu s nami čokoľvek konzultovať.
Rusi bombardovali pôrodnicu aj divadlo, kde sa ukrývali civilisti vrátane detí, zastrelili ľudí, ktorí čakali na chlieb, neštítia sa používať chemické zbrane.

Zoznam vojnových zločinov sa každým dňom predlžuje. Mali by sme s nimi po tom všetkom udržiavať vôbec nejaké vzťahy?

Všetko, čo ste pomenovali, je hanebné. Mnohí Rusi sú dnes súčasťou vojnových zločinov, a keďže takúto skúsenosť máme z minulosti s rôznymi krajinami, tak sa osvedčuje to, že nejaký diplomatický kanál musí byť stále funkčný. Aspoň preto, aby sme hľadali východiská, ako z tohto von. Viem, že prebiehajú rokovania medzi ukrajinskou...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:28