TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Koaličná rada bude riešiť nezvolenie Lehotského. Strana Za ľudí hovorí o porušení zmluvy

31.05.2021, 13:07
Autor:
TASRTASR
Za ľudí bude žiadať, aby bola voľba Lehotského za podpredsedu Národnej rady prvým bodom júnovej schôdze parlamentu.

Predstavitelia koalície majú na pondelkovej koaličnej rade hovoriť o nezvolení Tomáša Lehotského (Za ľudí) za podpredsedu parlamentu, ako aj o návrhu legislatívy, ktorý má odštartovať výstavbu nájomných bytov.

​Potvrdili to šéfovia vládnych poslaneckých klubov. SaS, Za ľudí i OĽANO tvrdia, že návrh z dielne Sme rodina o nájomných bytoch sa vopred v koalícii nekonzultoval. Nezvolenie Lehotského považuje Za ľudí za porušenie koaličnej zmluvy.

Návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania predložil v piatok do parlamentu poslanec Miloš Svrček (Sme rodina). Parlament by sa ním mal zaoberať na júnovej schôdzi.

Líder Sme rodina a predseda Národnej rady Boris Kollár cez víkend skonštatoval, že predloženie legislatívy cez poslanecký návrh urýchli proces. Koaliční partneri hovoria, že zákon hnutie nepredstavilo na koaličnej rade. Chcú sa o tom v pondelok rozprávať.

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová uviedla, že predloženie legislatívy o nájomných bytoch bez predošlej dohody je porušením koaličnej zmluvy. Návrh podľa nej nebol predstavený ani prerokovaný na koaličnej rade.

Za normálny postup považuje prerokovanie návrhu na koaličnej rade, aby sa pod návrh mohli prípadne podpísať aj koaliční poslanci z iných strán.

Tvrdí, že aj veci, ktoré vychádzajú z programového vyhlásenia vlády a idú ako poslanecké návrhy, sa v maximálnej miere predkladajú ako koaličný návrh, ktorý je odsúhlasený a predkladateľmi bývajú poslanci zo štyroch koaličných strán.

​Šéfka klubu Za ľudí Jana Žitňanská hovorí, že každý zámer prejde koaličnou radou, v tomto prípade to tak podľa nej nebolo. Aj predseda klubu OĽANO Michal Šipoš potvrdil, že sa koaličná rada bude zaoberať návrhom. "Nebolo to vôbec na koaličnej rade, potrebujeme vidieť paragrafové znenie," uviedol.

Žitňanská zároveň povedala, že podľa dohody v koalícii si navzájom partneri nehovoria do personálnych nominácií. Nikto podľa nej nekomunikoval problém s osobou Lehotského, preto nevie, či ide o politikárčenie.

Za ľudí bude žiadať, aby bola voľba Lehotského za podpredsedu Národnej rady prvým bodom júnovej schôdze parlamentu.

"V prípade, že by nebol zvolený, budeme informovať, ako ďalej," povedala Žitňanská. Podpredsedníčka Za ľudí a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková cez víkend povedala, že ak Lehotského do funkcie v júni poslanci nezvolia, jedným zo scenárov je, že by nemuseli byť podporované zákony.

Žitňanská tvrdí, že ak chce koalícia ďalej fungovať, "nemáme sa vzájomne prekvapovať". "Bez vzájomnej dôvery a plnenia dohôd táto koalícia nemá budúcnosť," skonštatovala na sociálnej sieti.

01 - Modified: 2024-04-10 11:03:10 - Feat.: - Title: Vyjadrenia pred koaličnou radou 02 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS 03 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár) 04 - Modified: 2024-04-03 11:27:03 - Feat.: - Title: Strana Za ľudí podporila Korčoka. Pellegrini podľa Remišovej mohol porušiť ústavný zákon, žiada vysvetlenie 05 - Modified: 2024-03-12 14:47:47 - Feat.: - Title: Korčok sa pustil do koalície kvôli zmenám v RTVS: Idú až za hranu. Veľmi dobre vedia, že prekračujú hranice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 10:47